ΝΕΑ

Έρχονται οι κόφτες για υποχρεωτική οδήγηση στα όρια ταχύτητας

Ελλάδα 2:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έρχονται οι κόφτες για υποχρεωτική οδήγηση στα όρια ταχύτητας

ΝΕΑ

Έρχονται οι κόφτες για υποχρεωτική οδήγηση στα όρια ταχύτητας

ΝΕΑ

Τα αυτοκίνητα θα εφοδιάζονται με ειδικά συστήματα που όταν θα αντιληφθούν ότι ο οδηγός οδηγεί επικίνδυνα και πάνω από τα όρια ταχύτητας θα μειώνουν την ισχύ του κινητήρα.

Advertisement

Το Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Αυτοκινητοδρόμων (IIHS) στις ΗΠΑ και ο συνασπισμός Road to Zero Coalition τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικής τεχνολογίας περιορισμού της ταχύτητας στα νέα οχήματα, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ανησυχητική αύξηση των περιστατικών επιθετικής οδήγησης.

Αυτή η έκκληση για δράση απορρέει από το τραγικό ατύχημα του Ιανουαρίου 2022, όπου ένα Dodge Challenger που έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα προκάλεσε σύγκρουση με αποτέλεσμα εννέα θανάτους.

Με την υπερβολική ταχύτητα να ευθύνεται για περισσότερους από 12.000 θανάτους το 2021 στις ΗΠΑ, το IIHS τονίζει ότι τα ατυχήματα που σχετίζονται με την ταχύτητα ευθύνονται για ένα σημαντικό μέρος των θανάτων και θεωρεί τις τεχνολογίες εντός του οχήματος ως μια κρίσιμη λύση.

Advertisement

Προτείνουν την εφαρμογή τεχνολογίας έξυπνης υποβοήθησης ταχύτητας (ISA) και περιοριστών ταχύτητας, επισημαίνοντας την επερχόμενη εντολή της Ευρώπης για ISA στα νέα οχήματα από το 2024.

Η ISA χρησιμοποιεί GPS και κάμερες για να ανιχνεύει τα όρια ταχύτητας, προειδοποιεί τους οδηγούς εάν υπερβούν το όριο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μειώνει την ισχύ του κινητήρα ή εμποδίζει το όχημα να υπερβεί τις προκαθορισμένες ταχύτητες.

Αν και υποστηρίζει αρχικά συστήματα που βασίζονται σε προειδοποιήσεις, το IIHS παροτρύνει την Εθνική Διοίκηση Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA) να θεσπίσει πρότυπα επιδόσεων για την εν λόγω τεχνολογία.

Advertisement

Συνιστούν τα οχήματα των συνηθισμένων οδηγών που τρέχουν με υπερβολική ταχύτητα, ιδίως των νεαρών οδηγών που εμπλέκονται σε ατυχήματα, να είναι εξοπλισμένα με συστήματα που μειώνουν την ισχύ του κινητήρα κατά την υπέρβαση των ορίων ταχύτητας, προωθώντας ασφαλέστερες πρακτικές οδήγησης.

Στόχος είναι να περιοριστούν οι επιθετικές οδηγικές συμπεριφορές, να μειωθούν οι θάνατοι και να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια με τη χρήση τεχνολογίας που προειδοποιεί και βοηθά τους οδηγούς να τηρούν τα όρια ταχύτητας.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το φωτοραντάρ τρελάθηκε! Οδηγούσε με 388 χλμ./ώρα!
Απίστευτο: Του έκοψαν κλήση 121.000 ευρώ
Οι πιο επικίνδυνες συνήθειες πίσω από το τιμόνι