Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

ChatGPT: Τι είναι και τι προσφέρει;

Ελλάδα 13:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

ChatGPT: Τι είναι και τι προσφέρει;

ΝΕΑ

ChatGPT: Τι είναι και τι προσφέρει;

ΝΕΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ήδη μέρος της ζωής μας σε πολλές μορφές. Με το πρόγραμμα ChatGPT, τα αυτοκίνητα μπαίνουν επίσημα στην εξίσωση.

Advertisement
Advertisement

Το ChatGPT είναι ένας τελευταίας τεχνολογίας ψηφιακός βοηθός που εξελίχθηκε από το ερευνητικό εργαστήριο OpenAI. Στην ουσία, μιλάμε για ένα πρόγραμμα βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, κατασκευασμένο να κατανοεί εντολές, απαντώντας με ρεαλιστικό και… ανθρώπινο τρόπο.

Δεν έχει καμία σχέση με τον ψηφιακό βοηθό που έχουμε δει στο Amazon Alexa ή το Google Home. Το ChatGPT έχει τη δυνατότητα να απαντάει σε… άσχετες ερωτήσεις και όχι σε τυποποιημένες. Συνεπώς, δεν εκτελεί συγκεκριμένες λειτουργίες όπως τα προαναφερθέντα, αλλά πληθώρα.

Για παράδειγμα, μπορεί να κάνει ακόμα και… συζήτηση, να μεταφράσει μία φράση από μία γλώσσα σε μία άλλη, βγάζοντας το νόημα ή να παρουσιάσει την περίληψη ενός μακροσκελούς μηνύματος/ μέιλ.

Advertisement
Advertisement

Εάν είστε δηλαδή στον δρόμο και σας έρθει στην οθόνη ένα μακροσκελές μήνυμα από την ομαδική συνομιλία της παρέας σας, θα μπορείτε να το ακούσετε περιληπτικά και να βγάλετε το νόημά του μέσω της φωνής αυτού του καινοτόμου συστήματος.

Αναμένουμε σταδιακά να το δούμε σε όλο και περισσότερα αυτοκίνητα, αφού VW, Peugeot, Citroen και DS αρχίζουν να το ενσωματώνουν στα νέα τους μοντέλα, με πρώτη τη γερμανική μάρκα που θα το παρουσιάσει κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Έχει αποκαλυφθεί, ότι στα αυτοκίνητα, το ChatGPT θα μπορεί να συντονίσει το GPS για να οδηγηθείς στην τοποθεσία της επιλογής σου και να απαντήσει σε απορίες σου ενώ οδηγείς. Για παράδειγμα, αν δεν γνωρίζεις «ποιο είναι αυτό το περίεργο κτίριο» μπροστά σου, πιθανότατα η τεχνητή νοημοσύνη να γνωρίζει και να σου δώσει την απάντηση.

Advertisement

Για μερικούς, όλα αυτά ακούγονται ανησυχητικά όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα. Ωστόσο, το ChatGPT δεν αποκτά πρόσβαση σε δεδομένα του αυτοκινήτου, καθώς οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις διαγράφονται αμέσως, ώστε να διασφαλίζεται το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας των δεδομένων.

Συνολικά, μιλάμε για έναν πολύ ανεπτυγμένο ψηφιακό βοηθό με «ανθρώπινη» πλευρά. Οι παραπάνω λειτουργίες, είναι μόνο η αρχή, διότι όπως έχουμε ξαναπεί, πρόκειται να αποτελέσει σταδιακά ένα σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μας, είτε μέσω αυτοκινήτου είτε μέσω άλλων αντικειμένων.

Advertisement