ΝΕΑ

Αντιγράφει την Tesla η Nissan;

Ελλάδα 12:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αντιγράφει την Tesla η Nissan;

ΝΕΑ

Αντιγράφει την Tesla η Nissan;

ΝΕΑ

Η ιαπωνική εταιρεία στοχεύει σε μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικών με μικρότερο κόστος. Και το παράδειγμα για την επίτευξη του εγχειρήματος ήδη υπάρχει.

Advertisement
Advertisement

Η Nissan έχει μεγαλεπήβολα σχέδια για το άμεσο μέλλον της και το ξεκίνημα μπορεί να γίνει παίρνοντας το παράδειγμα από μία ιδιαιτερότητα στην παραγωγή των Tesla.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να παρουσιαστεί το γνωστό gigacasting, η ειδική διαδικασία των Gigafactory της Tesla κατά την οποία μία πρέσα (προερχόμενη από το ιταλικό IDRA Group) σχηματίζει το πλαίσιο μίας μονάδας.

Η λογική είναι απλή: Διάφορα μέρη του σασί ενώνονται αρμονικά μέσω της πρέσας και σχηματίζεται το πλαίσιο του αυτοκινήτου. Τα πλεονεκτήματα της διαδικασίας είναι πολλά και δεδομένα βοήθησαν την Tesla από το 2020 που παρουσίασε το Model Y και ξεκίνησε η μαζική παραγωγή του.

Advertisement
Advertisement

Μάλιστα, το gigacasting είχε τόσο μεγάλη επιτυχία στην παραγωγή της αμερικανικής εταιρείας που τεράστιες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως VW, Hyundai, Ford και Toyota, άρχισαν να εξερευνούν την πιθανότητα να κάνουν κάτι παρόμοιο στα δικά τους εργοστάσια.

Μέσω του gigacasting, η Nissan ευελπιστεί να μειώσει τα κόστη παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων, ώστε οι τιμές πώλησής τους να μην ξεφεύγουν πολύ συγκριτικά με τα συμβατικά της μοντέλα. Μάλιστα, οι Ιάπωνες τονίζουν ότι η νέα αυτή προσέγγιση στην παραγωγή αναμένεται να μειώσει τα κόστη κατά 10%.

Αυτό το μεγάλο βήμα αποτελεί μέρος του μεγαλεπήβολου πλάνου της Nissan, ονόματι «The Arc». Το οποίο αφορά στην παρουσίαση 30 νέων μοντέλων μέχρι το 2027. Το μεθεπόμενο βήμα θα είναι η απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ηλεκτρικών και συμβατικών μοντέλων της ιαπωνικής μάρκας.

Advertisement

Τέλος, η Nissan παρουσίασε πρόσφατα μία νέα μπαταρία στερεάς κατάστασης που είναι υπό κατασκευή και αναμένεται να τη δούμε το 2028 σε μοντέλο παραγωγής. Ταυτόχρονα, αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα τέσσερα ιδιαίτερα κόνσεπτ, τα οποία μάλλον θα αφορούν ακριβότερα, σπορ μοντέλα.