Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Μπαταρίες ιόντων νατρίου από την CATL

Ελλάδα 11:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
        string(65) "Μπαταρίες ιόντων νατρίου από την CATL"
    

Μπαταρίες ιόντων νατρίου από την CATL

ΝΕΑ

H κινεζική εταιρεία είναι έτοιμη να παρουσιάσει στην αγορά μπαταρίες ιόντων νατρίου από το προσεχές καλοκαίρι.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newsauto.gr on Google
Advertisement
Advertisement

Στην CATL συνεχίζουν την προσπάθεια να δημιουργήσουν συσσωρευτές που θα είναι πιο ελαφρείς και αποδοτικοί και δεν θα έχουν σπάνιες γαίες. Ένα τύπος αυτών είναι και οι μπαταρίες χημείας ιόντων νατρίου.

Εκτός από την κινεζική εταιρεία και άλλες πειραματίζονται με αυτόν τον τύπο. Όμως, εκπρόσωπος της CATL ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η εταιρεία έχει αρχίσει ήδη να κάνει δοκιμές στον δρόμο με πρωτότυπα οχήματα που διαθέτουν αυτές ως πηγή ενέργειας για την κίνησή τους.

Το νάτριο είναι πιο άφθονο στον γήινο φλοιό από το λίθιο, είναι ευκολότερο στην εξόρυξή του και ανακυκλώνεται ευκολότερα, συγκριτικά. Επιπλέον, οι μπαταρίες ιόντων νατρίου έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, ρυθμό ταχυφόρτισης «5C» και ικανοποιητική λειτουργία σε ακραίο ψύχος.

Advertisement
Advertisement

Η ενεργειακή πυκνότητά τους είναι περίπου 175 Wh/κιλό, δηλαδή αντίστοιχη των μπαταριών τύπου LFP και παρέχουν αυτονομία έως 500 χλμ. με μία φόρτιση.

Η προσέγγιση τής CATL στις μπαταρίες ιόντων νατρίου έχει διπλό επιχειρηματικό σκοπό. Πέρυσι, ανακοίνωσε την ίδρυση της Naxtra, της νέας θυγατρικής εταιρείας της, η οποία θα ομαδοποιήσει τους συσσωρευτές αυτού του τύπου.

Αυτό έγινε επειδή η χρήση τους δεν θα περιοριστεί σε επιβατικά μοντέλα αλλά και επεκταθεί και σε επαγγελματικά. Συνεπώς, ο αναμενόμενος όγκος παραγωγής τους δικαιολογούσε αλλά και επέβαλε τη σύσταση ενός νέου οργανισμού που θα τις κατασκευάζει.

Advertisement

Ο δεύτερος επιχειρηματικός στόχος της εταιρείας είναι τα επαγγελματικά οχήματα. Πέρυσι παρουσίασε τη σειρά μπαταριών Tianxing II η οποία προορίζεται για μικρά φορτηγά, ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, όπως και οχήματα διανομής αγαθών.

Ο Γκάο Χουάν, ο διευθυντής τεχνολογίας της CATL, σε συνέντευξη που έδωσε σε κινεζικό μέσο, ανακοίνωσε ότι οι μπαταρίες της Naxtra, που ήδη πέρυσι έλαβαν πιστοποίηση για χρήση σε επιβατικά αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, αναμένονται στην αγορά από το δεύτερο τρίμηνο του 2026.

Advertisement

Επίσης, γνωστοποίησε ότι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που θα χρησιμοποιήσει τις νέες μπαταρίες ιόντων νατρίου είναι η GAC Aion. Θυμίζουμε ότι αυτή έχει αρχίσει να διαθέτει τα μοντέλα της και σε χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ευρώπη: Με νέο σύστημα ενεργητικής ασφάλειας από φέτος τα αυτοκίνητα

Advertisement

Δοκιμή: Changan Deepal S05 RWD

Πώς παράγονται τα βιοκαύσιμα της Formula 1


Ακολουθήστε το newsauto.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις