Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Η Hyundai τα πήρε όλα!

Ελλάδα 21:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Η Hyundai τα πήρε όλα!

ΑΓΩΝΕΣ

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Η Hyundai τα πήρε όλα!

ΑΓΩΝΕΣ

Η κορεατική ομάδα σημείωσε το πρώτο τριπλό βάθρο στην ιστορία της και ο Thierry Neuville σημείωσε την πρώτη του νίκη για φέτος.

Advertisement
Advertisement

Τα πληρώματα της Hyundai κατέκλεισαν το βάθρο των νικητών με σημαντικές πρωτιές.

Τι μάθαμε την Κυριακή το απόγευμα; Πολλά και ενδιαφέροντα… Πρώτον ότι ο περυσινός νικητής του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις Kalle Rovanpera ήταν άφαντος σε όλη την εξέλιξη του αγώνα. Είτε επηρεάστηκε πολύ από το ότι ξεκίναγε πρώτος την πρώτη ημέρα και «καθάριζε» τον δρόμο όντας σε ένα πολύ δύσκολο και ξηρό οδόστρωμα είτε έχασε την συγκέντρωσή του και κατέστρεψε την όποια προσπάθεια διάκρισης στην Ε.Δ. Περιβόλι 1 το πρωί του Σαββάτου είτε για δικούς του λόγους ήταν εντελώς έξω από τον ρυθμό του αγώνα.

Advertisement
Advertisement

Δεύτερον μάθαμε ότι τα Toyota GR Yaris Rally1 δεν είναι άτρωτα… Βγάζουν κι αυτά μηχανικά προβλήματα και αυτό σημαίνει ότι κανένας κατασκευαστής δεν πρέπει να εφησυχάζει. Το ότι μέχρι τις αρχές καλοκαιριού η Hyundai ήταν άφαντη λόγω αμέτρητων προβλημάτων, τελικά δεν σήμαινε τίποτα, αφού ενάμιση μήνα μετά την θέση της στις κακές εμφανίσεις πήρε η Toyota και οι Κορεάτες έφτασαν να πανηγυρίζουν μία σαρωτική και επιβλητική τριπλή νίκη.

Μάθαμε επίσης ότι αν (βέβαια με τα αν, δεν «κάνεις ταμείο»…) αν λέμε ο ιμάντας του εναλλάκτη θερμότητας δεν πρόδιδε τον Sebastien Loeb, αυτός και το Ford Puma του θα ήταν πολύ πιθανόν ο συνδυασμός που θα ανέβαινε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Advertisement

Τέλος, μάθαμε ότι η φράση που πρώτοι οι Άγγλοι έθεσαν σαν βασική παράμετρο των αγώνων στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, θα ισχύει τελικά διαχρονικά: If you have to finish first, first you have to finish…, είχε πει εκεί στις αρχές του 1980 κάποιος Εγγλέζος και μέχρι σήμερα έχει αξία αυτή η φράση.

Απόδειξη; Το ότι ο διεκδικητής του τίτλου WRC2, o Γάλλος Yohan Rossel με το Citroen C3 rally2, τουμπάρισε μέσα στο Ελευθεροχώρι 2 και δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι ο Mikkelsen (Skoda Fabia Rally2)ήταν εκτός μάχης μετά το ΟΑΚΑ.

Advertisement

Το EKO Ράλλυ Ακρόπολις, ο δέκατος γύρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι ήταν και η τελική φάση του Junior WRC, το οποίο εξασφάλισε ο Εσθονός Robert Virves, ο οποίος με νίκη επί ελληνικού εδάφους κατέκτησε και τον τίτλο, ξεπερνώντας τον Sam Pajari, κορυφαίο του πρωταθλήματος μέχρι την παραμονή του αγώνα, και τον Jon Armstrong.

Στην άτυπη ελληνική κατάταξη, πρώτοι τερμάτισαν οι Λάμπρος Αθανασούλας-Νίκος Ζακχαίος με Hyundai i20N Rally2, και ακολούθησαν οι Βασίλης & Γιάννης Βελάνης με Skoda Fabia Evo Rally2 και τρίτοι τερμάτισαν οι Νώντας Καρανικόλας-Γιώργος Κακαβάς με Ford Fiesta Rally3, που ήταν και τρίτοι στην κατάταξη του WRC3!

Advertisement

Οι συνθήκες, έδειξαν ότι το Ακρόπολις είναι «ένα»!

Οι πέτρες που ήταν διάσπαρτες στα οδοστρώματα όλων των ειδικών διαδρομών, ειδικά στις επαναλαμβανόμενες διαδρομές, αποτελούσαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ακεραιότητα των αυτοκινήτων και των ελαστικών, ιδιαίτερα στις Ε.Δ. του Σαββάτου, τις μεγαλύτερες σε ολόκληρο τον αγώνα, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν επίσης από τον καυτό ήλιο που ανέβασε υψηλά τις θερμοκρασίες δοκιμάζοντας μηχανές και ανθρώπους…

Την Παρασκευή, εκτός από τα σκληρά οδοστρώματα, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η σκόνη και το χαλίκι, συνδυασμός που έκανε τις επιφάνειες των δρόμων πολύ ολισθηρές και με λίγο κράτημα για τους οδηγούς που ξεκινούσαν πρώτοι, ενώ σταδιακά γίνονταν όλο και πιο γρήγοροι για αυτούς που ακολουθούσαν.

Οι πιο μικρές σε μήκος Ε.Δ. της Κυριακής συνόψισαν τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων ημερών και διατράνωσαν για μία ακόμη φορά, ότι το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις πρώτον δεν πρέπει να το υποτιμάς ποτέ και δεύτερος «θα το κερδίσεις εάν αυτό στο επιτρέψει»
Καταλαβαίνουμε ότι αυτό ακούγεται κάπως μεταφυσικό, αλλά σπανίως διακρίθηκε κάποιος συνδυασμός που υποτίμησε της συνθήκες στην Ελλάδα…

Οι βαθμολογίες

Στο πρωτάθλημα οδηγών οι βαθμολογίες είναι: Kalle Rovanpera (207), Ott Tanak (154), Thierry Neuville (106), Elfyn Evans (116), Takamoto Katsuta (100), Craig Breen (77).

Στο πρωτάθλημα κατασκευαστών η Toyota Gazoo Racing είναι πρώτη με 404β, ακολουθεί η Hyundai Motorsport με 341β, και κατόπιν η M-Sport Ford με 214β.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022: Η «τριπλέτα» της Hyundai έκανε πάρτι
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022: Τα τρία «L» προηγούνται στο Ακρόπολις από τα παλιά!
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022: Σκόνη, πέτρες, ελαστικά