Ελλαδα: Αλλάζουν όλα με τα πατίνια (+video)
ΝΕΑ
Χρυσοχοΐδης για ηλεκτρικά πατίνια: «Θα ήθελα να απαγορευτούν» — Έρχεται νομοθετική ρύθμιση μετά από σοκαριστικά στοιχεία.
Η δήλωση ήρθε ξαφνικά και χωρίς περιστροφές. «Είναι τόσο επικίνδυνα, προσωπικά θα ήθελα να απαγορευτούν», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης , μιλώντας αποκλειστικά στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα» του MEGA. Και αν η φράση αυτή είναι η πιο εντυπωσιακή, η ουσία βρίσκεται λίγο παρακάτω: νομοθετική ρύθμιση βρίσκεται ήδη σε επεξεργασία, και η κυβέρνηση δηλώνει πρόθεση να βάλει τάξη στη χρήση των e-scooter στο αστικό περιβάλλον.
WHAT CAR
Ο θάνατος ενός 13χρονου που άλλαξε τη συζήτηση
Η προαναγγελία του υπουργού δεν έγινε στο κενό. Δεν συνέπεσε τυχαία με την τρέχουσα συγκυρία. Στις 29 Απριλίου 2026, ένας 13χρονος έχασε τη ζωή του στα Μακρίσια Ηλείας, όταν συγκρούστηκε μετωπικά με αυτοκίνητο ενώ οδηγούσε ηλεκτρικό πατίνι χωρίς κράνος. Το περιστατικό αυτό επανέφερε με οδυνηρό τρόπο το ερώτημα για την ασφάλεια των e-scooter στους ελληνικούς δρόμους — και φαίνεται ότι επιτάχυνε αποφάσεις που ήταν ήδη στο συρτάρι.
«Είναι κρίμα να χάνονται παιδιά σε δρόμους από πατίνια. Χρειάζεται μια συνολική ρύθμιση που να απαγορεύσει ή να περιορίσει τα πατίνια. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη ενός παιδιού να παίξει με το πατίνι σε μια πλατεία, αλλά είναι άλλο να κυκλοφορεί σε έναν δρόμο. Αν δεν υπάρχουν δρόμοι-διάδρομοι που αφορούν αποκλειστικά την κυκλοφορία ποδηλάτων και πατινιών, φοβάμαι ότι θα χαθούν και άλλες ζωές» , τόνισε ο υπουργός.
Τι ακριβώς αλλάζει — τα τρία μέτρα στο τραπέζι
Η κυβερνητική πρόθεση έχει πλέον σαφή περιγράμματα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ανηλίκων με πατίνια στους δρόμους θα θεσμοθετηθεί νομοθετικά, αλλά θα επιτρέπεται η χρήση τους σε πεζόδρομους και πλατείες. Παράλληλα, στα σκαριά βρίσκεται και σχέδιο για τη δημιουργία ειδικών λωρίδων κυκλοφορίας αποκλειστικά για πατίνια και ποδήλατα. Σε ερώτηση αν επιτρέπεται ανήλικος να μεταβαίνει στο σχολείο με πατίνι, ο Χρυσοχοΐδης απάντησε κατηγορηματικά: «Όχι δεν μπορεί. Δεν πρέπει να πηγαίνει, είναι τόσο επικίνδυνο».
Τα νούμερα που επιβεβαιώνουν τον κίνδυνο
Οι δηλώσεις του υπουργού δεν είναι προϊόν υπερβολής. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. σχηματίζουν μια εικόνα που δύσκολα αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Το 2025 καταγράφηκαν 109 τροχαία με ηλεκτρικά πατίνια, εκ των οποίων 2 ήταν θανατηφόρα, 4 επέφεραν σοβαρούς τραυματισμούς και τα υπόλοιπα 103 ελαφρύτερους. Ακόμα πιο ανησυχητικά είναι τα νοσοκομειακά δεδομένα: το 2025 περίπου 400 παιδιά κατέληξαν σε νοσοκομεία μετά από ατυχήματα με πατίνια, εκ των οποίων τα 200 περιστατικά αφορούσαν εισαγωγές στα δύο μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας. Και η τάση δεν αναστρέφεται: μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2026, περισσότερα από 150 ανήλικα παιδιά διακομίστηκαν τραυματισμένα σε παιδιατρικές δομές του ΕΣΥ, πολλά με σοβαρές κακώσεις.
