Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Citroen: Τα αυτοκίνητα πρέπει να αλλάξουν εντελώς

Ελλάδα 15:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Citroen: Τα αυτοκίνητα πρέπει να αλλάξουν εντελώς

ΝΕΑ

Citroen: Τα αυτοκίνητα πρέπει να αλλάξουν εντελώς

ΝΕΑ

Ο πρόεδρος της Citroen θέλει τα αυτοκίνητα να είναι πιο μικρά, πιο ελαφριά και ακόμα πιο διασκεδαστικά. Το ίδιο και εμείς!

Advertisement
Advertisement

Η καθιέρωση της ηλεκτροκίνησης φέρνει νέα δεδομένα στην σχεδίαση αλλά και στα χαρακτηριστικά των αυτοκινήτων. Και ίσως να είναι μία καλή αφορμή για να ξανασκεφτούμε πάνω στον τρόπο που θα σχεδιάζονται και θα κατασκευάζονται τα αυτοκίνητα στο μέλλον.

Μιλώντας στο βρετανικό Autocar, ο CEO της εταιρίας Vincent Cobee, δήλωσε ότι τα SUV ίσως να βρίσκονται στο τέλος της κυριαρχίας τους, καθώς προκρίνεται η αεροδυναμική σχεδίαση και τα οφέλη που έχει στην αυτονομία.

Ο Cobee δήλωσε ότι όσο προχωράμε προς την ηλεκτροκίνηση, τόσο πιο σημαντική θα είναι η αεροδυναμική σχεδίαση, οπότε αναμένεται να επανέλθουν τα sedan σε σχέση με τα μεγάλα και ογκώδη SUV.

Advertisement
Advertisement

Το αφεντικό της Citroen πρότεινε επίσης νέες μεθόδους για την φορολόγηση των αυτοκινήτων, με μεγαλύτερα ποσά για τα βαριά και μεγάλα οχήματα, κάτι που επίσης θα επιβαρύνει την θέση των SUV.

Όπως λέει ο ίδιος, κάτι τέτοιο ισχύει στην Γαλλία, όπου αν ένα ηλεκτρικό ζυγίζει πάνω από 2,4 τόνους δεν παίρνει κρατική οικονομική ενίσχυση. Όπως υποστηρίζει, το όριο θα μπορούσε να είναι πιο αυστηρό, και να κατέβει στους 1,8 τόνους.

Αυτό θα σημαίνει, σύμφωνα με τον Cobee, ότι τα SUV θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα για να συνεχίσουν να κυριαρχούν στην αγορά.

Advertisement

Ο πρόεδρος της Citroen είναι σίγουρος ότι οι εταιρίες θα αρχίσουν πλέον να σχεδιάζουν αυτοκίνητα πιο χαμηλά και με αεροδυναμικά σχήματα, αντί να προσπαθούν να σώσουν τα SUV με τον μεγάλο όγκο και το υπερβολικό βάρος.

Advertisement

Όπως λέει, αν μειωθεί το βάρος κατά 50 κιλά, η επίδραση είναι μηδενική. Αλλά αν βελτιωθεί ο αεροδυναμικός συντελεστής, η επίδραση στην αυτονομία είναι μεγάλη και άμεση.

Πάντως δεν θα λείψουν οι προσπάθειες για σημαντική μείωση του βάρους, μέσα από πολύ εξελιγμένα υλικά. Και φέρνει ως παράδειγμα το πρόσφατο Citroen Oli, το οποίο έχει αμάξωμα και πλαίσιο από carbon και είναι και ανακυκλώσιμο.

Advertisement

Στο τέλος της ημέρας, εκεί που καταλήγει ο Cobee είναι ότι πρέπει όλοι να συνεργαστούν, κυβερνήσεις και κατασκευαστές για να δημιουργηθούν τα σύγχρονα αυτοκίνητα.

Αυτοκίνητα που θα πρέπει να είναι μικρότερα, ελαφρύτερα και πιο διασκεδαστικά στην οδήγηση. Και δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε απόλυτα με αυτή την θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οδηγούμε τα πιο θρυλικά μοντέλα της Citroen
Citroen Ami: Ο πρίγκηπας των microcars
eC3: Η Citroen έχει το δικό της… Spring