Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Audi: Η ποιότητα έχει την δική της ιστορία (+video)

Ελλάδα 6:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Audi: Η ποιότητα έχει την δική της ιστορία (+video)

ΝΕΑ

Audi: Η ποιότητα έχει την δική της ιστορία (+video)

ΝΕΑ

Τι συμβαίνει σε ένα Audi πριν ακόμα γίνει Audi; Πριν δηλαδή «φορέσει» το σήμα με τους τέσσερις κύκλους και τα διακριτικά του μοντέλου; Ψάξαμε τις απαντήσεις στα εργαστήρια και τις πίστες δοκιμών της εταιρίας και σας παρουσιάζουμε τα μυστικά πίσω από την ποιότητα.

Advertisement
Advertisement

 

Αρχικά να σας πληροφορήσουμε πως η προσήλωση της Audi στην κορυφαία ποιότητα κατασκευής και υλικών είναι στοιχείο του DNA της. Άλλωστε μία premium μάρκα, δεν μπορεί να πάρει αυτό το επίθετο αν η ποιότητα δεν είναι όχι μόνο στην σκέψη αλλά και στο DNA των μηχανικών της. Όμως πως γίνονται τα παραπάνω πράξη; Με εξαντλητικές δοκιμές πρωτότυπων, απαράμιλλη κατασκευαστική αρτιότητα και κορυφαία επιλογή υλικών. Έτσι  εξασφαλίζεται ένα άψογο αποτέλεσμα που ικανοποιεί τις αισθήσεις και φυσικά αντέχει στο χρόνο.

Advertisement
Advertisement

Στην Audi, κάθε νέο μοντέλο περνά μία σειρά από εξαντλητικές δοκιμές σε ακραίες συνθήκες, με την ποιότητα κατασκευής και την αντοχή του να δοκιμάζονται στο έπακρο. Βλέπετε ο όρος «ποιότητα», είναι πολύ σύνθετος δεν είναι κάτι απλό. Δεν αφορά μόνο το επίπεδο των υλικών ή όσων βλέπουν ο οδηγός και οι επιβάτες αλλά κάτι πολύ ευρύτερο: Αυτό που αισθάνονται και βιώνουν όταν βρίσκονται μέσα σε ένα Audi ή μετακινούνται με αυτό. Αφορά τη γενικότερη αύρα ευεξίας και άνεσης που απολαμβάνουν οδηγός και επιβάτες. Μία αύρα που ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις.

Advertisement

Για την μάρκα από το Ίνγκολσταντ, η έννοια και η αίσθηση της ποιότητας, περιλαμβάνονται σε τομείς όπως: Η εργονομία, η συναρμογή, η αντοχή στο χρόνο η ποιότητα κύλισης και η ηχομόνωση.  Ξεκινώντας από το design, αντίθετα με άλλες premium μάρκες, στην Audi οι σχεδιαστές δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κατασκευαστικό περιορισμό. Έχουν πλήρη ελευθερία να εμπνευστούν συναρπαστικές καμπύλες, ακριβείς γωνίες και περίπλοκες κούρμπες, ακριβώς γιατί μπορούν να κάνουν πραγματικότητα στο εργοστάσιο χωρίς το παραμικρό ψεγάδι. Χαρακτηριστική περίπτωση η μέθοδος «hydroforming», όπου υγρό υπό πολύ υψηλή πίεση μορφοποιεί επιφάνειες του αμαξώματος δημιουργώντας ένα άψογο κατασκευαστικά αποτέλεσμα.

Advertisement

Το μότο των μηχανικών της Audi είναι τόσο απλό όσο και απόλυτο: «μηδενική ανοχή στην ανοχή». Άξια αναφοράς εδώ η χρήση Plasmatron (υγρό κρύσταλλο) για τη συγκόλληση του πλευρικού τοιχώματος με την οροφή του αυτοκινήτου, σε μία ραφή («shutline», όπως αποκαλείται) που δεν έχει το παραμικρό κενό ή ελάττωμα, πρακτικά αόρατη με γυμνό μάτι.

