Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Εξέπληξε το Ford SuperVan 4.2 στο PikesPeak (+video)

Ελλάδα 10:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Εξέπληξε το Ford SuperVan 4.2 στο PikesPeak (+video)

ΝΕΑ

Εξέπληξε το Ford SuperVan 4.2 στο PikesPeak (+video)

ΝΕΑ

Ένα από τα πιο πρωτότυπα αυτοκίνητα της Ford, βρέθηκε στο ανέβασμα του Pikes Peak τον Ιούνιο και μαγνήτισε τα βλέμματα με τις επιδόσεις του.

Advertisement
Advertisement

Η ιστορία του Ford SuperVan ξεκινάει το μακρινό 1971 και η αμερικανική εταιρεία αποφάσισε να γιορτάσει αυτήν την πλούσια ιστορία, δοκιμάζοντας το πιο πρόσφατο μοντέλο της σειράς στο Pikes Peak.

Το συγκεκριμένο SuperVan είναι η έκδοση 4.2 η οποία διαθέτει τρεις ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν στο σύνολο 1.408 ίππους, ενώ είναι και 400 κιλά ελαφρύτερο από τον προκάτοχό του.

Η ομάδα της Ford δούλεψε πυρετωδώς επί 6 εβδομάδες για να προετοιμάσει το SuperVan για το Pikes Peak, κάνοντας δοκιμές στο Pikes Peak International Raceway, στο νότιο μέρος του βουνού. Και από ό,τι φαίνεται άξιζε ο κόπος.

Advertisement
Advertisement

Η απόδοση της ηλεκτρικής δύναμης είναι εμφανής σε αυτήν την ξεχωριστή χάραξη στο βουνό με την άμεση ροπή. Η έλλειψη οξυγόνου λόγω υψομέτρου δεν μπορεί να επηρεάσει τους ηλεκτροκινητήρες όπως επηρεάσει τους θερμικούς, ενώ το χαμηλό κέντρο βάρους επιτρέπει στο αυτοκίνητο να είναι ευέλικτο και γρήγορο στις στροφές.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν το SuperVan 4.2 να σημειώσει νέο ρεκόρ στα 8:47,682 στην Open κατηγορία του αγώνα, όντας 40 δευτερόλεπτα ταχύτερο από το ένα και μοναδικό προηγούμενο ρεκόρ.

Μερικές πληροφορίες από τη Ford για το event και το SuperVan

Advertisement

Στο θρυλικό Pikes Peak International Hill Climb, γνωστό στους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού και ως «The Race to the Clouds», οι αγωνιζόμενοι διασχίζουν τα 20 χιλιόμετρα της ορεινής ασφάλτινης ανάβασης δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους στις συνολικά 156 στροφές της, όπως οι διάσημες Bottomless Pit, Ragged Edge και Devil’s Playground.

Η Ford δίνει το «παρών» με τα οχήματά της στο Pikes Peak International Hill Climb από την πρώτη κιόλας διοργάνωση του 1916, αλλά για την 101η εκδοχή της που έλαβε χώρα στα Βραχώδη Όρη του Κολοράντο των ΗΠΑ νωρίτερα φέτος, η εταιρεία αποφάσισε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό συμμετέχοντας με ένα Transit Van.

Advertisement

Το αμάξωμα του SuperVan 4.2 είναι εμπνευσμένο από το E-Transit Custom της Ford Pro. Πρακτικά, πρόκειται για μια αναβαθμισμένη έκδοση του συναρπαστικού Ford Pro Electric SuperVan 4.0 που έκανε το ντεμπούτο του στο Goodwood Festival of Speed του 2022, με μειωμένο για την περίσταση βάρος κατά 400 κιλά και βελτιστοποιημένη μπαταρία και ηλεκτροκινητήρες.

Το όλο πακέτο συμπληρώνει μια σειρά αεροδυναμικών αλλαγών που εξασφαλίζουν τη δημιουργία κάθετης δύναμης 2 τόνων στα 240 χλμ./ώρα για μέγιστη πρόσφυση στις στροφές.

Advertisement

Η Ford έβαλε πίσω από το τιμόνι τον γνωστό οδηγό αγώνων και κάτοχο του απόλυτου ρεκόρ στο Pikes Peak International Hill Climb, Ρομέν Ντουμάς, στη θέση του οδηγού.

Δείτε το ντοκιμαντέρ που ετοίμασε η εταιρεία χάριν του μεγάλου γεγονότος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ford: Με το ηλεκτρικό SuperVan 4.2 στο 101ο Pikes Peak
Το Tesla της Unplugged Performance επιστρέφει στο Pikes Peak (+video)
Το θηρίο της Alpine θέλει να κατακτήσει το Pikes Peak