Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έλληνας πιλότος τιμήθηκε για τον ηρωισμό του από τους Αμερικανούς

Ελλάδα 4:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έλληνας πιλότος τιμήθηκε για τον ηρωισμό του από τους Αμερικανούς

ΝΕΑ

Έλληνας πιλότος τιμήθηκε για τον ηρωισμό του από τους Αμερικανούς

ΝΕΑ

Οι Ίκαροί μας δεν είναι μόνο οι άγρυπνοι φρουροί του Αιγαίου. Εντυπωσιάζουν με τον ηρωισμό τους και σε αποστολές μακριά από την Ελλάδα.

Advertisement
Advertisement

Ο Επισμηναγός Αναστάσιος-Σωτήριος Παλαμίδας, διακεκριμένος Έλληνας Εκπαιδευτής Πτήσεων Μαχητικών Αεροσκαφών στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος εκπαίδευσης πιλότων αεριωθούμενων αεροσκαφών Euro-NATO (ENJJPT) που έχει έδρα στην αεροπορική βάση Sheppard AFB του Τέξας, τιμήθηκε για την εξαιρετική του γενναιότητα και ικανότητα με το σημαντικό βραβείο Aviation Well Done Award της 80ης Πτέρυγας Εκπαίδευσης Ιπταμένων.

Με ένα εκτεταμένο ιστορικό πτήσεων που υπερβαίνει τις 2500 ώρες σε μαχητικά αεροσκάφη υψηλών επιδόσεων, ο επισμηναγός Παλαμίδας επέδειξε απαράμιλλη πτητική ικανότητα όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με μια επικίνδυνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Καθοδηγώντας με επιτυχία ένα αεροσκάφος T-38 το οποίο είχε βλάβη στον κινητήρα που προκάλεσε η σύγκρουση με πουλιά, οι γρήγορες και αποφασιστικές ενέργειές του όχι μόνο έσωσαν τη ζωή του πληρώματός του, αλλά και απέτρεψαν σημαντικές ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Advertisement
Advertisement

Το πρόγραμμα ENJJPT, που φημίζεται για την αυστηρή εκπαίδευση και την πολυεθνική του συνεργασία, αποτελεί τόπο έκφρασης της αριστείας στην εκπαίδευση πιλότων μάχης.

Η αναγνώριση του επισμηναγού Παλαμίδα υπογραμμίζει τα υψηλά πρότυπα του προγράμματος και τους ισχυρούς δεσμούς που μοιράζονται τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Πριν από τη θητεία του στο Τέξας, ο επισμηναγός Παλαμίδας διακρίθηκε ως πιλότος μαχητικού F-4 Phantom στην Ελλάδα, εδραιώνοντας περαιτέρω τη φήμη του ως εξαιρετικού αεροπόρου.

Advertisement

Αποτρέποντας μια πιθανή καταστροφή και εξασφαλίζοντας την ασφάλεια του μαθητή του και του αεροσκάφους, ο επισμηναγός Παλαμίδας αποτελεί παράδειγμα της σημασίας της συμβολής του όχι μόνο στο πρόγραμμα ENJJPT αλλά και στη διεθνή αεροπορική ασφάλεια στο σύνολό της.

Οι ενέργειές του ενέπνευσαν και ανύψωσαν όχι μόνο τους συναδέλφους του αλλά και γενιές επίδοξων αεροπόρων, αφήνοντας ανεξίτηλο σημάδι στην αεροπορική κοινότητα και στις καρδιές όλων όσοι εκτιμούν το θάρρος και την ανιδιοτελή υπηρεσία.

Advertisement

Μα πάνω από όλα δείχνει το εξαιρετικό επίπεδο των Ελλήνων πιλότων και τις κορυφαίες δυνατότητές τους που τους καθιστούν πρότυπο τις πολεμικές αεροπορίες πολλών άλλων χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο πύραυλος των Rafale που τρέμουν οι Τούρκοι
Το πατς με τη γαλοπούλα που έκανε… Τούρκους τους γείτονες
Το σήμα που τρέμουν τα τουρκικά F16 στο Αιγαίο