Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η ασφάλεια αυτοκινήτου που έρχεται από το μέλλον…

Ελλάδα 13:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ασφάλεια αυτοκινήτου που έρχεται από το μέλλον…

ΝΕΑ

Η ασφάλεια αυτοκινήτου που έρχεται από το μέλλον…

ΝΕΑ

Πώς θα επηρεάσει η αυτόνομη τεχνολογία την ασφάλιση αυτοκινήτου;

Advertisement
Advertisement

Οι τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο του αυτοκινήτου φέρνουν το μέλλον αρκετά πιο κοντά στο παρόν. Μέσα στις επόμενες δεκαετίες η αυτόνομη οδήγηση θα αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας. Το αυτόνομα οχήματα θα μας μεταφέρουν από το σπίτι στον τόπο εργασίας και πίσω, επιτρέποντας στον οδηγό-επιβάτη να εκμεταλλευτεί το χρόνο για να εργαστεί, να ψυχαγωγηθεί ή να ξεκουραστεί.

Η νομοθεσία αλλά και το οδικό δίκτυο αναμένεται να είναι έτοιμα να υποδεχθούν τα πλήρως αυτόνομα οχήματα γύρω στο 2025-2030. Ο άνθρωπος πίσω από το τιμόνι δεν θα είναι υποχρεωμένος να έχει τα χέρια στο τιμόνι ή να κοιτάζει το δρόμο, απλά θα καλείται να αναλάβει τον έλεγχο σε έκτακτο συμβάν.

Σε ποιο βαθμό άραγε θα αλλάξει ο τρόπος που θα ασφαλίζουμε το αυτοκίνητό μας, όταν όλα τα οχήματα στους δρόμους θα είναι αυτόνομα;

Advertisement
Advertisement

Καταρχάς, όλα τα αυτοκίνητα θα πρέπει να παραμείνουν ασφαλισμένα. Και αυτό διότι δεν μπορεί να εξαλειφθεί η πιθανότητα ατυχήματος, είτε από ανθρώπινο λάθος (για όσους θα επιλέγουν να οδηγούν οι ίδιοι) είτε από αστοχία του συστήματος αυτόνομης οδήγησης. Στα παραπάνω προστίθενται ανεξάρτητοι παράγοντες, όπως καιρικά φαινόμενα, είσοδος ζώων στο δρόμο ή κακόβουλες ενέργειες.

Είναι φυσιολογικό πάντως ότι τα ασφάλιστρα θα είναι φθηνότερα για τα 100% αυτόνομα οχήματα, λόγω των περιορισμένων πιθανοτήτων εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα. Η ασφαλιστική κάλυψη θα «μεταλλαχθεί» λογικά από αστική ευθύνη οδηγού σε αστική ευθύνη οχήματος και η αποζημίωση θα δίνεται στον κάτοχο του οχήματος που αντέδρασε σύμφωνα με τον ισχύοντα κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Η καθιέρωση της αυτόνομης τεχνολογίας θα φέρει όμως στην επιφάνεια την πιθανότητα κυβερνοεπίθεσης στο όχημα από άτομα που διαθέτουν τις γνώσεις και την υποδομή να το πράξουν: τους λεγόμενους χάκερς. Καθώς τα αυτοκίνητα θα είναι διαρκώς συνδεδεμένα στο διαδίκτυο μέσω του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας (infotainment) θα είναι «ευάλωτα» απέναντι σε ανάλογες κακόβουλες ενέργειες, παρά την παρουσία ειδικού λογισμικού για την «άμυνα» του οχήματος.

Advertisement

Είναι πολύ πιθανόν άρα τη θέση της αστικής ευθύνης να λάβει η κυβερνοευθύνη και οι ασφαλιστικές να αποζημιώνουν τους κατόχους οχημάτων που έπεσαν θύματα αναλόγων περιστατικών. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να εξελιχθούν τεχνολογικά αλλά και σε προγράμματα, ώστε να συμβαδίζουν με τις ραγδαίες εξελίξεις και να προσφέρουν up to date υπηρεσίες.

Μιλήσαμε με το insurancemarket.gr, τους ηγέτες στην ψηφιοποίηση της ελληνικής  ασφαλιστικής αγοράς και μας είπαν ότι στο κοντινό μέλλον τα ασφάλιστρα δε θα καθορίζονται μόνο με βάση την ηλικία και την εμπειρία του οδηγού, τον τόπο διαμονής και τον τύπο του οχήματος αλλά κυρίως μέσω ποιοτικών χαρακτηριστικών του οδηγού. Ήδη το insurancemarket.gr καθώς και μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες τεστάρουν  ειδικές mobile εφαρμογές που συνδέονται με το αυτοκίνητο, μέσω των οποίων θα έχουν  πρόσβαση σε ποιοτικά  πχ το οδηγικό στιλ (pay as you drive) και ποσοτικά χαρακτηριστικά δηλαδή την απόσταση που κάποιος διανύει σε καθημερινή βάση (pay as you go).

Advertisement

Τα ασφάλιστρα λοιπόν θα καθορίζονται με γνώμονα την επιθετική ή όχι οδήγηση αλλά και τη χρήση του αυτοκινήτου. Οι ασφαλιστικές θα επιβραβεύουν με χαμηλότερα ασφάλιστρα τους προσεκτικούς οδηγούς που δεν κάνουν παραβάσεις και θα επιβάλλει αυξημένα ασφάλιστρα στους απρόσεκτους και επικίνδυνους. Με αυτόν τον τρόπο το ασφάλιστρο θα είναι προσαρμοσμένο στη συμπεριφορά κάθε οδηγού και ουσιαστικά πιο δίκαιο.