Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επικίνδυνες και αναξιόπιστες οι μπαταρίες νέας γενιάς

Ελλάδα 7:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επικίνδυνες και αναξιόπιστες οι μπαταρίες νέας γενιάς

ΝΕΑ

Επικίνδυνες και αναξιόπιστες οι μπαταρίες νέας γενιάς

ΝΕΑ

Οι μπαταρίες solid state αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα στα ηλεκτρικά. Όμως απέχουν ακόμα πολύ από το να είναι εμπορικά αξιοποιήσιμες και ασφαλείς.

Advertisement
Advertisement

Παρά την αισιόδοξη πρόβλεψη της Toyota για την εμπορική διάθεση των μπαταριών στερεάς κατάστασης (solid state) εντός τριών ετών, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της CATL, του μεγαλύτερου κατασκευαστή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον κόσμο, παραμένει επιφυλακτικός όσον αφορά τη βιωσιμότητά τους στο εγγύς μέλλον.

Ο Robin Zeng αναγνωρίζει τις δυνατότητες των μπαταριών στερεάς κατάστασης, αλλά επισημαίνει τις σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Μια σημαντική ανησυχία είναι η ανάγκη χρήσης καθαρού μετάλλου λιθίου για το ηλεκτρόδιο της ανόδου, η οποία απαιτεί διάχυση υπό υψηλή πίεση, γεγονός που ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια.

Advertisement
Advertisement

Ο Zeng τονίζει ότι ενώ οι μηχανικοί της CATL έχουν δοκιμάσει υλικά μπαταριών στερεάς κατάστασης υπό πίεση, η πρακτική εφαρμογή τέτοιων συνθηκών υψηλής πίεσης παραμένει αβέβαιη.

Επιπλέον, ο Zeng επισημαίνει ότι η διαστολή του λιθίου κατά τους κύκλους φόρτισης και εκφόρτισης μπορεί να μειώσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των μπαταριών στερεάς κατάστασης, καθιστώντας τις εμπορικά μη βιώσιμες.

Υποστηρίζει ότι μια κυψέλη στερεάς κατάστασης μπορεί να διαρκέσει μόνο περίπου 10 κύκλους υπό τέτοιες συνθήκες.

Advertisement

Επιπλέον, ο Zeng επισημαίνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια που σχετίζονται με τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης, ιδίως σε περίπτωση ατυχήματος, όπου η απελευθέρωση τοξικού υδροξειδίου του λιθίου θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους.

Παρά τις επιφυλάξεις της CATL σχετικά με τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης, η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει σε εναλλακτικές τεχνολογίες μπαταριών.

Advertisement

Επικεντρώνεται στις μπαταρίες ιόντων νατρίου, οι οποίες χρησιμοποιούν ημιστερεά υλικά και προσφέρουν δυνητικά διπλάσια εμβέλεια από τις συμβατικές μπαταρίες ιόντων λιθίου χωρίς τα μειονεκτήματα των κυψελών στερεάς κατάστασης.

Ο σκεπτικισμός του Zeng για τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης έρχεται σε αντίθεση με τη συμμετοχή της CATL σε μια κοινοπραξία με στόχο τη δημιουργία μιας τοπικής αλυσίδας εφοδιασμού για μπαταρίες στερεάς κατάστασης έως το 2030.

Ωστόσο, η επιφυλακτική του προσέγγιση υπογραμμίζει τις πολύπλοκες προκλήσεις και αβεβαιότητες που περιβάλλουν την εμπορική αξιοποίηση αυτής της πολλά υποσχόμενης αλλά ακόμα άπιαστης όπως φαίνεται τεχνολογίας μπαταριών.

Advertisement