Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

BMW & Mercedes-Benz φορτίζουν …ασύρματα!

Ελλάδα 15:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

BMW & Mercedes-Benz φορτίζουν …ασύρματα!

ΝΕΑ

BMW & Mercedes-Benz φορτίζουν …ασύρματα!

ΝΕΑ

Οι δύο γερμανικές εταιρείες ανακοίνωσαν πως συνεργάζονται στην εξέλιξη κοινής πλατφόρμας σχετικά με την ασύρματη φόρτιση ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών μοντέλων.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (nima244@gmail.com)

Άντε και αγοράζεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Κάθε φορά που φτάνεις στο γκαράζ σου, θα πρέπει να βγάζεις το καλώδιο φόρτισης και να το τοποθετείς στις σχετικές υποδοχές (του αυτοκινήτου και του ηλεκτρικού δικτύου). Τι βαρετή διαδικασία! Για αυτό το λόγο, οι εταιρείες γλυκοκοιτάζουν την ασύρματη φόρτιση (wireless charging) η οποία απαλλάσσει από καλώδια και την μπελαλίδικη διαδικασία (για σκεφτείτε να το κάνετε αυτό κάθε μέρα).

Η αρχή λειτουργίας της ασύρματης φόρτισης είναι σχετικά απλή (τουλάχιστον στην θεωρία). Στο έδαφος υπάρχει μία πλάκα πίσω από την οποία υπάρχει το βασικό πηνίο, ενώ στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου (συνήθως στο εμπρός μέρος) βρίσκεται το δευτερεύον το οποίο λαμβάνει την ηλεκτρική ενέργεια και την μεταφέρει στις μπαταρίες.

Advertisement
Advertisement

Στην περίπτωση του πρωτότυπου συστήματος που εξελίσσουν οι δύο γερμανικές εταιρείες, ο ρυθμός φόρτισης γίνεται στα 3,6 kW με βαθμό απόδοσης 90% (ουσιαστικά υπάρχει απώλεια 10%). Η ισχύς, αυτή, αρκεί για να φορτίσει ένα plug-in υβριδικό σε περίπου τρεις ώρες, ενώ υπάρχει η προοπτική η ισχύς να αυξηθεί στα 7 kW και να μειωθεί ο χρόνος φόρτισης.

Advertisement