Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επίσημο: Άρση ακινησίας και μηνιαία Τέλη Κυκλοφορίας με λίγα κλικ!

Ελλάδα 10:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επίσημο: Άρση ακινησίας και μηνιαία Τέλη Κυκλοφορίας με λίγα κλικ!

ΝΕΑ

Επίσημο: Άρση ακινησίας και μηνιαία Τέλη Κυκλοφορίας με λίγα κλικ!

ΝΕΑ

Ενεργοποιήθηκε η online πλατφόρμα MyCAR της ΑΑΔΕ  – Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν καταθέσεις τις πινακίδες στις Εφορίες.

Advertisement
Advertisement

Άνοιξε η online πλατφόρμα MyCar της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες που έχουν δηλώσει ηλεκτρονικά σε ακινησία τα οχήματά τους θα μπορούν να πραγματοποιήσουν την άρση αυτής καταβάλλοντας βέβαια μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας με το μήνα και μάλιστα χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους στις κατά τόπους Εφορίες θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού ώστε να μεταβούν εκεί και να τις παραλάβουν πληρώνοντας τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας και επιδεικνύοντας το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που είναι σε ισχύ.

Advertisement
Advertisement

Επίσης οι ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας αρκετά χρόνια στις Εφορίες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά από 18 μήνες οι πινακίδες καταστρέφονται και θα πρέπει να μεταβούν και στις κατά τόπους Διευθύνσεις Μεταφορών για να εκδώσουν καινούριες καταβάλλοντας παράβολο ύψους 30 ευρώ

Online άρση ακινησίας

Στην πλατφόρμα myCAR, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι ιδιοκτήτες οχημάτων τη δυνατότητα να:

Advertisement

Θέσουν σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία το όχημά σας, καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες τους, χωρίς να πρέπει να επισκεφθούν τις Εφορίες τους.

Να κατεβάσουν το ειδοποιητήριο για τα Τέλη Κυκλοφορίας και να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής Τελών Κυκλοφορίας.

Advertisement

Να πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας του οχήματός τους και να πληρώσουν Τέλη Κυκλοφορίας με το μήνα.

Οι προϋποθέσεις για την άρση της ακινησίας είναι η εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η άρση ακινησίας ή των αναλογικών μηνιαίων Τελών Κυκλοφορίας, που αναλογούν στο χρονικό διάστημα ακινησίας και η ύπαρξη ενεργού ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Ο ενδιαφερόμενος μπαίνει στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του Taxisnet.

Advertisement

Σε περίπτωση που δεν είναι πληρωμένα τα Τέλη Κυκλοφορίας, επιλέγεται «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας». Ο κάτοχος του οχήματος επιλέγει αν θέλει να καταβάλει ετήσια ή αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, οπότε για τα ετήσια, δημιουργείται το σχετικό ειδοποιητήριο, με τον κωδικό πληρωμής.

Αν πρόκειται για αναλογική πληρωμή, θα πρέπει να επιλεγεί το πλήθος των μηνών για τους οποίους ο κάτοχος του οχήματος επιθυμεί να καταβάλει τα Τέλη Κυκλοφορίας.

Ο έλεγχος ενεργού ασφαλιστηρίου συμβολαίου, διενεργείται μέσω web service με την ένωση ασφαλιστικών εταιρειών.

Τα πρόστιμα

Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα Τέλη Κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας.

Σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας, κατ’ εξαίρεση εντός του έτους 2021, καταβάλλονται αναλογικά τα Τέλη Κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους.

Τα Τέλη Κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή καταβάλλονται εντός 15 ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία έλαβε χώρα το γεγονός εξαιτίας του οποίου ήρθη η αναγκαστική ακινησία, ενώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας.

Για τον υπολογισμό του ποσού των Τελών Κυκλοφορίας, ο μήνας εντός του οποίου γίνεται η άρση της αναγκαστικής ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής.

Με πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας της φορολογικής διοίκησης διαπιστώνεται το οφειλόμενο ποσό, με βάση την ακριβή ημερομηνία της άρσης ακινησίας και τίθεται εκ νέου σε κυκλοφορία το όχημα.

Φωτογραφία: Eurokinisi

Διαβάστε επίσης:

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας
Ποιοι απαλλάσσονται από Τέλη Κυκλοφορίας και Τέλος Ταξινόμησης
Γλιτώστε από τα Τέλη Κυκλοφορίας με… 5 κλικ!