Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

BMW και Porsche παρουσιάζουν σύστημα ταχυφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Ελλάδα 10:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

BMW και Porsche παρουσιάζουν σύστημα ταχυφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

ΝΕΑ

BMW και Porsche παρουσιάζουν σύστημα ταχυφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

ΝΕΑ

Το πρόβλημα χρόνου φόρτισης αναμένεται να λύσει το νέο σύστημα ταχυφόρτισης που παρουσίασαν από κοινού οι BMW και Porsche και το οποίο δίνει 100 χλμ αυτονομίας σε μόλις 3 λεπτά.Του ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΠΙΔΗ

Advertisement
Advertisement

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι δεδομένο πως θα αποτελέσουν το μέλλον όμως για να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητά μας θα πρέπει πρώτα να δοθούν λύσεις σε μερικά βασικά προβλήματα όπως η αυτονομία και ο χρόνος φόρτισης.

Σε ότι αφορά το πρώτο η εξέλιξη είναι συνεχής καθώς μπαταρίες με μικρότερο όγκο και μεγαλύτερη χωρητικότητα προσφέρουν πλέον σε πολλές περιπτώσεις αυτονομία της τάξης των 400 χλμ με μια φόρτιση. Το πρόβλημα του χρόνου φόρτισης είναι λοιπόν αυτό στο οποίο έχουν επικεντρωθεί οι περισσότεροι κατασκευαστές. Πρόσφατα οι BMW και Porsche παρουσίασαν το από κοινού εξελιγμένο σύστημα FastCharge το οποίο είναι αποτέλεσμα ενός ερευνητικού προγράμματος ύψους 7,8 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Υπουργείο Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών.

30ee7de0-bmw-porsche-fastcharge-345654harpi640

Advertisement
Advertisement

Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκε ένας προηγμένος σταθμός φόρτισης ισχύος 450 kW. Η υψηλή απόδοση επιτρέπει την ταχύτατη τροφοδοσία οχημάτων που υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση. Η Porsche αναφέρει χαρακτηριστικά πως σε πρωτότυπό της με σύστημα υποστήριξης ταχυφόρτισης επιτεύχθηκε φόρτιση που ξεπέρασε τα 400 kW, κάτι το οποίο σημαίνει πως το συγκεκριμένο μοντέλο φορτίστηκε για 100 χιλιόμετρα σε κάτι λιγότερο από τρία λεπτά.

Ο ρυθμός φόρτισης που προσφέρει το σύστημα FastCharge είναι τρεις έως εννέα φορές υψηλότερος από αυτόν των σημερινών σταθμών γρήγορης φόρτισης συνεχούς ρεύματος. Στην επίδειξη που πραγματοποιήθηκε μια BMW i3 με μπαταρία 57 kWh φορτίστηκε στο 80% της χωρητικότητάς της σε μόλις 15 λεπτά. Οι σταθμοί FastCharge θα είναι συμβατοί με αυτοκίνητα που έχουν ηλεκτρικά συστήματα 400 και 800 Volt τα οποία είναι σύμφωνα με το σύστημα φόρτισης Type2.

30ee7de0-bmw-porsche-fastcharge-345654harpi640_1

Advertisement