Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Δεκαπέντε χρόνια Jeep Trail Rated (+video)

Ελλάδα 22:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δεκαπέντε χρόνια Jeep Trail Rated (+video)

ΝΕΑ

Δεκαπέντε χρόνια Jeep Trail Rated (+video)

ΝΕΑ

Δημιουργώντας την πιστοποίηση Trail Rated πριν 15 χρόνια, η Jeep εφάρμοσε μία σειρά εξαντλητικών δοκιμών, αντάξιων την ιστορίας της εταιρείας και της φιλοσοφίας των μοντέλων της.

Advertisement
Advertisement

 

Τα μοντέλα της Jeep αποτελούν σημείο αναφοράς στις ΗΠΑ για τις εκτός δρόμου δυνατότητες τους. Η στιβαρή κατασκευή, σε συνδυασμό με την αυξημένη απόσταση από το έδαφος, τα συστήματα τετρακίνησης και τη μακρά παράδοση της μάρκας στο σχεδιασμό, εξέλιξη και παραγωγή αυτοκινήτων SUV υπόσχονται την ασφαλή πρόσβαση ακόμα και στις πλέον δύσβατες διαδρομές.

Advertisement
Advertisement

Θέλοντας να δημιουργήσει μια ειδική αξιολόγηση για τις εκτός δρόμου δυνατότητες των οχημάτων της, το 2004 η Jeep σχεδίασε σε συνεργασία με το Nevada Automotive Test Center  μια σειρά εξαιρετικά δύσκολων δοκιμασιών. Για την πραγματοποίηση των δοκιμών επιλέχθηκε μία ερημική βραχώδης περιοχή στο βόρειο Μίσιγκαν, στην οποία μόνο ελάχιστα αυτοκίνητα έχουν τολμήσει να βρεθούν.

Τα αυτοκίνητα που καταφέρνουν να περάσουν τις αυστηρές προδιαγραφές αποκτούν την πιστοποίηση Trail Rated, η οποία πολύ απλά σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα οχήματα είναι ικανά -αν φυσικά ο οδηγός τους έχει τις δυνατότητες – να περάσουν από τις πιο ακραίες εκτός δρόμου διαδρομές. Οι δοκιμές είναι σχεδιασμένες ώστε να φέρνουν στα όρια τους 5 στοιχεία του αυτοκινήτου που είναι κρίσιμης σημασίας για τις εκτός δρόμου μετακινήσεις.

 

Advertisement

  • Απόσταση από το έδαφος: Η μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος σημαίνει ότι ένα αυτοκίνητο μπορεί να περάσει με ασφάλεια τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει σε μια εκτός δρόμου διαδρομή. Παράλληλα δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις γωνίες προσέγγισης, ράμπας και διαφυγής, χαρακτηριστικά που εκτός από την απόσταση από το έδαφος εξαρτώνται από το σχεδιασμό των προφυλακτήρων, το μεταξόνιο και τους εμπρός και πίσω προβόλους.

 

  • Πρόσφυση: Αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες αφού παίζει καθοριστικό ρόλο σε κάθε εκτός δρόμου διαδρομή, ανεξάρτητα από το είδος του εδάφους. Εκτός από την αποτελεσματικότητα του συστήματος τετρακίνησης, τα ελαστικά θα πρέπει να προσφέρουν κορυφαία αντοχή και πρόσφυση ανεξάρτητα αν το αυτοκίνητο κινείται στο χώμα, στη λάσπη, το χιόνι ή ακόμα και τα βράχια.
Advertisement

 

  • Ελευθερία άρθρωσης: Το να έχουν οι τροχοί του αυτοκινήτου ανά πάσα στιγμή όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επαφή με το έδαφος αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό ενός ικανού εκτός δρόμου οχήματος. Στόχος είναι ανεξάρτητα από τις γωνίες που παίρνει το αυτοκίνητο και την κατάσταση του εδάφους, όσο το δυνατόν περισσότεροι τροχοί να έχουν επαφή, έτσι ώστε σε συνεργασία με το σύστημα τετρακίνησης το αυτοκίνητο να συνεχίσει την πορεία του.

 

  • Ευελιξία: Συχνά οι εκτός δρόμου διαδρομές είναι στενές και το αυτοκίνητο θα πρέπει να πραγματοποιήσει κλειστούς ελιγμούς. Ο σχεδιασμός της ανάρτησης, η δυνατότητα το αυτοκίνητο να κινείται με ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες και βέβαια η δυνατότητα των εμπρός τροχών να στρίβουν σε μεγάλες γωνίες προσφέρουν την απαραίτητη ευελιξία.

 

  • Διέλευση υδάτινου κολλήματος: Η εκτός δρόμου οδήγηση είναι συνυφασμένη με το πέρασμα από διαδρομές με κυρίαρχο το υγρό στοιχείο, όπως π.χ. ποταμούς. Τα μοντέλα της Jeep διαθέτουν ειδικά σχεδιασμένη εισαγωγή αέρα για τον κινητήρα που επιτρέπει την ασφαλή διέλευση σημείων όπου το βάθος του νερού ξεπερνά κατ’ ελάχιστο (ανάλογα το μοντέλο) τα 48 εκ.
Advertisement

 

Μέχρι σήμερα μόνο μοντέλα της Jeep έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τη διάκριση Trail Rated. Συγκεκριμένα οι εκδόσεις Trailhawk των Renegade, Compass και Cherokee και όλες οι εκδόσεις του Jeep Wrangler.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα εκτός δρόμου μοντέλα που χρειάζονται ειδικές μετατροπές ώστε να αντιμετωπίσουν ακραίες εκτός δρόμου διαδρομές, τα Trail Rated μοντέλα της Jeep βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής έτοιμα για τις πιο σκληρές δοκιμασίες.