Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αποκάλυψη: Τι θα γίνει με τα γυρισμένα χιλιόμετρα και τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα

Ελλάδα 11:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αποκάλυψη: Τι θα γίνει με τα γυρισμένα χιλιόμετρα και τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα

ΝΕΑ

Αποκάλυψη: Τι θα γίνει με τα γυρισμένα χιλιόμετρα και τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα

ΝΕΑ

Φρένο, στο… φρένο που έβαζε ο νόμος Σπίρτζη στα προβληματικά (γυρισμένα χιλιόμετρα κλπ) εισαγόμενα αυτοκίνητα φέρεται να βάζει ο νέος Υπουργός Μεταφορών, σύμφωνα με πληροφορίες του newsauto.gr, ενώ ακυρώνει και τις διατάξεις που επιτρέπουν στα ΚΤΕΟ να κόβουν τα επικίνδυνα αυτά αυτοκίνητα, με γυρισμένα χιλιόμετρα που κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους. Το newsauto αποκαλύπτει…

Advertisement
Advertisement

 

Αλλάζουν όλα και πάλι στην αγορά αυτοκινήτου καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του newsauto.gr, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, θα ακυρώσει το σύνολο των εγκυκλίων και νομοθετημάτων του Χρήστου Σπίρτζη, με τα οποία ουσιαστικά θα σταματούσε η εισαγωγή προβληματικών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Μεταξύ των αυτών θα ακυρωθεί η προσκόμιση δεκάδων δικαιολογητικών που θα έπρεπε να προσκομίσει κανείς κατά την εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ενώ στην εγχώρια αγορά τα ΚΤΕΟ δεν θα κόβουν με «Σοβαρή Έλλειψη» τα οχήματα στα οποία θα διαπιστώνεται ανακολουθία χιλιομέτρων κατά τη διάρκεια όλου του ιστορικού ελέγχων των οχημάτων αλλά μόνο από τον προηγούμενο έλεγχο.

Advertisement
Advertisement

Μάλιστα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, στη συνάντηση που είχε με Εμπόρους Αυτοκινήτων, τους καθησύχασε βεβαιώνοντας τους, πως όλες οι εγκύκλιοι Σπίρτζη δεν θα εφαρμοστούν, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι τα μέτρα που θα λάβει η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών ώστε να προστατευθούν οι καταναλωτές από τους επιτήδειους εμπόρους οι οποίοι προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό και σε εμπορίες που λειτουργούν τηρώντας τη νομοθεσία.

Θυμίζουμε ότι με την ανοχή του Κράτους, η Ελλάδα έχει υποδεχτεί στους δρόμους της (και στο περιβάλλον της) όποιο σαράβαλο δεν ήθελε η υπόλοιπη Ευρώπη, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας στους δρόμους της, αλλά και έντονο  περιβαντολλογικό πρόβλημα, αφού στην πλειοψηφία τους αυτά τα αυτοκίνητα ρυπαίνουν έως και δέκα φορές από ένα καλοσυντηρημένο, ή ένα καινούργιο. Η αλήθεια είναι πως το φρένο που θα έμπαινε, με τα νομοθετήματα της προηγούμενης Κυβέρνησης θα ήταν δραστικό. Αλλά πρέπει να τονίσουμε πως εφόσον κάποιος ήθελε να εισάγει ένα σωστά συντηρημένο, καθαρό αυτοκίνητο, το οποίο θα έχει καταγεγραμμένο ιστορικό (σαν βιβλιάριο Υγείας) κλπ, δε θα είχε κανένα πρόβλημα με την εισαγωγή του.

Η κατάσταση αυτή λοιπόν δε θα σταματήσει τέλος Σεπτεμβρίου (όπου θα ξεκινούσαν τα νέα δεδομένα) και κάποιοι επιτήδειοι έμποροι θα συνεχίζουν να εισάγουν ανενόχλητοι ότι θέλουν, να γυρίσουν τα χιλιόμετρα και να τα πουλάνε “σχεδόν σα καινούργια” στα θύματα-αγοραστές που ψάχνουν ένα “φθηνότερο -από καινούργιο- και καλό αυτοκίνητο”.

Advertisement

Ο κ. Καραμανλής -μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ – ανακοίνωσε μεν την παροχή κινήτρων για ποιοτικά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Ωστόσο και σ’ αυτή την περίπτωση δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα “κίνητρα” που θα δοθούν…

Σημειώστε πως ακόμη και οι ίδιοι οι έμποροι έχουν ζητήσει την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε περίπτωση διαπίστωσης γυρίσματος χιλιομέτρων σε αυτοκίνητα που πουλάει κάποιος επαγγελματίας. Όμως πως θα διαπιστώνεται αυτό, αν το αυτοκίνητο δε φέρει βασικά πιστοποιητικά, όπως κάποια από αυτά θα επέβαλαν οι διατάξεις Σπίρτζη, που ακυρώνει ο κος Καραμανλής…

Advertisement

Μέχρι σήμερα πάντως κανένας δεν έχει τολμήσει να ποινικοποιήσει το γύρισμα των χιλιομέτρων στην Ελλάδα ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη οι ποινές και τα πρόστιμα είναι πραγματικά εξοντωτικά με αποτέλεσμα να είναι ελάχιστα τα περιστατικά όπου επιτήδειοι γυρίζουν χιλιόμετρα στα αυτοκίνητα που εμπορεύονται.

