Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Audi RS Q e-tron: Με το βλέμμα στο Dakar (+video)

Ελλάδα 14:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Audi RS Q e-tron: Με το βλέμμα στο Dakar (+video)

Mobility

Audi RS Q e-tron: Με το βλέμμα στο Dakar (+video)

Mobility

Μόλις ένα χρόνο μετά την αρχική ιδέα για ένα ηλεκτρικό αγωνιστικό όχημα rally raid, η Audi Sport, ξεκίνησε να δοκιμάζει το νέο Audi RS Q e-tron. Στόχος της να αντιμετωπίσει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που υπάρχουν στο αγωνιστικό ημερολόγιο τον Ιανουάριο του 2022: Το Ράλι Dakar.

Advertisement
Advertisement

To Audi RS Q e-tron είναι ένα φουτουριστικό πρωτότυπο με καινοτόμο σχεδιασμό κίνησης. Η μπαταρία υψηλής τάσης φορτίζεται κατά την οδήγηση. Οι δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει.

 

Η Audi θέλει να είναι ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων που χρησιμοποιεί ηλεκτροκίνητο σύστημα μετάδοσης σε συνδυασμό με έναν μετατροπέα ενέργειας για να πετύχει τη νίκη στην γενική κατάταξη ενάντια σε συμβατικούς ανταγωνιστές στο πιο δύσκολο ράλι στον κόσμο. «Το quattro άλλαξε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι. Η Audi ήταν η πρώτη μάρκα που κέρδισε το Le Mans 24 Hours με ένα ηλεκτροκίνητο πρωτότυπο. Τώρα, θέλουμε να ξεκινήσουμε μια νέα εποχή στο ράλι Dakar, ενώ δοκιμάζουμε και αναπτύσσουμε την τεχνολογία e-tron σε ακραίες συνθήκες», λέει ο Julius Seebach, Διευθύνων Σύμβουλος της Audi Sport GmbH και υπεύθυνος για το μηχανοκίνητο αθλητισμό στην Audi.

Advertisement
Advertisement

Τα χαρακτηριστικά του Ράλι Dakar αποτελούν μία πρόκληση για τους μηχανικούς. Ο μαραθώνιος διαρκεί δύο εβδομάδες και οι καθημερινές ειδικές διαδρομές έχουν μήκος έως 800 χιλιόμετρα. «Είναι πολύ μεγάλη απόσταση», λέει ο Andreas Roos, υπεύθυνος για project Dakar στο Audi Sport. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε δεν έχει γίνει ποτέ πριν. Αυτή είναι η απόλυτη πρόκληση για ένα ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης».

Επειδή δεν υπάρχουν ευκαιρίες φόρτισης στην έρημο, η Audi επέλεξε ένα καινοτόμο σύστημα: Στο Audi RS Q e-tron , υπάρχει ο κινητήρας TFSI από το DTM. Είναι μέρος ενός μετατροπέα ενέργειας που φορτίζει την μπαταρία υψηλής τάσης κατά την οδήγηση.

Advertisement

Το σύστημα μετάδοσης κίνησης του Audi RS Q e-tron είναι ηλεκτρικό. Οι εμπρός και πίσω άξονες είναι και οι δύο εξοπλισμένοι με μονάδα γεννήτριας κινητήρα (MGU) από το τρέχον αυτοκίνητο Audi e-tron FE07 Formula E.

Advertisement

Ένα τρίτο MGU, ίδιου σχεδιασμού, είναι μέρος του μετατροπέα ενέργειας και χρησιμεύει για την επαναφόρτιση της μπαταρίας υψηλής τάσης κατά την οδήγηση. Επιπλέον, η ενέργεια ανακτάται κατά το φρενάρισμα. Η μπαταρία ζυγίζει περίπου 370 κιλά και έχει χωρητικότητα περίπου 50 kWh. Η μέγιστη ισχύς συστήματος του e-drivetrain είναι 500 kW.

Το Audi RS Q e-tron χρειάζεται μόνο ένα γρανάζι προς τα εμπρός. Το λογισμικό που αναπτύχθηκε από την Audi αναλαμβάνει την κατανομή ροπής μεταξύ των αξόνων και έτσι δημιουργεί ένα εικονικό και ελεύθερα ρυθμιζόμενο κεντρικό διαφορικό, το οποίο επιπλέον εξοικονομεί βάρος και χώρου που απαιτούνται από ένα μηχανικό διαφορικό. Το πρωτότυπο του Audi RS Q e-tron κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο Neuburg στις αρχές Ιουλίου.

Advertisement

«Το πρόγραμμα αυτού του project είναι εξαιρετικά γεμάτο και απαιτητικό», λέει ο Andreas Roos και προσθέτει: «Έχουν περάσει λιγότεροι από δώδεκα μήνες από την επίσημη έναρξη του. Ξεκινήσαμε την ανάπτυξη, ενώ οι κανονισμοί για οχήματα εναλλακτικής ισχύος δεν είχαν ακόμη οριστικοποιηθεί. Αυτό που έχει επιτύχει η ομάδα μέχρι στιγμής είναι μοναδικό. Η κυκλοφορία ήταν μια πολύ ξεχωριστή στιγμή για όλους».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμές για το Audi Q6 E-Tron
Νέο Audi RS 3: Το καθημερινό sportscar (+video)
Audi R8 LMS GT3 Evo II: Ο νέος κατακτητής της πίστας