Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

«Διαφανείς» εμπρός κολώνες από Jaguar Land Rover! (vid)

Ελλάδα 19:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

«Διαφανείς» εμπρός κολώνες από Jaguar Land Rover! (vid)

ΝΕΑ

«Διαφανείς» εμπρός κολώνες από Jaguar Land Rover! (vid)

ΝΕΑ

Πόσες φορές οι εμπρός κολώνες του αυτοκινήτου δεν εμποδίζουν την ορατότητα όταν οδηγούμε; Αν μάλιστα είναι φαρδιές, τότε μπορούν να «κρύψουν» έναν πεζό, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος. Η Jaguar Land Rover αναπτύσσει τεχνολογία που επιτρέπει στον οδηγό να έχει άριστη ορατότητα περιμετρικά του οχήματος, την οποία σκοπεύει να περάσει μέσα στα επόμενα χρόνια στα μοντέλα παραγωγής της.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ (twitter.com/bitsi74)

Η τεχνολογία «360 Virtual Urban Windscreen» χρησιμοποιεί εικόνα από κάμερες και τις προβάλλει πάνω στις εμπρός κολώνες, καθιστώντας τις ουσιαστικά διαφανείς. Έτσι ο οδηγός θα μπορεί στο… ασφυκτικό περιβάλλον των πόλεων να έχει τέλεια περιμετρική ορατότητα, χωρίς να χρειάζεται να κινείται για να δει καλύτερα. Οι διαφανείς κολώνες συνδυάζονται με head-up display, στο οποίο παρέχονται πληροφορίες π.χ. για έναν πεζό που διασχίζει το δρόμο. Εικόνες θα προβάλλονται επίσης στις μεσαίες κολώνες, διευκολύνοντας τον οδηγό όταν π.χ. κοιτάζει στο πλάι πριν αλλάξει λωρίδα κυκλοφορίας.

Παράλληλα, η Jaguar Land Rover μας παρουσιάζει τη λειτουργία «Follow-MeGhost Car Navigation». Στο παρμπρίζ προβάλλεται η εικόνα ενός ψηφιακού αυτοκινήτου, το οποίο κατευθύνεται στον προορισμό που έχει επιλέξει ο οδηγός στο σύστημα πλοήγησης. Στο παρμπρίζ εμφανίζονται επίσης χρήσιμες πληροφορίες, όπως οι κενές θέσεις ενός χώρου στάθμευσης ή οι τιμές καυσίμων στο πλησιέστερο πρατήριο.

Advertisement
Advertisement

«Ο στόχος μας είναι να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα και να αναβαθμίσουμε την οδηγική εμπειρία στα αστικά κέντρα. Εφόσον καταφέρουμε να διατηρήσουμε τα μάτια του οδηγού στο δρόμο και να παρέχουμε πληροφορίες χωρίς να αποσπούμε την προσοχή του, τότε θα τον βοηθάμε να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις σε ένα δύσκολο περιβάλλον», σχολίασε ο Wolfgang Epple, Διευθυντής Έρευνας και Τεχνολογίας της Jaguar Land Rover.