Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Audi RS Q e-tron E2: Το ηλεκτρικό «τέρας» του Ντακάρ

Ελλάδα 18:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Audi RS Q e-tron E2: Το ηλεκτρικό «τέρας» του Ντακάρ

ΝΕΑ

Audi RS Q e-tron E2: Το ηλεκτρικό «τέρας» του Ντακάρ

ΝΕΑ

Η ηλεκτροκίνηση μπαίνει και στα ράλι τύπου Ντακάρ, με την Audi να δοκιμάζει κιόλας την δεύτερη γενιά του αγωνιστικού της.

Advertisement
Advertisement

Αν και μοιάζει δύσκολος ο συνδυασμός των απαιτήσεων ενός ράλι αντοχής στην έρημο με την ηλεκτροκίνηση, το γκρουπ VW επιμένει στην προσπάθεια που ξεκίνησε ιδανικά τον Μάρτιο, με νίκη στο ράλι του Άμπου Ντάμπι.

Το Audi RS Q e-tron πρώτης γενιάς ήταν μια επιτυχημένη πρώτη προσπάθεια, όμως στην Audi είδαν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Και έτσι ξεκίνησαν την εξέλιξη της δεύτερης γενιάς, τις εικόνες του οποίου έδωσαν στη δημοσιότητα.

Η βελτιωμένη εκδοχή με τον κωδικό Ε2 έχει σαφώς υψηλότερους στόχους, με διακαή πόθο, βεβαίως, μια καλή εμφάνιση και -γιατί όχι;- μια νίκη στο Ντακάρ του 2023.

Advertisement
Advertisement

Η νέα γενιά που ετοίμασε η Audi Motorsport έχει σημαντικές αλλαγές στην αεροδυναμική σχεδίαση και στην απόδοση των ηλεκτροκινητήρων ενώ παράλληλα ανασχεδιάστηκε και η καμπίνα για μεγαλύτερη διευκόλυνση των οδηγών.

Οι διαφορές στο αμάξωμα είναι σημαντικές ιδίως στο πίσω μέρος, έτσι ώστε να βελτιώνεται η συμπεριφορά του αυτοκινήτου στις υψηλές ταχύτητες αλλά και να μειωθεί η κατανάλωση σε ρεύμα. Για αυτό τον σκοπό έχει μειωθεί και το βάρος σημαντικά, ενώ χάρη στις νέες ρυθμίσεις έχει χαμηλώσει και το κέντρο βάρους.

Advertisement

Μεγάλες αλλαγές έχουν γίνει και στον χώρο “εργασίας” των οδηγών, με τους μηχανικούς να έχουν επανασχεδιάσει πολλά τμήματα, ιδίως σε ό,τι αφορά τις οθόνες και τα βοηθητικά συστήματα, τα οποία πλέον είναι καλύτερα κατανεμημένα για πιο εύκολο χειρισμό από την πλευρά του οδηγού και του συνοδηγού.

Advertisement

Το ηλεκτρικό υπόβαθρο έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό, με δύο καινούργιους ηλεκτροκινητήρες έναν σε κάθε άξονα, έτσι ώστε να απαιτείται λιγότερη ενέργεια από την γεννήτρια η οποία τροφοδοτείται από έναν δίλιτρο κινητήρα εσωτερικής καύσης (κάτι σαν range extender).

Η συνδυαστική ισχύς φθάνει τους 391 ίππους ενώ η μπαταρία είναι των 52 kWh και ζυγίζει 370 κιλά. Η τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου περιορίζεται ηλεκτρονικά και με βάση τους κανονισμούς στα 170 χλμ/ώρα.

Advertisement

Όσο για τις επιδόσεις του από στάση, παρά το τεράστιο βάρος του των 2.100 κιλών καταφέρνει να κάνει το 0-100 χλμ/ώρα σε 4,5 δευτερόλεπτα στο χώμα.

Ο πρώτος του επίσημος αγώνας θα είναι το Ράλι του Μαρόκου τον Οκτώβριο, ενώ προφανώς ο μεγάλος στόχος είναι η διάκριση στο Ράλι Ντακάρ τον Ιανουάριο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Rally Dakar 2022: O Sainz ταχύτερος, o Al-Attiyah πλησιάζει στη νίκη (+video)
Ένα Ducati DesertX εμπνευσμένο από το Audi RS Q e-tron
Ο Ken Block και το Audi RS Q E-Tron στα χιόνια (+video)