Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Απονομή μισό -και βάλε- αιώνα μετά! (+video)

Ελλάδα 11:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Απονομή μισό -και βάλε- αιώνα μετά! (+video)

ΝΕΑ

Απονομή μισό -και βάλε- αιώνα μετά! (+video)

ΝΕΑ

Η οικογένεια του πρώτου αφροαμερικάνου οδηγού στο πρωτάθλημα NASCAR των ΗΠΑ, παρέλαβε πρόσφατα το τρόπαιο της πρώτης θέσης για μια νίκη που σημείωσε ο εκλιπών πλέον Wendell Scott, το 1963.

Advertisement
Advertisement

Ήταν το 1963 στον αγώνα Jacksonville 200 όπου ο Wendell Scott έγινε ο πρώτος έγχρωμος οδηγός NASCAR στην ιστορία του θεσμού που κατακτούσε νίκη στη μεγάλη κατηγορία.

Μια «παρεξήγηση» με τους διοργανωτές, οδήγησε τον Scott να αρνηθεί το έπαθλο που ήθελαν τότε να του δώσουν, μια και ο αλυτάρχης του αγώνα λανθασμένα όπως αποδείχτηκε αρκετά μετά τη λήξη του, θεωρούσε πως ο Scott είχε τερματίσει δεύτερος και όχι πρώτος. Παρά το γεγονός πως το σφάλμα αυτό αποκαλύφθηκε περίπου δύο ώρες μετά τον αγώνα, στον Scott δεν πιστώθηκε η νίκη- κάτι που συνέβη κοντά στα δύο χρόνια μετά (1965).

Advertisement
Advertisement

Η οικογένειά του, τιμώντας τη μνήμη του εκλιπόντος από το 1990, μετά από επίμονες «οχλήσεις» προς την επίσημη αρχή του NASCAR, θα λάβει τελικά το έπαθλο και όλη την δέουσα αναγνώριση για εκείνη τη νίκη, φέτος που ο Wendell Scott θα «έκλεινε» τα 100 του χρόνια. «Έχει σημασία για εμάς, καθώς ο πατέρας μου το κέρδισε με την αξία και τη δουλειά του», είπε ο γιος του Frank Scott. «Πάντα ήθελε να πάρει το τρόπαιο του και το είχε προβλέψει πως κάποια στιγμή θα το έπαιρνε τελικά. Είχε πει χαρακτηριστικά πως μπορεί να μην είμαι μαζί σας αλλά μια μέρα θα πάρω το τρόπαιο μου».

Το ευτύχημα είναι πως η κληρονομιά του Scott στο sport έχει αναγνωριστεί, μια και βλέπετε, ήταν οδηγός και ιδιοκτήτης αυτοκινήτου σε μια δύσκολη περίοδο για τους αφροαμερικάνους στις ΗΠΑ. Το χαρακτηριστικότερο πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει, είναι πως λόγω του χρώματός του, δεν είχε προτάσεις από χορηγούς και δεν έβρισκε ομάδα μηχανικών για να τον υποστηρίζει, οπότε και έκανε ότι μπορούσε μόνος του, με τη συνδρομή των μικρών –τότε- παιδιών του.

Advertisement

Το 2015 μπήκε στο Hall of Fame της NASCAR. Ο Scott αποσύρθηκε από τους αγώνες μετά από ένα ατύχημα που είχε στην πίστα Talladega Superspeedway το 1973. Το 1990, σε ηλικία 69 ετών, πέρασε στην αιωνιότητα λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας που είχε και τον ταλαιπωρούσε χρόνια. Από τότε και μέχρι σήμερα, η οικογένειά του δεν έχει πάψει να διατυμπανίζει την «αδικία» αυτή, που σε πολλές περιπτώσεις –όπως φαίνεται και το πιο κάτω animation video– αποδόθηκε με ξεκάθαρα ρατσιστική απόχρωση.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτά είναι τα νέα αγωνιστικά του NASCAR (+video)
Δωρίζει 3 supercars ο «απεγνωσμένος» Scottie Pippen
Κι όμως: Όπως το βλέπετε αυτό το Charger πουλήθηκε πολλά!

 

Advertisement