Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ένας οδηγός αγώνων σας συμβουλεύει για την έξοδο του 3ημέρου

Ελλάδα 9:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ένας οδηγός αγώνων σας συμβουλεύει για την έξοδο του 3ημέρου

ΝΕΑ

Ένας οδηγός αγώνων σας συμβουλεύει για την έξοδο του 3ημέρου

ΝΕΑ

Ετοιμάζεστε για τη μεγάλη απόδραση του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος;  Ενώ ενδεχομένως να ταλαιπωρηθείτε από την κίνηση αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Andy Priaulx, οδηγός αγώνων της Ford Chip Ganassi Racing, θα ετοιμάζεται για το μαραθώνιο 24ωρο αγώνα του Μαν! Αλλά εν μέσω των δοκιμών του ενόψει τη μάχη αντοχής στο γαλλικό σιρκουί, μας συμβουλεύει για ένα πολύωρο ταξίδι πίσω από το τιμόνι!

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (instagram.com/SeitanF1, ps@newsauto.gr)

Ακολουθούν τα λόγια του 42χρονου από το Γκέρσνεϊ, η πλούσια καριέρα του οποίου περιλαμβάνει τρεις τίτλους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τουρισμού, έναν στο Ευρωπαϊκό και επιτυχίες σε πολλούς άλλους θεσμούς.

Ανάμεσά τους και οι αγώνες αντοχής, άλλωστε μετά τους δύο πρώτους γύρους του WEC προηγείται στη βαθμολογία, έχοντας μία νίκη και μία τέταρτη θέση με το Ford GT!

Advertisement
Advertisement

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΥΠΝΟΥ
Είτε ταξιδεύεις στον αυτοκινητόδρομο, είτε κινείσαι με 300 km/h στην ευθεία Mulsanne στην πίστα του Μαν – η οδήγηση απαιτεί συνεχή συγκέντρωση. Και αυτό επιτυγχάνεται σαφώς καλύτερα μετά από ένα καλό νυχτερινό ύπνο. Όταν τα παιδιά μου ήταν μικρότερα και με ακολουθούσαν τα Σαββατοκύριακα του αγώνα, συνήθως είχα δικό μου δωμάτιο στο ξενοδοχείο για να εξασφαλίσω ένα καλό ύπνο πριν τον αγώνα.

priaulx-advice-a640tall

ΚΑΛΟ ΠΡΩΙΝΟ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ο ανεφοδιασμός του οργανισμού σας με ‘καύσιμο’ πριν από ένα μεγάλο ταξίδι είναι ζωτικής σημασίας. Πιθανόν η ικανότητα συγκέντρωσής σας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μειωθεί αν ξεκινήσετε με χαμηλά ποσοστά γλυκόζης στο αίμα. Επιλέξτε ένα ολοκληρωμένο πρωινό που να απελευθερώνει ενέργεια με αργό ρυθμό, όπως ομελέτα σε φρυγανισμένο ψωμί ολικής άλεσης ή κουάκερ με καρύδια και μπανάνα σε φέτες

Advertisement

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΥΔΑΤΩΜΕΝΟΙ
Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης  και απώλεια συγκέντρωσης. Συνήθως χάνουμε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια του αγώνα. Έχουμε ένα σωληνάκι μέσα στα κράνη ώστε να πίνουμε ποτά με ηλεκτρολύτες και νερό ενώ οδηγούμε. Αποφύγετε ποτά με γλυκαντικές ουσίες. Η υπεργλυκαιμία συνεπάγεται αναπόφευκτη απώλεια ενέργειας και συγκέντρωσης.

priaulx-advice-b640

Advertisement

ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΡΑΔΥΊσως πιστεύετε ότι είστε μια χαρά για να οδηγήσετε την επόμενη μέρα, αλλά ξέρατε ότι στη Βρετανία 1 στις 10 συλλήψεις μεθυσμένων οδηγών γίνεται μεταξύ 6:00 και 8:00 το πρωί; Το αλκοόλ επηρεάζει σοβαρά την ικανότητά σας για ασφαλή οδήγηση. Αναρωτιέστε αν οι οδηγοί αγώνων απολαμβάνουμε κανένα ποτάκι; Ασφαλώς, αλλά ποτέ το βράδυ πριν τον αγώνα.

ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΜΕΡΙΚΑ ΣΝΑΚ
Τα φρέσκα φρούτα δεν προσφέρονται για ταξίδι, τα αποξηραμένα ενδείκνυνται περισσότερο σαν σνακ στη διαδρομή. Ανάμικτοι ξηροί καρποί και σπόροι προσφέρουν κάποια πρωτεΐνη και το απαραίτητο λίπος για ενέργεια μεγάλης διάρκειας. Αποφύγετε τα γλυκά. Η υπεργλυκαιμία  επηρεάζει αρνητικά την αντοχή σας.

ΚΑΝΕΤΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ
Ακόμα και οι οδηγοί αγώνων κάνουν διαλείμματα – πολύ μικρά βέβαια, που ονομάζονται pit stops. Κατά τη διάρκεια του 24ωρου αγώνα του Μαν μπορεί να περάσουμε μέχρι 14 ώρες πίσω από το τιμόνι, ευτυχώς όχι συνεχόμενες! Στο τέλος κάθε διαδρομής, είτε είναι μιας, δύο ή τριών ωρών, ένας άλλος οδηγός παίρνει τη θέση μας κι εμείς κοιμόμαστε, τρώμε και – ασφαλώς κάνουμε ένα διάλειμμα ξεκούρασης εάν χρειαστεί! Επίσης, οι διατάσεις μας ανανεώνουν σωματικά για το επόμενο σκέλος.

Advertisement

priaulx-advice-c640

ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΟΣΠΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ
Η Ford διαπίστωσε ότι το 11% νεαρών οδηγών παρακολουθούσε βίντεο κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Αυτό είναι απίστευτα επικίνδυνο και δεν πρέπει να αφήνετε ποτέ το τηλέφωνο να αποσπά την προσοχή σας από το δρόμο. Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα hands-free, εάν έχετε, ή διαφορετικά, βάλτε το τηλέφωνο μακριά σας.