Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Δοκιμές αυτόνομης οδήγησης και στη Βρετανία

Ελλάδα 2:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμές αυτόνομης οδήγησης και στη Βρετανία

ΝΕΑ

Δοκιμές αυτόνομης οδήγησης και στη Βρετανία

ΝΕΑ

Μέχρι σήμερα τα δοκιμαστικά οχήματα με αυτόματο πιλότο κυκλοφορούν κυρίως στην Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σιγά-σιγά και η Ευρώπη… μπαίνει στο παιχνίδι, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να επιλέγουν διαδρομές για δοκιμές αυτόνομης οδήγησης. Έτσι μετά τη Volvo που θα κυκλοφορεί στα περίχωρα του Γκέτεμποργκ 100 XC90 με ανάλογη τεχνολογία, η Jaguar Land Rover ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει ανάλογο στόλο αυτόνομης οδήγησης.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Περισσότερα από 100 αυτοκίνητα που θα μπορούν να κινηθούν μόνα τους θα πραγματοποιούν δοκιμές μέσα στην επόμενη τετραετία. Τα πρώτα από αυτά θα βγουν στους δρόμους πριν τα τέλη του 2016, κινούμενα σε διαδρομή 66 km, γύρω από τις πόλεις Κόβεντρι και Σόλιχαλ. Τα αυτοκίνητα δοκιμών έχουν εφοδιαστεί με τεχνολογικά συστήματα που τους επιτρέπουν να επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και με άλλα οχήματα. Με αυτό τον τρόπο, θα μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα αλλά και θα αποφεύγονται κυκλοφοριακές συμφορήσεις.

Η τεχνολογία «Car-to-car communication» θα επιτρέπει σε ένα αυτοκίνητο να ενημερώνει τα υπόλοιπα για έργα στους δρόμους (όταν π.χ. ανιχνεύσει κώνους ή μπαριέρες) ή άλλα έκτακτα συμβάντα. Ασθενοφόρα, περιπολικά και πυροσβεστικά θα ειδοποιούν τους οδηγούς ότι πλησιάζουν, προκειμένου να ανοίξουν δρόμο για να περάσουν. Όταν το αυτοκίνητο εισέρχεται σε στενή λωρίδα λόγω έργων, ο αυτόματος πιλότος θα στρίβει ελαφρά το τιμόνι προκειμένου το όχημα να διατηρήσει την ιδανική τροχιά.

Advertisement
Advertisement