Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ερντογάν: Ευρώπη ερχόμαστε! (+video)

Ελλάδα 5:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ερντογάν: Ευρώπη ερχόμαστε! (+video)

ΝΕΑ

Ερντογάν: Ευρώπη ερχόμαστε! (+video)

ΝΕΑ

Ο Ερντογάν τρέχει να προλάβει τις εκλογές με το τούρκικο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της TOGG. Και «απειλεί» την Ευρώπη ότι οι Τούρκοι έρχονται με φόρα.

Advertisement
Advertisement

Με τις εκλογές να αναμένονται κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη χρονιά (αν ο Σουλτάνος δεν κάνει κάποιο από τα κόλπα του που θα οδηγήσουν σε αναβολή τους), ο Ερντογάν επιστρατεύει κάθε μέσο για να ανατρέψει τα δυσμενή για αυτόν προγνωστικά.

Έτσι μετά την ένταση με την Ελλάδα και τους βαλλιστικούς πυραύλους που μας προέκυψαν τελευταία, φέρνει στο προσκήνιο και το πρώτο Τούρκικο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Το TOGG προβλεπόταν να ξεκινήσει κάποια στιγμή προς τα τέλη του 2023, αν και ο Ερντογάν βιάζεται να το φέρει στην παραγωγή πιο νωρίς για να προλάβει τις εκλογές.

Ο Ερντογάν περηφανεύεται ότι «το τούρκικο αυτοκίνητο, το Togg, θα παρουσιαστεί σε όλες τις αγορές της Ευρώπης. Όλοι θα λένε “έρχονται οι τρελοί Τούρκοι”». Το αρχικό πλάνο πάντως ήταν να πωληθεί για τους πρώτους 15 έως 18 μήνες στην εγχώρια αγορά και αργότερα να βγει στην Ευρώπη.

Advertisement
Advertisement

Ο πρόεδρος της εταιρίας που έχει αναλάβει την κατασκευή του, υποστηρίζει ότι η δυνατότητα παραγωγής είναι πάνω από 100.000 μονάδες τον χρόνο. Για το 2023 η παραγωγή αναμένεται να φθάσει τις 18.000 μονάδες και να αυξηθεί σταδιακά.

Όμως πέρα από την όποια αξία του ως αυτοκίνητο, το TOGG εξελίσσεται σε πολιτικό εργαλείο στα χέρια του Ερντογάν, ο οποίος τρέχει να προλάβει τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023.

Advertisement

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξει το αυτοκίνητο με μειωμένους φόρους, χαμηλά επιτόκια και εγγυημένη αγορά από το κράτος έως 30.000 μονάδων μέχρι το 2035.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Τουρκία, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 100%, έπεσαν κατά 8,2% για τους πρώτους μήνες του 2022. Όμως η μείωση της αξίας της λίρας βοηθούν τις εξαγωγές, και ιδίως τις μεγάλες ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες που παράγουν μοντέλα στην χώρα.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ερντογάν-Τουρκικοί πύραυλοι: Λογαριάζουν χωρίς τα νησιά μας
Φόβος στο Αιγαίο: Ο Πούτιν δίνει στον Ερντογάν το ανίκητο όπλο;
Σε διπλό ταμπλό: Ο Ερντογάν θα φτιάχνει τα drones στην… Ουκρανία!