Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Δείτε πως κλέβουν οποιοδήποτε αυτοκίνητο μέσα σε 1 λεπτό! (+video)

Ελλάδα 2:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δείτε πως κλέβουν οποιοδήποτε αυτοκίνητο μέσα σε 1 λεπτό! (+video)

ΝΕΑ

Δείτε πως κλέβουν οποιοδήποτε αυτοκίνητο μέσα σε 1 λεπτό! (+video)

ΝΕΑ

Τα ηλεκτρονικά συστήματα με τα οποία εφοδιάζονται τα σύγχρονα αυτοκίνητα κάνουν εύκολη την ζωή μας. Και ακόμα πιο εύκολη την ζωή των κλεφτών.

Advertisement
Advertisement

Οι κλοπές αυτοκινήτων έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας σε όλο τον κόσμο, καθώς τα ηλεκτρονικά συστήματα των αυτοκινήτων έχουν αποδειχτεί πλέον η κερκόπορτα για όσους θέλουν να κλέψουν ένα όχημα.

Μετά την εμφάνιση των “Kia Boyz”, οι οποίοι απέκτησαν φήμη για την κλοπή Hyundai και Kia που επιδεικνύουν στο TikTok, η κλοπή αυτοκινήτων έχει γίνει μείζον πρόβλημα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και στον Καναδά. Το ίδιο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ιδίως την Βρετανία.

Ένα πρόσφατο πείραμα αποκάλυψε μια νέα μέθοδο που επιτρέπει στους κλέφτες να έχουν εύκολη πρόσβαση και να εκκινούν οχήματα εξοπλισμένα με συστήματα εισόδου χωρίς κλειδί σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα.

Advertisement
Advertisement

Ένας Βρετανός ιδιοκτήτης supercar που έγινε YouTuber οργάνωσε την κλοπή ενός μεταχειρισμένου Land Rover Range Rover Sport SVR του 2019 από ένα πάρκινγκ εμπορικού κέντρου για να αναδείξει την ευπάθεια των οχημάτων υψηλών προδιαγραφών.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο κλέφτης δεν χρειάστηκε καν το κλειδί του οχήματος για να εκτελέσει την κλοπή.

Αντ’ αυτού, ο κλέφτης «μπήκε» στο σύστημα του αυτοκινήτου ώστε να πιστέψει ότι το σήμα ξεκλειδώματος προερχόταν από τον νόμιμο ιδιοκτήτη, χωρίς να αντιγράψει τον μοναδικό κωδικό του κλειδιού.

Advertisement

Χρησιμοποιώντας μια άλλη συσκευή συνδεδεμένη στη θύρα OBD του SUV, ο κλέφτης έφυγε με επιτυχία με το όχημα, τονίζοντας την ευκολία με την οποία μπορούν να συμβούν τέτοιες κλοπές.

Τα εργαλεία που απαιτούνται για την εκτέλεση αυτών των κλοπών κοστίζουν περίπου 15.000 ευρώ, με το κρίσιμο κιτ για το ξεκλείδωμα μόνο να κοστίζει πάνω από 4.000 ευρώ.

Advertisement

Αυτό το κιτ διευκολύνει τη δημιουργία ενός νέου κλειδιού και τον προγραμματισμό του για την παράκαμψη του συστήματος ακινητοποίησης του οχήματος.

Παρά τις δηλώσεις αποποίησης ευθύνης των εταιριών που πωλούν αυτά τα εργαλεία, οι οποίες προειδοποιούν για την παράνομη χρήση τους, η προσβασιμότητα του εν λόγω εξοπλισμού εγείρει ανησυχίες σχετικά με την πιθανή κακόβουλη χρήση τους.

Παρ’ όλα αυτά, οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων έχουν μέτρα για να μπορέσουν να αντισταθούν. Η ασφάλιση κατά της κλοπής είναι μία καλή αρχή, ενώ καλό θα είναι να προφυλάσσουν και το κλειδί (ιδίως στα συστήματα keyless entry) μέσα σε ειδικές θήκες.

Advertisement

Τα μηχανικά μέσα προφύλαξης (μπάρες που ασφαλίζουν το τιμόνι κ.λπ.) είναι κάτι που ίσως καθυστερήσει κάποιους μοντέρνους κλέφτες που προφανώς θα προτιμήσουν να ασχοληθούν με κάποιο άλλο αυτοκίνητο.

Ενώ ως τελική επιλογή είναι η ενσωμάτωση GPS για την παρακολούθηση του αυτοκινήτου, έτσι ώστε αν κλαπεί να υπάρχει κάποια πιθανότητα να το βρει ο ιδιοκτήτης του.