Υπάρχει, βέβαια, και ένα κρυφό κόστος στους αριθμούς. Είναι «κοινή πρακτική» να μη δηλώνονται τα τροχαία με πατίνι — από τους αναβάτες για να αποφύγουν αποζημιώσεις, και από τα παιδιά για να αποφύγουν την τιμωρία των γονέων τους. Αυτό σημαίνει ότι τα πραγματικά νούμερα είναι πιθανότατα υψηλότερα.
Ο ισχύων νόμος και γιατί δεν αρκεί
Ο ΚΟΚ ήδη προβλέπει κανόνες. Από την ηλικία των 15 ετών και άνω, η χρήση πατινιών επιτρέπεται με ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα, και απαγορεύεται η κυκλοφορία σε λεωφόρους ή σε δρόμους με όριο ταχύτητας άνω των 50 χλμ./ώρα. Για μικρότερες ηλικίες, παιδιά 12 έως 14 ετών μπορούν να χρησιμοποιούν πατίνια με ανώτατη ταχύτητα 6 χλμ./ώρα, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία τους σε δρόμους με αυτοκίνητα. Η πραγματικότητα, ωστόσο, απέχει πολύ από αυτό το πλαίσιο. Αναβάτες χωρίς κράνος κινούνται σε λεωφόρους με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, πολλές φορές ακόμα και με συνοδηγό, ενώ παιδιά αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «συμβουλές» για το πώς να τροποποιούν τα πατίνια τους ώστε να κινούνται ακόμα πιο γρήγορα.
Το ευρωπαϊκό παράδειγμα και η ελληνική ιδιαιτερότητα
Η Ελλάδα δεν βρίσκεται μόνη της αντιμέτωπη με αυτό το ζήτημα. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει ενιαίος κανόνας για τα ηλεκτρικά πατίνια — άλλες χώρες και πόλεις τα απαγορεύουν, άλλες ενθαρρύνουν τη χρήση τους στο πλαίσιο της μικροκινητικότητας. Στην Ισπανία, η έκρηξη της χρήσης τους οδήγησε σε αντίστοιχη έκρηξη τροχαίων ατυχημάτων, με αποτέλεσμα να επιβληθούν νέοι αυστηροί κανόνες. Στις ελληνικές πόλεις, η κατάσταση έχει ένα επιπλέον επιβαρυντικό στοιχείο: παλαιωμένη οδική υποδομή, απουσία ποδηλατοδρόμων στις περισσότερες περιοχές και χαμηλή οδική παιδεία δημιουργούν ένα περιβάλλον που καθιστά τα e-scooter ιδιαίτερα επικίνδυνα.
Η επόμενη μέρα
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η συζήτηση έχει πλέον αλλάξει επίπεδο. Δεν μιλάμε πια για ένα μέσο που ψάχνει τη θέση του στην πόλη — μιλάμε για ένα μέσο που, χωρίς σαφείς κανόνες και ουσιαστική επιβολή τους, αποδεικνύεται θανατηφόρο. Η νομοθετική ρύθμιση που προαναγγέλλει ο Χρυσοχοΐδης κινείται σε σωστή κατεύθυνση, αλλά το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: πόσο γρήγορα θα μπει σε εφαρμογή, και πόσο αποτελεσματικά θα εφαρμοστεί στη καθημερινή πραγματικότητα των ελληνικών δρόμων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
Δοκιμή: Skoda Octavia Grand Coupe Sportline 1.5 TSI
Έμεινα με ηλεκτρικό! Τι μπορεί να φταίει;
Το αυτοκίνητο θα μετρά το αλκοόλ στο αίμα σου!