Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ford Puma: Γεμάτο τεχνολογία και ασφάλεια

Ελλάδα 18:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ford Puma: Γεμάτο τεχνολογία και ασφάλεια

ΝΕΑ

Ford Puma: Γεμάτο τεχνολογία και ασφάλεια

ΝΕΑ

Το Ford Puma διαθέτει μια γκάμα από πρωτοποριακά χαρακτηριστικά τα οποία βελτιώνουν την οδηγική απόλαυση. Είτε στην πόλη, είτε στον ανοιχτό δρόμο, το πραγματικά εντυπωσιακό σύνολο τεχνολογιών συνεργάζονται για να κάνουν τις διαδρομές άνετες και απόλυτα ασφαλείς.

Advertisement
Advertisement

Ένα πακέτο τεχνολογικών συστημάτων που φροντίζουν για την ασφάλεια και την άνεση των μετακινήσεων με το νέο Ford Puma, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του μοντέλου που πρόσφατα μπήκε στην ελληνική αγορά και διεκδικεί με αξιώσεις την «ψήφο» προτίμησης των υποψήφιων αγοραστών στην πλέον δυναμική κατηγορία. Με το Ford Co-Pilot360 που αποτελεί την ομπρέλα κάτω από την οποία είναι το πλήθος των τεχνολογικών συστημάτων που συνεργάζονται, η οδηγική εμπειρία με το νέο Puma, είναι πιο άνετη και πιο ξεκούραστη από ποτέ. Το αυτορυθμιζόμενο cruise control (ACC) ρυθμίζει αυτόματα την σταθερή ταχύτητα του οχήματος βάσει της ταχύτητας του προπορευόμενου.

Advertisement
Advertisement

Το σύστημα μπορεί ακόμα και να αναγνωρίσει τις πινακίδες οδικής ταχύτητας και να ρυθμίσει αντίστοιχα την ταχύτητα μέσω του συστήματος ελέγχου της τροφοδοσίας του κινητήρα.  Στο ACC ο οδηγός απλώς καθορίζει την επιθυμητή ταχύτητα και απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και όλα τα υπόλοιπα γίνονται αυτόματα. Το ACC διατηρεί αυτόματα την καθορισμένη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, εφόσον οι συνθήκες κίνησης δεν επιτρέπουν τη διατήρηση της επιθυμητής ταχύτητας.

Εκτός από αυτό όμως, το σύστημα έκτακτης υποβοήθησης του τιμονιού βοηθά με τους ελιγμούς γύρω από οχήματα που κινούνται πολύ πιο αργά ή είναι ακινητοποιημένα, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη σύγκρουση. Το σύστημα κάνει χρήση τεχνολογίας ραντάρ και μιας κάμερας υπερύθρων για την ανίχνευση οχημάτων που κινούνται πιο αργά και είναι ακινητοποιημένα μπροστά, καθώς και παρέχει υποβοήθηση τιμονιού για να σας βοηθήσει να αποφύγετε ένα όχημα σε περίπτωση επικείμενης σύγκρουσης. Αυτό το τεχνολογικό σύστημα ενεργοποιείται εάν δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να αποφύγετε μια σύγκρουση φρενάροντας και προβαίνοντας σε ελιγμούς.

Advertisement

Για τις αστικές μετακινήσεις, η βοήθεια που προσφέρει το Ford Co-Pilot360, περιλαμβάνει προστασία από κάθε πιθανό κίνδυνο που ελλοχεύει στους ελιγμούς στάθμευσης και όχι μόνο. Κολωνάκια, ποδήλατα, χαμηλοί τοίχοι, τίποτα δεν μένει κρυφό από την κάμερα οπισθοπορείας, που δείχνει όλα όσα βρίσκονται πίσω από το νέο Ford Puma σε μια οθόνη ενσωματωμένη στην κεντρική κονσόλα. Εκτός του ότι δείχνει πράγματα που μπορεί να μην βλέπει ο οδηγός, το σύστημα βοηθά επίσης τη στάθμευση προβάλλοντας εικονικές γραμμές που καθοδηγούν ακόμα και στον πιο στενό χώρο στάθμευσης. Η κάμερα οπισθοπορείας ενεργοποιείται αυτόματα με την επιλογή της όπισθεν στο κιβώτιο ταχυτήτων.