 

Advertisement

 

Τι καταργείται στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα

Πολλά ήταν τα Πιστοποιητικά και οι Βεβαιώσεις που θα έπρεπε να προσκομίσει κανείς μετά τις 27 Σεπτεμβρίου στο στα κατά τόπους Τελωνεία σε περίπτωση εισαγωγής μεταχειρισμένου αυτοκινήτου από άλλο κράτος-μέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναμένεται να καταργήσει τα κάτωθι Πιστοποιητικά και Βεβαιώσεις:

Παραλαβή βεβαίωσης του ΚΤΕΟ της χώρας προέλευσης με το εξής περιεχόμενο:
αα) πότε έπρεπε να γίνουν οι έλεγχοι και πότε έγιναν, καθώς και ποιοι εκκρεμούν,

ββ) ποιοι ήταν επιτυχείς και ποιοί όχι και γιατί και

γγ) πόσα χιλιόμετρα είχε διανύσει το όχημα σε κάθε έλεγχο (θα ισχύσει από 27-9-2019).

Βεβαίωση της αρχής που εξέδωσε την ξένη άδεια κυκλοφορίας, η οποία περιλαμβάνει:
αα) την έγκριση τύπου με βάση την οποία ταξινομήθηκε το όχημα,

ββ) τα στοιχεία κυβισμού, εκπομπών CO2 και οδηγίας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που καλύπτει το όχημα,

γγ) την ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης και δδ) τον προηγούμενο ιδιοκτήτη.

Τιμολόγιο αγοράς ή ιδιωτικό συμφωνητικό θεωρημένο από το ελληνικό προξενείο.

Βεβαίωση τεχνικής επικαιροποίησης που προβλέπεται από το άρθρο 46 του νόμου 4530/2018 και περιλαμβάνει:
αα) το μοντέλο και η έκδοση ή η παραλλαγή του,

ββ) το πρώτο έτος κυκλοφορίας του οχήματος και το γνήσιο του αριθμού πλαισίου και κινητήρα, ο κυβισμός, ο χρωματισμός και η κατηγορία του οχήματος,

γγ) ο επιπλέον του βασικού (εξτρά) εξοπλισμός του, σύμφωνα με τους τιμοκαταλόγους λιανικής πώλησης του οχήματος στη χώρα μας,

δδ) η εκ κατασκευής αντιρρυπαντική τεχνολογία και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα,

εε) ποιες ανακλήσεις έχουν γίνει στο όχημα και ποιες εκκρεμούν και

στ) οι πλέον σύγχρονες καταχωρημένες πληροφορίες οδομέτρου από τη μηχανογραφική βάση του εργοστασίου. (η βεβαίωση αυτή από 27-9-2019).

Τα ΚΤΕΟ δεν θα κόβουν τα οχήματα με γυρισμένα χιλιόμετρα

Μία άλλη διάταξη σύμφωνα με πληροφορίες θα καταργηθεί αφορά στους ελέγχους των ΚΤΕΟ και τα γυρισμένα χιλιόμετρα.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται να καταργήσει τη διάταξη σύμφωνα με την οποία τα ΚΤΕΟ θα έπρεπε να κόψουν με «Σοβαρή Έλλειψη» τα οχήματα στα οποία θα διαπιστώνετε ανακολουθία χιλιομέτρων καθ’ όλο των ιστορικό των ελέγχων του οχήματος.

Μάλιστα θα επαναφέρει την ισχύ του «κοψίματος» των αυτοκινήτων με γυρισμένα χιλιόμετρα μόνο σε όσα διαπιστωθεί ανακολουθία από τον προηγούμενο έλεγχό τους.

Δηλαδή αν στον προηγούμενο έλεγχο το όχημα ανέγραφε 120.000 χλμ. και στον τωρινό έλεγχο αναγράφει 110.000 χλμ. τότε το όχημα θα κόβεται. Αν όμως κάποιος επιτήδειος είχε γυρίσει τα χιλιόμετρα στο κοντέρ κάποιου οχήματος 5 ή 10 χρόνια παλαιότερα τότε το όχημα δεν θα κόβεται καθώς δεν θα διαπιστώνεται η ανακολουθία αφού ο έλεγχος θα περιορίζεται στον αμέσως προηγούμενο έλεγχο.

Μεταβιβάσεις εισαγόμενων μεταχειρισμένων

Πάντως εκτός από τις αλλαγές στον τρόπο εκτελωνισμού των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων προς κατάργηση οδεύει και η ρύθμιση που είχε ενεργοποιήσει ο Χρ. Σπίρτζης σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων οι οποίοι επιθυμούν να τα πουλήσουν θα πρέπει να προμηθευτούν την Βεβαίωση Τεχνικής Επικαιροποίησης από τον εγχώριο εθνικό εισαγωγέα ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την μεταβίβαση του οχήματός τους.

Επίσης προς κατάργηση οδεύει και η Βεβαίωση της Αρχής που εξέδωσε την ξένη άδεια κυκλοφορίας.

Τέλος αναμένεται να καταργηθεί και η υπεύθυνη δήλωση του αγοραστή ότι έχει λάβει πλήρη γνώση των στοιχείων των παραπάνω βεβαιώσεων και του δελτίου ΚΤΕΟ στη χώρα μας που απαιτείται πριν από την ταξινόμηση για την έκδοση νέας Άδειας Κυκλοφορίας του εισαγόμενου μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.