Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Απώλειες 2,4 δισ. ευρώ προκαλούν τα «μαϊμού» ελαστικά και μπαταρίες!

Ελλάδα 10:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Απώλειες 2,4 δισ. ευρώ προκαλούν τα «μαϊμού» ελαστικά και μπαταρίες!

ΝΕΑ

Απώλειες 2,4 δισ. ευρώ προκαλούν τα «μαϊμού» ελαστικά και μπαταρίες!

ΝΕΑ

Απώλειες 2,4 δισ. ευρώ προκαλούν κάθε χρόνο, σε όλη την ΕΕ, τα προϊόντα απομίμησης ελαστικών και μπαταριών.

Advertisement
Advertisement

Πάνω από 2,2 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 7,5% όλων των πωλήσεων στον τομέα των ελαστικών, λόγω παραχάραξης σε όλη την ΕΕ, ενώ οι πλαστές μπαταρίες κοστίζουν 180 εκατομμύρια ευρώ κάθε έτος σε νόμιμα έσοδα, το οποίο είναι ισοδύναμο με 1,8% των πωλήσεων του κλάδου σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) για τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Μάλιστα στην Ελλάδα οι εταιρείες με «μαϊμού» ελαστικά και μπαταρίες προκαλούν πολύ υψηλότερο ποσοστό απωλειών στις πωλήσεις από το μέσο όρο της ΕΕ όπως επίσης και χρημάτων.

Advertisement
Advertisement

Ειδικότερα για την περίοδο 2010-2015 το ποσοστό των χαμένων πωλήσεων ανήλθε σε 17,4% στα ελαστικά τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι μόλις 7,5% ενώ τα χαμένα έσοδα ανήλθαν σε 39 εκατ. ευρώ.

Στια μπαταρίες το αντίστοιχο ποσοστό απώλειας στις πωλήσεις ανήλθε στην Ελλάδα σε 4,5% τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι μόλις 1,8%. Αντίστοιχα τα χαμένα έσοδα ανέρχονταν σε 5 εκατ. ευρώ.

Αυτές οι απώλειες πωλήσεων μεταφράζονται σε περίπου 8.400 θέσεις εργασίας, που χάνονται απευθείας στους δύο τομείς, καθώς οι νόμιμοι κατασκευαστές απασχολούν λιγότερους ανθρώπους από ό,τι θα είχαν κάνει χωρίς την παραχάραξη.

Advertisement

Η συνολική απώλεια κρατικών εσόδων, ως αποτέλεσμα των πλαστών ελαστικών και των μπαταριών όσον αφορά τους χαμένους φόρους, ανέρχεται σε 340 εκατ. ευρώ.

Τα στελέχη της έκθεσης του EUIPO ανέφεραν πως τα ψεύτικα ελαστικά και οι μπαταρίες μπορούν να έχουν επίσης σημαντικές συνέπειες για την ασφάλεια και το περιβάλλον.

Advertisement

Πιέστε εδώ για τα διαβάσετε ολόκληρη την μελέτη του που αφορά στην απομίμηση που παρατηρείται ακόμη και σε προϊόντα όπως είναι οι μπαταρίες και τα ελαστικά των αυτοκινήτων.