Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Μπορώ να κινηθώ στο χιόνι μόνο με ελαστικά Mud + Snow;

Ελλάδα 11:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μπορώ να κινηθώ στο χιόνι μόνο με ελαστικά Mud + Snow;

ΝΕΑ

Μπορώ να κινηθώ στο χιόνι μόνο με ελαστικά Mud + Snow;

ΝΕΑ

Η έλευση της κακοκαιρίας και τα έκτακτα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ., άνοιξαν μεγάλη συζήτηση στο διαδίκτυο.

Advertisement
Advertisement

Με το κύμα κακοκαιρίας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εξέδωσε -από το βράδυ της Κυριακής- οδηγία, σύμφωνα με την οποία η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κρίνεται υποχρεωτική.

Ως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις, πολλοί αυτοκινητιστές εξέφρασαν, σε διαδικτυακές συζητήσεις, τις απορίες τους, καθώς το πρόστιμο που προβλέπεται, βάσει του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ανέρχεται στα 80 ευρώ.

Μία εξ’ αυτών παρουσιάζει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον και αφορά στην εσφαλμένη εντύπωση αρκετών οδηγών ότι μεικτά ελαστικά, τύπου M+S, εμπίπτουν στην κατηγορία των χειμερινών ελαστικών, τα οποία και εξαιρούνται της υποχρέωσής για χρήση αλυσίδων ή άλλων αντιολισθητικών μέσων (χιονοκουβέρτες κ.α.).

Advertisement
Advertisement

Να ξεκαθαριστεί, λοιπόν, ότι…

Η ένδειξη M + S (Mud + Snow, δηλαδή Λάσπη +Χιόνι) μπορεί να συνυπάρχει σε ελαστικά όλων των εποχών και δεν σημαίνει «χειμερινό ελαστικό».

Ένα ελαστικό που έχει χαρακτηριστεί ως M + S έχει ειδική γεωμετρική σχεδίαση πέλματος, συγκεκριμένο βάθος αυλακώσεων -τουλάχιστον 3,5 εκ.- και την κατάλληλη γόμα που είναι πιο μαλακή από τα ελαστικά χωρίς την συγκεκριμένη ένδειξη.

Advertisement

Συνεπώς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ανταποκρίνονται καλύτερα στις δύσκολες συνθήκες από ένα συμβατικό ελαστικό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξαιρούνται της υποχρεωτικής χρήσης αντιολισθητικών μέσων.

Αντίθετα…

Advertisement

Το 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake) είναι χειμερινό ελαστικό, κατασκευασμένο αποκλειστικά για τις δύσκολες συνθήκες, όπως κίνηση σε χιονισμένα οδοστρώματα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Η ελκτική ικανότητα του οχήματος πάνω σε χιόνι διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, σε σχέση με τα συμβατικά ελαστικά ή ελαστικά με ένδειξη M + S.

Εξίσου αποτελεσματικό είναι το κράτημα του οχήματος στο χιόνι, κατά την επιβράδυνση ή το φρενάρισμα. Τα ελαστικά 3PMSF, διακρίνονται -συν τοις άλλοις- και από ειδική σήμανση νιφάδας χιονιού, εντός ενός τρίγωνου πλαισίου.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Υποχρεωτικές πλέον οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε χιόνια και πάγο!
Σε ποιους τροχούς τοποθετούμε τις αντιολισθητικές αλυσίδες;
Video: Πως τοποθετούμε αλυσίδες στο αυτοκίνητό μας