Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΟΡΑ

Ελληνικό ρεκόρ: Στη χώρα μας πωλούνται τα λιγότερα SUV στην Ευρώπη

Ελλάδα 12:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ελληνικό ρεκόρ: Στη χώρα μας πωλούνται τα λιγότερα SUV στην Ευρώπη

ΑΓΟΡΑ

Ελληνικό ρεκόρ: Στη χώρα μας πωλούνται τα λιγότερα SUV στην Ευρώπη

ΑΓΟΡΑ

Μπορεί τα SUV να έχουν πάρει «κεφάλι» στις πωλήσεις των αυτοκινήτων στην Ευρώπη, όμως σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Ελλάδα δεν ακολουθεί αυτή την τάση αφού έχει το χαμηλότερο ποσοστό πωλήσεων για την κατηγορία στη Γηραιά Ήπειρο. ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ (sh@newsauto.gr)

Advertisement
Advertisement

Όπως λοιπόν ανακοινώνει η γνωστή εταιρεία στατιστικών ερευνών για το αυτοκίνητο, Jato, αυτή τη στιγμή οι συνολικές πωλήσεις των SUV στην Ευρώπη (διάστημα: Ιαν.-Οκτ. 2018, στοιχεία για Ε.Ε. 27) αντιπροσωπεύουν το 34% επί των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων, σηματοδοτώντας έτσι και το υψηλότερο μερίδιο για όλες τις κατηγορίες οχημάτων.

Η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό SUV είναι η Λετονία, εκεί όπου τα μοντέλα του είδους αντιπροσωπεύουν το 46% των πωλήσεων (σχεδόν 1 στα 2 αυτοκίνητα που πωλούνται είναι SUV). Στον αντίποδα, η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό πωλήσεων στα SUV είναι η Ελλάδα, αφού σύμφωνα με τα ίδια πάντα στοιχεία, το ποσοστό μερίδιο των SUV στη χώρα μας είναι μόνο 26%.

Σε αυτά τα μερίδια περιλαμβάνονται οι πωλήσεις όλων των υπο-κατηγοριών των SUV, δηλαδή τόσο των μεσαίων και μεγάλων, όσο και των μικρομεσαίων (π.χ. Nissan Qashqai), αλλά και των μικρών (π.χ. Peugeot 2008) και μίνι SUV (π.χ. Suzuki Ignis).

Advertisement
Advertisement

SUV and more

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική αγορά εμφανίζει αυτή τη στιγμή ένα από τα υψηλότερα μερίδια στην Ευρώπη στις πωλήσεις της κατηγορίας των μικρών αυτοκινήτων (B Segment), η οποία είναι τα τελευταία χρόνια η δημοφιλέστερη κατηγορία αυτοκινήτων της χώρας μας. Το ποσοστό στο 10μηνο του 2018 είναι 36% και αμέσως μετά έρχονται τα SUV με 26%.

Αξίζει να σημειώσουμε ωστόσο, ότι μέσα στα επόμενα χρόνια το ποσοστό πωλήσεων των SUV στην Ευρώπη θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, αφού για παράδειγμα την επόμενη χρονιά αναμένουμε πολλά νέα μοντέλα του είδους να λανσαριστούν στην αγορά, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τις επιλογές του αγοραστή (π.χ. έρχεται το πρώτο μικρό SUV της VW, το T-Cross ή νέες γενιές μοντέλων όπως το καινούργιο Audi Q3, το νέο Nissan Juke, το καινούργιο Renault Captur κ.ο.κ.).

Advertisement

Ειδικά σε ό,τι αφορά στα μικρά SUV, αναμένεται τα επόμενα χρόνια να υπάρξει σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους στη χώρα μας, αφού σιγά-σιγά αρκετοί εγχώριοι καταναλωτές θα μετακινηθούν από τη μικρή κατηγορία αυτοκινήτων προς την μικρή SUV κατηγορία, μειώνοντας τα μερίδια της πρώτης και ενισχύοντας αυτά της δεύτερης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ανάπτυξη γενικά των SUV στη χώρα μας είναι πιο αργή από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, αφού όπως προείπαμε διατηρούμε αυτή τη στιγμή το χαμηλότερο μερίδιο πωλήσεων για τα μοντέλα του είδους στην περιοχή μας…

Advertisement

ford-SUV_Range