Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυτόνομα οχήματα στη Βρετανία!

Ελλάδα 4:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτόνομα οχήματα στη Βρετανία!

ΝΕΑ

Αυτόνομα οχήματα στη Βρετανία!

ΝΕΑ

Το υπουργείο Μεταφορών της χώρας θα εγκρίνει έως τα τέλη του 2021 την κίνηση των συγκεκριμένων οχημάτων με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Advertisement
Advertisement

Τη χρήση αυτόνομων αυτοκινήτων θα εγκρίνει έως τα τέλη του 2021 η Βρετανία τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν πάνω από 38.000 εξειδικευμένες θέσεις εργασίας αλλά και να προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα για την ασφαλή χρήση αυτόνομων οχημάτων στην Βρετανία που θα καταστήσει τα μελλοντικά ταξίδια ευκολότερα, πιο αξιόπιστα και πιο φιλικά στο περιβάλλον. Αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η συναρπαστική νέα τεχνολογία θα αναπτυχθεί με ασφάλεια και θα καταστήσει την Βρετανία μια παγκόσμια τεχνολογική δύναμη», δήλωσε η Rachel Maclean, υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας.

Advertisement
Advertisement

Η βρετανική κυβέρνηση θέλει να είναι στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης αυτόνομης τεχνολογίας οδήγησης και οι προβλέψεις του υπουργείου Μεταφορών αναφέρουν πως, έως το 2035, περίπου το 40% των νέων αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να έχουν δυνατότητες αυτο-οδήγησης, δημιουργώντας έως και 38.000 εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.

Το χρονοδιάγραμα

Το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα δώσει την σχετική άδεια για την χρήση αυτόνομων αυτοκινήτων. Σε πρώτη φάση, η άδεια θα αφορά τα υβριδικά οχήματα, στα οποία ο κάτοχος τους τα οδηγεί κανονικά, αλλά διαθέτουν και αυτόνομο σύστημα κίνησης και όχι στα αμιγώς αυτόνομα που δεν διαθέτουν οδηγό ούτε καν τιμόνι και πεντάλ.

Advertisement

Επίσης η άδεια θα αφορά αυτοκίνητα που θα διαθέτουν την τεχνολογία ALKS, που είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα διατήρησης λωρίδας ενώ η  ταχύτητα που θα αναπτύσσουν τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα δεν θα ξεπερνά τα 65 χλμ./ώρα όταν βρίσκονται σε αυτόνομη κίνηση.

Το όχημα θα μπορεί να κινείται αυτόνομα και ο οδηγός να κάνει κάτι άλλο χωρίς να παρακολουθεί το δρόμο αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέπεται να έχει αποχωρήσει από τη θέση του οδηγού ώστε σε μια έκτακτη περίπτωση να μπορεί να αναλάβει το τιμόνι και να λάβει τον έλεγχο του οχήματος.

Advertisement

Αν ο οδηγός δεν ανταποκριθεί εντός λίγων δευτερολέπτων, το όχημα θα αρχίσει να μειώνει την ταχύτητα, θα αναβοσβήνει τα φώτα και θα τον ενεργοποιεί με αυξημένη ένταση το ραδιόφωνο ή με ένα ηχητικό σήμα.

Οι μελέτες δείχνουν ότι το 85% των τροχαίων ατυχημάτων οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα και η χρήση των αυτόνομων οχημάτων πιστεύεται ότι θα περιορίσει σημαντικά το ποσοστό των ατυχημάτων και όσο η τεχνολογία τους εξελίσσεται, το ποσοστό αυτό θα μειώνεται ολοένα και περισσότερο.

Διαβάστε επίσης:

Advertisement

Η VW στοχεύει στην αυτόνομη μετακίνηση έως το 2025
Η Ελλάδα είναι έτοιμη για συστήματα αυτόνομης οδήγησης
Οι όροι και προϋποθέσεις για τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης