Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ερντογάν και ξερό ψωμί

Ελλάδα 4:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ερντογάν και ξερό ψωμί

ΝΕΑ

Ερντογάν και ξερό ψωμί

ΝΕΑ

Μπορεί η τουρκική λίρα να πέφτει στα τάρταρα όμως η αγορά αυτοκινήτου στην γειτονική χώρα εκτοξεύεται. Τα… «Erdogan economics» στα καλύτερά τους.

Advertisement
Advertisement

Το παράδοξο της Τουρκίας απασχολεί τους οικονομολόγους σε όλο τον κόσμο. Μία χώρα με τεράστια οικονομικά προβλήματα, με έναν νόμισμα που καταρρέει, με πληθωρισμό που σε πραγματικά νούμερα είναι τριψήφιος και πολλά ακόμα, η ίδια αυτή χώρα παρουσιάζει κάποιους δείκτες που είναι πραγματικά εντυπωσιακοί. Και -κυρίως- ανεξήγητοι.

Όπως για παράδειγμα οι πωλήσεις των αυτοκινήτων, οι οποίες μέσα στο πρώτο εξάμηνο κυριολεκτικά εκτοξεύτηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Σύνδεσμος Διανομέων Αυτοκινήτων (ODD), τον Ιούνιο του 2023, οι εγχώριες πωλήσεις αυτοκινήτων και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 9,9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Advertisement
Advertisement

Από την αρχή του έτους, η αγορά αυτοκινήτων και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων αυξήθηκε κατά 55% ετησίως σε 555.867 μονάδες.

Οι εγχώριοι κατασκευαστές είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά 42,5%, ενώ οι πωλήσεις των εισαγόμενων αυτοκινήτων ανέβηκαν κατά 68,41%.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκική οικονομία, είναι προφανές ότι το “μαύρο” χρήμα που κυκλοφορεί (και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πολλαπλάσιο από τις κανονικές συναλλαγές) είναι αυτό που κινεί την χώρα.

Advertisement

Η εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία δημιούργησε αυτό το κύμα νέων πωλήσεων μέσα στον Ιούνιο. Ενώ και η τοποθέτηση του Μεχμέτ Σιμσέκ ως υπουργού Οικονομικών, αφήνει υπόνοιες ότι μπορεί να υπάρξει κάποιος εξορθολογισμός της τουρκικής οικονομίας (κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την εμμονή του Ερντογάν με τα επιτόκια).

Σε κάθε περίπτωση οι Τούρκοι μπορεί να βλέπουν την λίρα να χτυπά ιστορικά χαμηλά, όμως όπως φαίνεται υπάρχει αρκετό “μαύρο” χρήμα ώστε η αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας να παρουσιάζει εκρηκτικές επιδόσεις.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δείτε πως η Τουρκία προσπαθεί να προστατεύσει το Togg
Οι Τούρκοι δοκιμάζουν εντατικά το ηλεκτρικό Togg SUV
Ερντογάν: Ψάχνει σωσίβιο στο αυτοκίνητο…