Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επίσημο: Εκτός των πόλεων τα παλιά diesel στη Γερμανία

Ελλάδα 9:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επίσημο: Εκτός των πόλεων τα παλιά diesel στη Γερμανία

ΝΕΑ

Επίσημο: Εκτός των πόλεων τα παλιά diesel στη Γερμανία

ΝΕΑ

Η γερμανική δικαιοσύνη γνωμοδότησε και άφησε εκτός των μεγάλων πόλεων τα παλιά ντίζελ αυτοκίνητα. Δείτε τι λέει απόφαση δικαστηρίου.

Advertisement
Advertisement

ΚΩΣΤΑΣ ΦΟΥΖΑΣ (kf@newsauto.gr)

Oι πρόσφατες απαγορεύσεις των παλιών ντίζελ αυτοκινήτων σε πόλεις της Γερμανίας προκάλεσαν τις αντιδράσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες προσέφυγαν με τη σειρά τους στη δικαιοσύνη για να αναιρέσουν τις εν λόγω αποφάσεις.

Τελικά, ανώτατο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Γερμανίας (Λειψία) έκρινε πως η κάθε πόλη έχει δικαίωμα να πάρει την απόφαση που επιθυμεί προκειμένου να περιορίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση. Κατά συνέπεια οι όποιες απαγορεύσεις συνεχίζουν να είναι σε ισχύ και ανοίγει ο δρόμος και για άλλες.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η συγκεκριμένη απόφαση επηρεάζει πάνω από 10 εκατομμύρια ιδιοκτήτες παλιών ντίζελ στη Γερμανία και έτσι στα επόμενα ο συγκεκριμένος τύπος καυσίμου θα αφορά μόνο επαγγελματικά οχήματα. Ήδη η μεταπωλητική αξία των diesel στη χώρα έχει πάρει την κατιούσα και οι έμποροι αυτοκινήτου αναζητούν διόδους προς άλλες χώρες (Βαλκάνια, Αφρική, Ρωσία).

Οι αρμόδιοι φορείς στη Γερμανία αναγνωρίζουν πως τα Euro6 ντίζελ έχουν πραγματικά χαμηλούς ρύπους, αλλά πιέζουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να βρουν λύσεις και για τα παλαιότερα που μετά το σκάνδαλο dieselgate της VW αποκαλύφθηκε πως είναι ρυπογόνα στην πραγματικότητα.

Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στη γερμανική αγορά, σε συνδυασμό με την αλλαγή στον τρόπο μέτρησης σε κατανάλωση & ρύπους από τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να διαμορφώσουν ένα νέο σκηνικό στην Ευρώπη, όπου τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα θα περιορίζονται συνεχώς.