Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Χτυπημένα ζώα ή απρόβλεπτα εμπόδια στο δρόμο – Τι κάνουμε;

Ελλάδα 6:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Χτυπημένα ζώα ή απρόβλεπτα εμπόδια στο δρόμο – Τι κάνουμε;

ΝΕΑ

Χτυπημένα ζώα ή απρόβλεπτα εμπόδια στο δρόμο – Τι κάνουμε;

ΝΕΑ

Με αφορμή το δυστύχημα στο Γαλαξίδι, το οποίο προκλήθηκε από ένα νεκρό ζώο στο οδόστρωμα, ψάξαμε τις ενέργειες, που πρέπει να κάνουμε, αν βρεθούμε σε αντίστοιχη περίπτωση.

Advertisement
Advertisement

Ποιος φέρει ευθύνες για τις συνέπειες που προκαλούνται από τραυματισμένα/πεθαμένα ζώα, ή απρόβλεπτα αντικείμενα/εμπόδια στο δρόμο; Τι πρέπει να κάνουμε αν μας τύχει κάτι;

Δύο νέοι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Το τροχαίο σημειώθηκε το Σάββατο, λίγο μετά τις 6 το πρωί επί της Εθνικής Οδού Ιτέας-Αντιρρίου στο ύψος του Γαλαξιδίου και τη στιγμή που το αυτοκίνητο που επέβαιναν, εξετράπη της πορείας και προσέκρουσε σε δέντρο, με τα δύο νεαρά άτομα να βρίσκουν ακαριαίο θάνατο. Ο οδηγός φέρεται να έχασε το έλεγχο του οχήματος στην προσπάθειά του να αποφύγει ένα νεκρό ζώο που βρισκόταν στο οδόστρωμα, πληροφορία που εξετάζεται από το τμήμα Τροχαίας της Άμφισσας, από το οποίο διενεργείται προανάκριση για τα αίτια του τροχαίου.

Τι γίνεται αν τραυματιστεί ένα αδέσποτο ζώο σε τροχαίο ή αν υπάρχει μεγάλο εμπόδιο; Την ευθύνη για τα νεκρά αδέσποτα ζώα στο δρόμο ή τα αντικείμενα έχουν: Η περιφέρεια, οι δήμοι και οι ιδιωτικές εταιρίες διαχείρισης των οδών.

Advertisement
Advertisement

Αν δείτε ένα ζώο νεκρό στο δρόμο ή ένα αντικείμενο, καθώς κινείστε δεν πρέπει να σταματήσετε, ειδικά σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας γιατί κινδυνεύετε να εμπλακείτε σε ατύχημαΔιατηρήστε την ψυχραιμία σας και επιχειρήστε ελιγμό, εδώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η ηλικία του αυτοκινήτου αφού ένα σύγχρονο αυτοκίνητο είναι ασφαλέστερο με καλύτερα δυναμικά χαρακτηριστικά και συστήματα ασφαλείας. Αν ακολουθείτε αυτοκίνητο/μοτοσυκλέτα που έχει εμπρός του τέτοιο εμπόδιο, ανάψτε τα φώτα στάσης (αλάρμ) και με προσεκτικό ελιγμό επιβραδύνετε και αποφύγετε το προπορευόμενο όχημα.

Advertisement

Μόλις συνεχίσετε, ο/η συνοδηγός σας πρέπει καλέσει την αρμόδια αρχή ή την τροχαία για να σας συμβουλεύσουν, που να απευθυνθείτε. Η τροχαία και η αστυνομία δεν είναι υπεύθυνη για την απομάκρυνση ζώων ή αντικειμένων από το οδόστρωμα. Αν είστε μόνος σας κατευθυνθείτε δεξιά, σταθμεύστε σε ασφαλές σημείο και τηλεφωνήστε. Σε Εθνικές οδούς, την ευθύνη έχουν οι ιδιωτικές εταιρίες εκμετάλλευσής τους.

  • Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: (Εξυπηρέτηση Πελατών 2410 74 14 40)
  • Νέα Οδός: Αριθμός ανάγκης 1075
  • Εγνατία Οδός: Τηλέφωνο Εκτάκτου Ανάγκης 1077
  • Κεντρική Οδός: 4ψηφιος Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 1075
  • Αττική Οδός ΑΕ: Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης 1024
  • Μορέας ΑΕ: Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης 1025
  • Ολυμπία Οδός: Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης 1025

Τι λέει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας

Advertisement

«Όποιος έχει τις κατά τον παρόντα Κώδικα αρμοδιότητες ή την εξουσία επί του πράγματος, επί του οποίου διεξάγεται δημόσια κυκλοφορία, υποχρεούται να λαμβάνει κάθε μέτρο, ώστε από τη δημόσια κυκλοφορία να μη δημιουργείται κίνδυνος ή ζημία τρίτων προσώπων ή άλλων έννομων αγαθών», λέει ο ΚΟΚ. Σε απλά Ελληνικά όποιος έχει την ευθύνη του δρόμου, έχει και την ευθύνη για την καλή λειτουργία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τέλος τα «γλιστρήματα» στις παλαιές εθνικές οδούς!
Το 91% των Ελλήνων θεωρεί τους άλλους κακούς οδηγούς!
Η ζώνη ασφαλείας αφήνει σημάδια αλλά σώζει ζωές!