Advertisement

Ταυτόχρονα, το σύστημα Cross Traffic Alert, που αποτελεί μέρος του συστήματος επιτήρησης τυφλών σημείων, ανιχνεύει τα διερχόμενα οχήματα και ενεργοποιεί έναν προειδοποιητικό ήχο στην περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα «συνάντησης» στην πορεία των δύο. Αυτό το σύστημα ενεργοποιεί επίσης ένα φως στον πλαϊνό καθρέφτη (αριστερά ή δεξιά αναλόγως της κατεύθυνσης των διερχόμενων οχημάτων).

Advertisement

Εναλλακτικά, όμως, το Puma μπορεί και να παρκάρει μόνο του. Καθώς η στάθμευση σε έναν πολυάσχολο δρόμο ή έναν στενό χώρο μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση, χάρη στο σύστημα Active Park Assist, το Ford Puma κάνει τη διαδικασία πολύ πιο εύκολη. Μόλις το σύστημα ενεργοποιηθεί, μπορεί να εντοπίσει έναν κατάλληλο χώρο στάθμευσης και στη συνέχεια να κατευθύνει τον οδηγό σε αυτόν αυτόματα.

Μπορεί επίσης να κάνει αυτόματα τους απαραίτητους ελιγμούς, για να βγει το Puma από κάθε χώρο στάθμευσης. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο οδηγός είναι να χειρίζεται το γκάζι, το φρένο και τις ταχύτητες. Το σύστημα επιτήρησης τυφλών σημείων χρησιμοποιεί αισθητήρες ραντάρ για να βλέπει οχήματα που μπορεί να είναι «κρυμμένα» στο «τυφλό σημείο». Οι αισθητήρες βρίσκονται στις δύο πλευρές του Puma και ειδοποιούν ενεργοποιώντας ένα εμφανές πορτοκαλί φως στον πλαϊνό καθρέπτη.

Το Puma, εντοπίζει τα οδικά σήματα που ενδεχομένως ο οδηγός του δεν έχει προσέξει. Είτε τα σήματα βρίσκονται στην πλευρά του δρόμου, είτε πάνω από αυτόν, είτε είναι μόνιμα ή προσωρινά, το σύστημα αναγνώρισης οδικών σημάτων μπορεί να τα εντοπίσει. Εικονίδια για τα όρια ταχύτητας και σημάνσεις απαγόρευσης προσπέρασης εμφανίζονται στον πίνακα οργάνων και προειδοποιούν τον οδηγό για μεταβλητούς περιορισμούς.  Επίσης, το σύστημα προειδοποίησης οδηγού παρακολουθεί διαρκώς την οδηγική συμπεριφορά σας και έχει σχεδιαστεί ώστε να ανιχνεύει κάθε απόκλιση που οφείλεται σε κούραση.

Εάν το σύστημα ανιχνεύσει κούραση, θα εμφανιστεί στην οθόνη ένα προειδοποιητικό εικονίδιο που θα προτείνει ένα διάλειμμα στον οδηγό. Αν ο οδηγός δεν ανταποκριθεί και τα δεδομένα που παίρνει το σύστημα δείχνουν πως η κατάσταση επιδεινώνεται, το μήνυμα επαναλαμβάνεται, συνοδευόμενο και από ηχητική προειδοποίηση. Με όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα που θέτει στη διάθεση του οδηγού του το νέο Ford Puma, καθίσταται σαφές πως αποτελεί έναν προσωπικό βοηθό οδήγησης, που κάνει ιδιαίτερα ευχάριστη και ασφαλή την εμπειρία της οδήγησης σε κάθε περιβάλλον!