Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έρχεται φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων εν κινήσει!

Ελλάδα 16:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έρχεται φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων εν κινήσει!

ΝΕΑ

Έρχεται φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων εν κινήσει!

ΝΕΑ

Η Cisco κατέθεσε μία πατέντα μέσω της οποίας θα είναι δυνατή η φόρτιση μεταξύ ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μάλιστα όταν αυτά θα βρίσκονται σε κίνηση. Ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία;

Advertisement
Advertisement

Μπορεί να μην έχουμε λύσει βασικά προβλήματα στην φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ήδη αναζητούνται νέες πρωτοποριακές τεχνολογίες για την επόμενη (ή μάλλον την μεθεπόμενη) ημέρα.

‘Ετσι λοιπόν η Cisco κατέθεσε στο αμερικάνικο γραφείο πατεντών, τα σχέδια για μία πολύ προχωρημένη τεχνολογία, η οποία θέλει να κάνει εφικτή την φόρτιση μεταξύ ηλεκτρικών αυτοκινήτων όχι μόνο σε στάση αλλά και εν κινήσει.

Με την ιδέα αυτή θέλει να μειώσει το άγχος που προκαλεί η αυτονομία αλλά και να ελαχιστοποιήσει και τους χρόνους αναμονής για την φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Προσπαθώντας να το κάνουμε πιο απλό, η τεχνολογία αυτή έχει ως βάση μία μονάδα επικοινωνίας μεταξύ δύο ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το οποίο ένα είναι ο “δότης” και ο άλλος ο “δέκτης” ηλεκτρικής ενέργειας.

Advertisement
Advertisement

Εάν ο ένας οδηγός εντοπίσει ότι χρειάζεται φόρτιση το όχημά του, εκπέμπει ένα σήμα το οποίο γίνεται αντιληπτό από άλλα ηλεκτρικά οχήματα που βρίσκονται κοντά του.  Εάν ένας από τους οδηγούς των άλλων αυτοκινήτων δεχθεί, τα αυτοκίνητα συνδέονται και ξεκινά η φόρτιση, χωρίς να χρειαστεί να σταθμεύσουν.

Για να γίνει η μεταφορά ενέργειας από το ένα όχημα στο άλλο θα πρέπει να υπάρξει κάποια μορφή σύνδεσης μεταξύ τους. Αυτό θα μπορούσε, σύμφωνα με την Cisco, να είναι μία ειδική υποδοχή σύνδεσης στον προφυλακτήρα ή κάποιο άλλο αυτοματοποιημένο σύστημα που θα απαιτεί την ευθυγράμμιση των οχημάτων και την σταθερή κίνησή τους.

Advertisement

Σε γενικές γραμμές η τεχνολογία αυτή θυμίζει την αντίστοιχη με τον ανεφοδιασμό των αεροπλάνων εν πτήσει, με τους ειδικούς μηχανισμούς και την κίνηση των αεροσκαφών για αρκετή ώρα με σταθερή ταχύτητα το ένα πίσω από το άλλο.

Στόχος όλης αυτής της ευφάνταστης ιδέας είναι να μπορεί να εξυπηρετηθεί ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο το οποίο φθάνει στο όριο να τελειώσει η μπαταρία του και χρειάζεται κάποια εξωτερική βοήθεια για να φθάσει στον κοντινότερο σταθμό φόρτισης.

Advertisement

Η ανταλλαγή ενέργειας θα έχει και κάποιο αντίτιμο, το οποίο θα πρέπει να καταβάλει στον “δότη” ενέργειας ο οδηγός του οχήματος που είχε ανάγκη την φόρτιση. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την Cisco, κατά τη φάση της αναγνώρισης για το ποιο όχημα μπορεί να προσφέρει ενέργεια, θα μπορεί να γίνεται και κάποιου είδους δημοπρασία, έτσι ώστε να “αγοράζει” την εξωτερική βοήθεια στην πιο χαμηλή τιμή που του προσφέρεται εκείνη την στιγμή.

Όλα αυτά ακούγονται ως επιστημονική φαντασία για τα σημερινά δεδομένα της τεχνολογίας, όμως η Cisco επιμένει ότι θα έχει μεγάλη ανταπόκριση και χρησιμότητα όταν κάποια στιγμή εφαρμοστεί. Και σε κάθε περίπτωση είναι μία ένδειξη για τις νέες και απεριόριστες δυνατότητες που ανοίγει η ηλεκτροκίνηση στο πως προσεγγίζουμε και αντιλαμβανόμαστε το αυτοκίνητο στις δεκαετίες που έρχονται.

Advertisement

Καλό μήνα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Charge myHyundai: Φόρτιση με πράσινη ενέργεια
Έρχεται η ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Στο στόχαστρο του ΥΠΕΝ οι υπέρογκες χρεώσεις φόρτισης ΙΧ!