Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | Choice SUV

Αυξήσεις στα καύσιμα: Και όμως, η Ελλάδα είναι στο μέσο όρο

  • newsautoteam

Μία έρευνα για την κατάσταση που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο με τα καύσιμα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, δείχνει ότι, παρά το ότι πιστεύουμε, η Ελλάδα δεν είναι ο πρωταγωνιστής των αυξήσεων.

Τη δυναμική μεταβολή της τιμής της βενζίνης στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο το πρώτο τρίμηνο του 2022 εξέτασαν οι αναλυτές στη Picodi.com και υπολόγισαν πόσα λίτρα βενζίνης μπορεί να αγοράσει κανείς με ένα μέσο μισθό στην Ελλάδα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, πολλές χώρες της Ευρώπης σημείωσαν ρεκόρ στις τιμές της βενζίνης. Στην Τουρκία η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 100%.

Τον Ιούνιο, η μέση τιμή ενός λίτρου βενζίνης στην Ελλάδα ήταν 2,53 ευρώ το λίτρο. Αυτό το ποσό είναι 36% υψηλότερο από τον Ιανουάριο, όταν, κατά μέσο όρο, ένα λίτρο βενζίνης κόστιζε 1,76 ευρώ. Πιο σοβαρές αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν, μεταξύ άλλων στην Ισπανία (+ 40,8%), την Αυστρία (+ 45,7%) και την Ουκρανία (+ 63,3%).

Στη Μάλτα, οι τιμές της βενζίνης παρέμειναν σταθερές καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους. Στη Ρωσία, η ονομαστική τιμή σε ρούβλια δεν άλλαξε. Ωστόσο, λόγω της τεχνητής αύξησης της αξίας του ρουβλίου από την κυβέρνηση, οι τιμές της βενζίνης σε ευρώ αυξήθηκαν κατά 41,5%. Το Καζακστάν είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη (εν μέρει), όπου η βενζίνη έγινε ελαφρώς φθηνότερη (− 0,7%).

Δείκτης βενζίνης 2022
Οι Νορβηγοί, οι Φινλανδοί και οι Δανοί πληρώνουν σήμερα τα περισσότερα για τη βενζίνη τους, 2,56 ευρώ/λίτρο, 2,53 ευρώ/λίτρο και 2,48 ευρώ/λίτρο αντίστοιχα. Η βενζίνη στην Ελλάδα είναι μια από τις πιο ακριβές στην Ευρώπη, 2,40 ευρώ/λίτρο. Παρόμοιες τιμές βλέπουμε στην Ισλανδία (2,46 ευρώ), Ολλανδία (2,33 ευρώ) και Σουηδία (2,21 ευρώ/λίτρο). Φέτος, ελέγξαμε επίσης τη σχέση της τιμής της βενζίνης με τον τοπικό μέσο μισθό.

(κάντε κλικ στα βέλη για να δείτε δεδομένα από τις υπόλοιπες 41 χώρες)

Με ένα μέσο μισθό, οι οδηγοί στην Ελβετία (2.455 λίτρα), το Λουξεμβούργο (1.943 λίτρα) και τη Δανία (1.502 λίτρα) μπορούν να αγοράσουν την περισσότερη βενζίνη.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι 926 ευρώ καθαρά.

Αυτό σημαίνει ότι ένας κάτοικος της Ελλάδας με ένα μέσο μισθό μπορεί να αγοράσει 386 λίτρα βενζίνης. Σε σύγκριση με το δείκτη βενζίνης του προηγούμενου έτους, η αγοραστική δύναμη του μέσου ελληνικού μισθού στο πλαίσιο της βενζίνης έχει μειωθεί σημαντικά.

Έτσι φαινόταν ο δείκτης βενζίνης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια:

2019 – 559 λίτρα
2020 – 632 λίτρα
2021 – 627 λίτρα
2022 – 386 λίτρα

Οι τιμές της βενζίνης στον κόσμο: Δεν αυξήθηκαν παντού
Η ύπαρξη σημαντικών πόρων πρώτων υλών έσωσε ορισμένες χώρες από την αύξηση της τιμής της βενζίνης. Η παγκόσμια οικονομική κατάσταση δεν επηρέασε με κανέναν τρόπο χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ ή το Κατάρ. Οι κυβερνήσεις χωρών όπως η Κολομβία, το Εκουαδόρ και το Καζακστάν αποφάσισαν είτε να παγώσουν είτε να θέσουν το ανώτατο όριο στις τιμές της βενζίνης.

(Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού στη χώρα για να δείτε τις πληροφορίες)

Τον Ιούνιο του 2022, η χαμηλότερη τιμή βενζίνης σημειώθηκε στην Αλγερία (0,30 €/λίτρο), στο Κουβέιτ (0,32 €/λίτρο) και στο Ιράν (0,34 €/λίτρο). Το Χονγκ Κονγκ από την άλλη ξεχωρίζει ως η χώρα με την υψηλότερη τιμή βενζίνης ανά λίτρο (2,83 €/λίτρο).

Στην παγκόσμια κατάταξη της αγοραστικής δύναμης των μισθών, το βάθρο εξακολουθούν να καταλαμβάνουν οι χώρες του Περσικού Κόλπου: Κατάρ (5 968 λίτρα), Κουβέιτ (5 578 λίτρα), Σαουδική Αραβία (4 372 λίτρα).

Η φτωχότερη χώρα της λίστας εξακολουθεί να είναι η Κούβα, όπου ο μέσος μισθός αρκεί για μόνο 27 λίτρα βενζίνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έρχεται δελτίο για τα καύσιμα; – Αυτή την εβδομάδα οι αποφάσεις
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πιθανή η ύπαρξη καρτέλ στα καύσιμα!
Ελλάδα: Ποιοι απογείωσαν τους φόρους στα καύσιμα πάνω από 1500% ;

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Οι υπόλοιπες ειδήσεις στο Πρώτο ΘΕΜΑ