Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Απόσυρση με bonus 5.000 ευρώ ετοιμάζει η Γερμανία

Ελλάδα 10:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Απόσυρση με bonus 5.000 ευρώ ετοιμάζει η Γερμανία

ΝΕΑ

Απόσυρση με bonus 5.000 ευρώ ετοιμάζει η Γερμανία

ΝΕΑ

Η καγκελάριος Angela Merkel και ανώτατα στελέχη της Volkswagen AG, της BMW AG και της Mercedes-Benz συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Advertisement
Advertisement

Η Γερμανία ετοιμάζεται για ένα νέο πρόγραμμα απόσυρσης για τον Ιούνιο, θέλοντας να βοηθήσει τον ισχυρότερο κλάδο της οικονομίας της από τις ζημίες που της προκάλεσε ο κορωνοϊός. Μετά την τηλεδιάσκεψη μεταξύ της καγκελάριου Angela Merkel και ανώτερων στελεχών από τους οίκους της Volkswagen AG, της BMW AG και Mercedes-Benz, αποφασίστηκε η κυβέρνηση και οι αυτοκινητοβιομηχανίες να συγκαλέσουν μια ομάδα εργασίας για να συζητήσουν τις προσπάθειες αναζωογόνησης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής εκπροσώπου της Merkel, Steffen Seibert.

Ο στόχος των συζητήσεων θα είναι η προώθηση «καινοτόμων τεχνολογιών», δήλωσε ο Seibert. Αυτό υποδηλώνει ότι οι προσπάθειες της αυτοκινητοβιομηχανίας για κίνητρα πωλήσεων που θα συμπεριλαμβάνουν και τα κερδοφόρα οχήματα diesel μάλλον θα είναι μικρής διάρκειας.

Advertisement
Advertisement

Ανώτατα στελέχη των αυτοκινητοβιομηχανιών έκαναν δημόσιες εκκλήσεις για κυβερνητικά κίνητρα για αγορά νέων αυτοκινήτων, λέγοντας ότι θα βοηθούσε τους προμηθευτές, τους αντιπροσώπους, καθώς και τους αυτοκινητοβιομηχανίες να ανακάμψουν από την κρίση του κορωνοϊού.

Η διοίκηση της Μέρκελ πάντως αρχικά είχε «παγώσει» τις προσδοκίες καθώς θεωρούσε τα αυτοκίνητα θα συμπεριληφθούν σε ένα ευρύτερο πακέτο τόνωσης ωστόσο η συνεισφορά των εργοστασίων στον προϋπολογισμό αλλά και στους δείκτες εργασίας φαίνεται ότι «ξεπάγωσαν» τις όποιες αντιδράσεις είχαν προκληθεί.

Άλλωστε οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν υποστηρικτές υψηλού επιπέδου. Οι πρωθυπουργοί των πολιτειών της Βαυαρίας, της Βάδης-Βυρτεμβέργης και της Κάτω Σαξονίας – όπου είναι και οι έδρες των BMW, Daimler και VW, αντίστοιχα – υποστηρίζουν ένα σχέδιο καταβολής επιδότησης 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα χαμηλών εκπομπών καθώς και 1.000 ευρώ επιπλέον ως κίνητρο απόσυρσης, σύμφωνα με ένα μήνυμα σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από τον κρατικό ηγέτη της Βαυαρίας, Markus Soeder. Συνολικά λοιπόν η επιδότηση αγορά μαζί με την απόσυρση εξετάζεται να ανέλθουν σε 5.000 ευρώ.

Advertisement

Η αναζωογόνηση της ζήτησης αυτοκινήτων θα είναι «ένα από τα βασικά ερωτήματα για την επιστροφή της γερμανικής οικονομίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, Stephan Weil, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Magazin, ζητώντας περισσότερη βοήθεια για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από ό, τι στα πετρελαιοκίνητα οχήματα.

Οι πωλήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη σημείωσαν πτώση-ρεκόρ τον Απρίλιο, με το ποσοστό πτώσης να ανέρχεται σε 96% στην Ισπανία και περίπου 89% στη Γαλλία. Ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες αρχίζουν να ανοίγουν ξανά τα εργοστάσια, στελέχη αυτοκινητοβιομηχανίων προειδοποιούν πως η παραγωγή θα μπορούσε σύντομα να σταματήσει και πάλι εάν οι παραδόσεις δεν αυξηθούν.

Advertisement

Μετατόπιση αειφορίας

Η κρίση του κορωνοϊού πλήττει τους κατασκευαστές αυτοκινήτων σε μια ευαίσθητη στιγμή. Οι κατασκευαστές αυξάνουν τις δαπάνες για ηλεκτρικά οχήματα για να συμμορφωθούν με αυστηρότερους κανονισμούς εκπομπών και χρειάζονται κέρδη από συμβατικά οχήματα για τη χρηματοδότηση αυτών των επενδύσεων.

Η Γερμανία πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να υποστηρίξει «μοντέλα που βρίσκονται τώρα σε σειριακή παραγωγή», δήλωσε ο ανώτατο στέλεχος αυτοκινητοβιομηχανίας μιλώντας με νομοθέτες.

Advertisement

Διαβάστε περισσότερα:

Έτσι θα αποκτήσετε online το προσωρινό δίπλωμα οδήγησης!

Σε ποια χώρα οι πωλήσεις ΙΧ ήταν αντίστοιχες του… Β’ Παγκοσμίου Πολέμου!

Η Γερμανία θέλει ολοκληρωμένο σχέδιο για την στήριξη της αγοράς ΙΧ