Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Απίστευτο: Χαράτσι για ηλεκτρικά και υβριδικά στα πλοία

Ελλάδα 7:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Απίστευτο: Χαράτσι για ηλεκτρικά και υβριδικά στα πλοία

ΝΕΑ

Απίστευτο: Χαράτσι για ηλεκτρικά και υβριδικά στα πλοία

ΝΕΑ

Εμπρός σε δυσάρεστη έκπληξη βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών και PHEV οχημάτων που καλούνται να πληρώσουν «καπέλο» σε σχέση με ένα συμβατικό.

Advertisement
Advertisement

Μετά το αλαλούμ που επικράτησε τις ημέρες του Πάσχα σχετικά με την ρύθμιση για το 40% φόρτισης των ηλεκτρικών που πρόκειται να ταξιδέψουν με τα πλοία της γραμμής, έρχεται μία ακόμα απόφαση για να προβληματίσει όσους προετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Όπως φαίνεται κάποιες εταιρείες έχουν αποφασίσει να χρεώνουν έξτρα τα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά, επιβαρύνοντας με ένα «καπέλο» 10 ευρώ τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα σε σχέση με τα αντίστοιχου μεγέθους συμβατικά.

Συγκεκριμένα, στην φωτογραφία βλέπουμε τη φόρμα για την κράτηση ενός ταξιδιού προς την Τήνο, όπου το συμβατικό κοστίζει 67 ευρώ ενώ τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά υποχρεώνονται να πληρώσουν 77 ευρώ.

Advertisement
Advertisement

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Fast Ferries που δραστηριοποιείται με δρομολόγια από την Ραφήνα για τα νησιά του Αιγαίου, πληροφορηθήκαμε ότι το ποσό αυτό αφορά τα έξοδα που έχει κάνει η πλοιοκτήτρια εταιρεία ώστε να εξασφαλίσει υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας τα οποία απαιτούνται για την μεταφορά ηλεκτρικών οχημάτων. Χωρίς όμως να ξεκαθαριστεί ποια είναι αυτά.

Στην ίδια φόρμα παρατηρούμε επίσης ότι έχει «κλειδώσει» και το μέτρο του 40% φόρτισης ως υποχρεωτικό για την μεταφορά τέτοιου τύπου οχημάτων από τα φέρι-μποτ της χώρας μας.

Ως προς το τελευταίο, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στο εξωτερικό, τα οποία αναφέρονται σε αυτή την μάλλον παράλογη απόφαση. Και επισημαίνουν στους ξένους επισκέπτες της χώρας μας ότι πιθανόν θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα αν ταξιδέψουν στην Ελλάδα με το ηλεκτρικό τους.

Advertisement

Συγκεκριμένα, ο μεγάλος γερμανικός οργανισμός ADAC, ο οποίος έχει μεγάλη επιρροή στους ταξιδιώτες της χώρας και όχι μόνο, επισημαίνει σε ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του ότι «αν θέλετε να επιβιβαστείτε με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, δεν έχετε άλλη επιλογή από το να προγραμματίσετε το ταξίδι σας και τις διαδικασίες φόρτισης έτσι ώστε να φτάσετε στον τερματικό σταθμό του πλοίου με επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας 30-40%».

Και σημειώνει ακόμα κάτι που πρέπει να προβληματίσει όλους. Ότι δηλαδή ο νέος κανονισμός είναι ενοχλητικός για τους Γερμανούς ταξιδιώτες με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, καθώς το δίκτυο φόρτισης στην Ελλάδα είναι ακόμη συγκριτικά μικρό, καθώς υπάρχουν σήμερα περίπου 2.000 δημόσιοι σταθμοί φόρτισης.

Advertisement

Αυτοί βρίσκονται κυρίως στα νότια της χώρας, κατά μήκος των κύριων συγκοινωνιακών οδών και γύρω από τις μεγαλύτερες πόλεις, με τις περισσότερες επιλογές φόρτισης στην Αθήνα. Το δίκτυο είναι πολύ λιγότερο πυκνό στα νησιά.

Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι οι εμπειρογνώμονες της ADAC δεν βλέπουν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιθανότερο να αποτελούν κίνδυνο πυρκαγιάς από ό,τι τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Φυσικά, ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο να αναφλεγεί ένα αυτοκίνητο λόγω ελαττώματος, αλλά αυτό ισχύει για όλους τους τύπους κίνησης.

Advertisement

Παρ’ όλα αυτά, η ADAC βλέπει ότι υπάρχει ανάγκη για δράση: Τα σενάρια πυρκαγιάς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των κινητήρων εσωτερικής καύσης διαφέρουν σημαντικά και πολλά πληρώματα πλοίων είναι άπειρα σε αυτό το θέμα. Ειδικά οι ασφαλιστές επισημαίνουν επανειλημμένα ότι εδώ πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση που επικρατεί στα πλοία με τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά πρέπει να προβληματίσει τα αρμόδια υπουργεία, καθώς όπως φαίνεται όλο αυτό κάνει κακό στην εικόνα της χώρας μας εν όψει της τουριστικής περιόδου.

Ενώ προβληματίζει και το γεγονός ότι ενώ σε άλλα σημεία τα ηλεκτρικά τυγχάνουν ελαφρύνσεων (όπως για παράδειγμα στη γέφυρα Ρίο-Αντίρριο), τα πλοία φαίνεται να ακολουθούν εντελώς αντίθετη πολιτική, κόντρα στις επιδιώξεις της κυβέρνησης για ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης.