Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Δικτάτορας για μία ημέρα με την Aston Martin Lagonda του Saddam Hussein

Ελλάδα 10:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δικτάτορας για μία ημέρα με την Aston Martin Lagonda του Saddam Hussein

ΝΕΑ

Δικτάτορας για μία ημέρα με την Aston Martin Lagonda του Saddam Hussein

ΝΕΑ

Πωλείται η Aston Martin Lagonda του Saddam Hussein. Πρόκειται για μία από τις σπάνιες τετράθυρες σπορ λιμουζίνες του 1985, (η Lagonda κατασκεύασε μόλις 645 από το 1975 έως το 1990), η οποία δυστυχώς έχει υποστεί κάποιες κακόγουστες μετατροπές.

Advertisement
Advertisement

Ο επί 25 χρόνια δικτάτορας του Ιράκ, εκτελέστηκε με απαγχονισμό στις 30 Δεκέμβριο του 2006. Τότε μαζί με τα σκάνδαλα και τις δολοφονίες που έκανε αποκαλύφθηκε και η συλλογή αυτοκινήτων που είχε.

Για τις κύριες μετακινήσεις του ο Saddam Hussein είχε μια Mercedes 600 Pullman Landaulet του 1978, αλλά το αγαπημένο του αυτοκίνητο ήταν μία Aston Martin Lagonda, την οποία οδηγούσε εκείνος (σπάνια).

Τη θεωρούσε μοναδική αφού είχε επιλέξει το χρώμα, το εσωτερικό και τις ταπετσαρίες, ο ίδιος. Το αυτοκίνητο αγοράστηκε το 1985 και δόθηκε στην Γερμανική Styling Garage Service (SGS), προκειμένου να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά που ήθελε ο Ιρακινός πολιτικός.

Advertisement
Advertisement

Με τιμή 500.000 γερμανικά μάρκα το 1985 ή 255.000 ευρώ, η εμφάνιση της Aston Martin άλλαξε, βέβαια όχι προς το καλύτερο.

Το body kit αγγίζει το κακό ενώ αν παρατηρήσετε καλύτερα θα δείτε πως στην συγκεκριμένη Lagonda η μάσκα, οι απολήξεις της εξάτμισης και διάφορα κομμάτια του εσωτερικού (χειρολαβές, διακόπτες κλπ) είναι κατασκευασμένα από… χρυσό.

Advertisement

Το αυτοκίνητο έμεινε για 27 χρόνια αποθηκευμένο, γι’αυτό και «έχει» μόλις 4.600 χλμ. και η τιμή του ορίζεται στα 266.007 ευρώ.

Advertisement

Κάτω από το μακρύ καπό υπάρχει ένας 5,4-λίτρων V8 ατμοσφαιρικός κινητήρας, (280 ίππους). Για τα 0-100 χλμ/ώρα χρειάζονται 8,8 δευτ., με την τελική να αγγίζει τα 230 χλμ./ώρα.

Ο Saddam Hussein είχε πολύ καλή σχέση με τον επιχειρηματία πετροχημικών και υπεύθυνο για την αναβίωση της Aston Martin Victor Gauntlett. Όταν οι Βρετανοί είχαν προβλήματα με την εταιρία, ο Gauntlett έβαζε τον Hussein να… καθαρίσει.

Advertisement

Ο δικτάτορας, έδινε διαταγή σε κομάντος του να κάψουν τις Aston Martin της Βασιλικής οικογένειας του Κουβέιτ. Εκείνοι έκαναν παραγγελίες για να τις αντικαταστήσουν και έτσι πλήρωναν τους μισθούς των Βρετανών εργατών, σε κρίσιμους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Θα αναγεννήσει τη Lagonda η Aston Martin;
Lagonda… reloaded από την Aston Martin!
Ηλεκτρική θα είναι η Aston Martin Lagonda το 2021