Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | newsmotoChoice: 125

Τεράστια τρύπα στα έσοδα προκαλούν οι «e-πειρατές» έμποροι ΙΧ

  • newsautoteam

Σε μάστιγα τείνει να εξελιχθεί το φαινόμενο των «πειρατών» εμπόρων αυτοκινήτων οι οποίοι δραστηριοποιούνται μέσω του Διαδικτύου και ειδικότερα μέσω ιστοσελίδων πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και δεν πληρώνουν ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ αλλά και φόρο εισοδήματος.

Του Γιώργου Κ. Ανδρή (ga@newsauto.gr)

Ενώ λοιπόν η Κυβέρνηση ετοιμάζει φοροΣΟΚ για το αυτοκίνητο – ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕΔΩ-,  οι καταγγελίες αυξάνονται συνεχώς στις Αρχές λόγω προβλημάτων των αυτοκινήτων που έχουν πουλήσει σε καταναλωτές με αποτέλεσμα οι Εφορίες να έχουν ξεκινήσει διασταυρώσεις στοιχείων ώστε να μπορέσει να διαπιστώσει την φοροδιαφυγή και να επιβάλλει πολύ υψηλά πρόστιμα ενώ παράλληλα να σταματήσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλούν στην αγορά.

Οι «πειρατές» έμποροι αυτοκινήτων λειτουργούν με πάρα πολλούς τρόπους ώστε να ξεφεύγουν από την «τσιμπίδα» της εφορίας και της νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία αν κάποιος μεταβιβάσει πάνω από τρία αυτοκίνητα κατά την διάρκεια του έτους τότε αυτό συνάδει με επαγγελματική δραστηριότητα και θα πρέπει να καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ αλλά και να αποδίδει ΦΠΑ και όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που έχει κάποιος έμπορος με κατάστημα.

Ωστόσο οι επιτήδειοι «πειρατές» έμποροι για να ξεφύγουν από τη νομοθεσία τα αυτοκίνητα – εμπορεύματα τα μεταβιβάζουν στα μέλη της οικογένειάς τους με αποτέλεσμα να μην μπορεί η εφορία να διαπιστώσει την παράβαση.

Από την άλλη μεριά υπάρχουν και οι τολμηροί «πειρατές» έμποροι οι οποίοι αδιαφορούν για τη νομοθεσία και πραγματοποιούν στο όνομά τους όλες τις αγοραπωλησίες αυτοκινήτων καθώς πιστεύουν πως η εφορία δεν πρόκειται να τον ελέγξει.

Σύμφωνα πάντως με στελέχη της αγοράς πέραν των online «πειρατών» εμπόρων αυτοκινήτων στο παζάρι του Σχιστού κάθε Κυριακή οι παράνομοι έμποροι ΙΧ έχουν βρει «στέγη» για τις αγοραπωλησίες τους αλλά χωρίς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να έχουν αντιδράσει μέχρι τώρα παρά τις καταγγελίες που έχουν κατατεθεί…

Πάντως οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκίνητων σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις τιμές διάθεσης των οχημάτων που διαθέτουν προς πώληση οι «πειρατές» επαγγελματίες καθώς μόνο τα έξοδα διατήρησης ενός «φυσικού» καταστήματος είναι υπέρογκα με επιπλέον τις δαπάνες για την φορολογία αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών που πρέπει να εξοφληθούν με αποτέλεσμα να είναι καταδικασμένοι και βέβαια το κράτος να τους αφήνει απροστάτευτους…

Φοροδιαφυγή πάνω από 123 εκατ. ευρώ!

Πάρτι φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής άνω των 180 εκατ. ευρώ καταγράφεται ετησίως στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου εξαιτίας των «πειρατών» που δραστηριοποιούνται σχεδόν σε όλο το φάσμα του κλάδου που περιλαμβάνει πωλήσεις, service, φανοποιεία μέχρι και ανταλλακτικά. Ειδικότερα σύμφωνα με έρευνα τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους ανά έτος ανέρχονται σε 123 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 25 εκατ. ευρώ αφορούν σε απώλειες των ασφαλιστικών Ταμείων.

Μάλιστα στις 50.000 αυτοκίνητα το κέρδος για κάθε ΙΧ ανέρχεται σε 1.000 ευρώ και τα κέρδη που δεν φορολογούνται αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ. Επιπλέον χάνεται και ο ΦΠΑ που υπολογίζεται σε 17 εκατ. ευρώ και περίπου 5 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος.

Παράλληλα περίπου 400 ευρώ δεν φορολογούνται από το κάθε αυτοκίνητο που επισκευάζεται σε παράνομο συνεργείο και αν κανείς το πολλαπλασιάσει με τις 50.000 ΙΧ που επισκευάζονται σε πυλωτές τότε τα 20 εκατ. ευρώ που κινούνται στα παράνομα συνεργεία δεν φορολογούνται.

Αποτέλεσμα επιπλέον απώλειες 4,6 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ, 2 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος και περίπου 25 εκατ. ευρώ απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία που αιμορραγούν.

 

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Οι υπόλοιπες ειδήσεις στο Πρώτο ΘΕΜΑ