Οι αποκαλύψεις του εσωτερικού

Όραση, αφή, ακοή και… όσφρηση έχουν τον ρόλο τους στην δημιουργία ενός μοντέλου. Στο εσωτερικό ενός Audi, επιλέγονται προσεκτικά υλικά, τα οποία είναι και παραμένουν ευχάριστα στις αισθήσεις. Για την όραση φροντίζουν οι χρωματικοί συνδυασμοί αλλά και αυτοί των υλικών. Διαφορετικοί τύποι υφασμάτων ή δέρμα και ύφασμα, παίζουν με την όραση (χρώματα) ή και την αφή (επεξεργασία και επιλογή υλικών) ενώ η ποιότητα συναρμογής, αποδεδειγμένα θα προσφέρει την ίδια πολυτελή αίσθηση ακόμα και μετά από δεκαετίες.

Advertisement

Χαρακτηριστικό της προσήλωσης στην ποιότητα του εσωτερικού είναι και η προσοχή που δίνει η μάρκα στην ιδιαίτερη «μυρωδιά» του κάθε μοντέλου. Μία ομάδα ειδικών της Audi, ασχολείται με το να εξασφαλίσει μια σταθερά ευχάριστη οσμή σε κάθε αυτοκίνητο.

Για το τέλος, η ακοή. Η ηχητική εντύπωση που αποκομίζουν οδηγός και επιβάτες στην καμπίνα ενός Audi. Η ποιότητα κύλισης κάθε μοντέλου της Audi αγγίζει το απόλυτο.  Στόχος, σε ένα εν κινήσει μοντέλο της μάρκας ο κάθε ήχος να είναι ευχάριστος για τους επιβάτες. Επιπλέον, η ηχητική παράμετρος, όχι απλά η ποιότητα κύλισης, θεωρείται σημαντικό στοιχείο απτής ποιότητας και οι μηχανικοί της Audi εξασφαλίζουν ότι κάθε ήχος μέσα στην καμπίνα θα συμβάλλει θετικά στη συνολική αίσθηση. Ο τρόπος που λειτουργούν οι διακόπτες, ίδιος και απαράλλακτος σε βάθος χρόνου, το χαρακτηριστικό «κλικ» της Audi που εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία, θέτουν σημείο αναφοράς στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Οι αριθμοί και η σημασία τους

500: Περίπου 500 διαφορετικά εξαρτήματα από το εσωτερικό του κάθε μοντέλου αναλύονται χρησιμοποιώντας τόσο την ανθρώπινη μύτη όσο και ειδικά μελετημένες πειραματικές διατάξεις, ως αισθητήριο διασφάλισης ουδέτερης μυρωδιάς.

19 /12 Δεκαεννέα χρόνια «ζωής» σε μόλις 12 εβδομάδες. Πριν πάρει έγκριση για τη γραμμή παραγωγής, ένα Audi έχει βιώσει 19 χρόνια ζωής σε 12 εβδομάδες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα το πρωτότυπο καλύπτει απόσταση μεγαλύτερη της περιφέρειας της Γης. Πολικό ψύχος, τροπική ζέστη και υγρασία, νέφη σκόνης και κάθε άλλη καταπόνηση που μπορεί να προκαλέσει κάθε είδους ατέλεια ή αστοχία, επιλέγονται εσκεμμένα από την ερευνητική ομάδα της μάρκας, ώστε μόνο όσα projects  ανταπεξέλθουν  ανεπηρέαστα από τις δοκιμές αντοχής, να μπουν τελικά σε γραμμή παραγωγής.

-30 και +50 βαθμούς Κελσίου. Πολικές θερμοκρασίες των -30 βαθμών  όπου τα περισσότερα υλικά καταψύχονται, στους +50, έκθεση σε 100% υγρασία ή εξαιρετικά ισχυρές ακτίνες φωτός. Τα όρια της φαντασίας εξαντλούνται στην επιλογή ακραίων συνθηκών δοκιμών από τους μηχανικούς της Audi.

12.000 χλμ., οδήγησης. Aπόσταση όση όλη η ακτογραμμή της Ελλάδας, σε θαλάσσιο νερό, λάσπη, μεγάλες κλίσεις και ανώμαλο έδαφος. Άλλωστε από τη μάρκα που καθιέρωσε το Quattro, οι πελάτες δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από το απόλυτο.

600 μεμονωμένα μέρη. Στο τέλος αυτών των δοκιμασιών, οι επιθεωρητές ποιότητας αναλύουν εξονυχιστικά το αυτοκίνητο για να εξετάσουν 600 μεμονωμένα μέρη και να ελέγξουν για τυχόν αδύναμα σημεία.