Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επαναστατικές ζώνες ασφαλείας θα αναγνωρίζουν τους επιβάτες

Ελλάδα 1:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επαναστατικές ζώνες ασφαλείας θα αναγνωρίζουν τους επιβάτες

ΝΕΑ

Επαναστατικές ζώνες ασφαλείας θα αναγνωρίζουν τους επιβάτες

ΝΕΑ

Οι εξελίξεις στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας τρέχουν με ραγδαίους ρυθμούς. Αυτή τη φορά στο τομέα της ασφάλειας και σε έξυπνες ζώνες που θα προσαρμόζονται ανάλογα με τους επιβάτες.

Advertisement
Advertisement

Για όλα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και εξέλιξης. Ακόμη και στον τομέα της παθητικής ασφάλειας και στις επαναστατικές ζώνες ασφαλείας που θα κάνουν το ντεμπούτο τους σε αυτοκίνητα premium κατασκευαστών μέσα στο 2025.

Η ZS, η γνωστή γερμανική εταιρία εξαρτημάτων και ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, έχει εξελίξει ένα πρωτοποριακό σύστημα, που βασίζεται σε έναν περιοριστή φορτίου πολλαπλών σταδίων (MSLL).

Ξεφεύγοντας από τη συμβατική προσέγγιση των στάνταρ ζωνών για όλους, το MSLL προσαρμόζει δυναμικά την απόκρισή του με βάση το μέγεθος και το βάρος του επιβάτη. Στόχος είναι να μετριαστούν οι επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα με μεγαλύτερη προοδευτικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της τροχιάς μιας σύγκρουσης, από το αρχικό τράνταγμα έως την ενεργοποίηση του αερόσακου.

Advertisement
Advertisement

Είναι σημαντικό ότι η καινοτομία αυτή ευθυγραμμίζεται με τα αυστηρά πρότυπα ασφαλείας που ορίζονται στο Vision 2030 του Euro NCAP. Μεταξύ άλλων, οι κανονισμοί αυτοί επιβάλλουν την πρόοδο των λειτουργιών ασφαλείας, όπως η ενεργοποίηση του αερόσακου και οι περιοριστές φορτίου της ζώνης ασφαλείας, προσαρμοσμένοι στα ατομικά χαρακτηριστικά του αμαξώματος.

Ενώ τα προηγούμενα συστήματα συγκράτησης, όπως οι προεντατήρες ζωνών ασφαλείας, ήταν καθοριστικά για την προστασία των επιβατών, δεν διέθεταν την απαιτούμενη λειτουργία για την προσαρμογή σε διαφορετικούς σωματότυπους.

Το MSLL της ZF, ωστόσο, ξεπερνά αυτούς τους περιορισμούς. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, οι οποίοι επενέβαιναν κυρίως προληπτικά, το MSLL διαθέτει προσαρμοστικότητα πολλαπλών σταδίων, συντονίζοντας με ακρίβεια τις δυνάμεις συγκράτησης σε διάφορες φάσεις μιας σύγκρουσης.

Advertisement

Αυτή η προσαρμοστική ικανότητα επεκτείνεται πέρα από το μέγεθος και το βάρος. Αξιοποιώντας δεδομένα από εσωτερικές κάμερες και αισθητήρες ζωνών ασφαλείας, το σύστημα διακρίνει τις κινήσεις των επιβατών και τις διαστάσεις του σώματος με αξιοσημείωτη ακρίβεια.

Επιπλέον, η ενσωμάτωση με εξωτερικά ραντάρ και κάμερες επιτρέπει στο MSLL να προβλέπει την κατεύθυνση της σύγκρουσης, εξασφαλίζοντας προσαρμοσμένη προστασία για επιβάτες κάθε ηλικίας και μεγέθους.

Advertisement

Από την ασφάλεια των παιδιών στο πίσω κάθισμα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων χαμηλής ταχύτητας έως τον μετριασμό των κινδύνων για ηλικιωμένους ή βαρύτερους επιβάτες σε υψηλότερες ταχύτητες, το MSLL αναμένεται να θέσει νέα δεδομένα και να σταδιακά να καθιερωθεί σε κάθε αυτοκίνητο παραγωγής.