Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυτή είναι η πόλη χωρίς αυτοκίνητα εδώ και 20 χρόνια!

Ελλάδα 11:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτή είναι η πόλη χωρίς αυτοκίνητα εδώ και 20 χρόνια!

ΝΕΑ

Αυτή είναι η πόλη χωρίς αυτοκίνητα εδώ και 20 χρόνια!

ΝΕΑ

Την ώρα που γερμανικές πόλεις προχωρούν σε πρώτες απαγορεύσεις κυκλοφορίας παλαιών diesel οχημάτων, η ισπανική πόλη Ποντεβέντρα μετρά 20 χρόνια χωρίς αυτοκίνητα.

Advertisement
Advertisement

Χωρίς αυτοκίνητα εδώ και 20 χρόνια είναι το κέντρο της επαρχιακής πρωτεύουσας Ποντεβέντρα στην οποία ζουν 83.000 κάτοικοι και βρίσκεται στην ακτή του Ατλαντικού στα βορειοδυτικά της Ισπανίας.

Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για… παράδεισο ενώ οι επισκέπτες διαπιστώνουν ότι στους κεντρικούς δρόμους ακούγεται το κελάηδισμα πουλιών. Ο δήμαρχος της ισπανικής πόλης Φερνάντεθ Λόρες αναφέρει στο δίκτυο dpa με περηφάνια ότι «εδώ ο πεζός είναι βασιλιάς». Είναι μάλιστα πεπεισμένος ότι το μοντέλο της Ποντεβέντρα θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε μεγαλύτερες πόλεις.

Προτεραιότητα στους πεζούς

Advertisement
Advertisement

Στο κέντρο της Ποντεβέντρα κυκλοφορούν ελάχιστα μηχανοκίνητα οχήματα, τα οποία ανήκουν είτε σε κατοίκους τους κέντρου, είτε διασφαλίζουν τον ανεφοδιασμό, είτε ανήκουν στις αστικές συγκοινωνίες. Στους κεντρικούς δρόμους το ανώτατο όριο ταχύτητας είναι τα 30 χλμ/ώρα. Στην ουσία δεν υπάρχουν δρόμοι με διαγράμμιση και φωτεινούς σηματοδότες. Οι πεζοί στο ιστορικό κέντρο με κτήρια από την αναγέννηση και το μπαρόκ έχουν πάντα προτεραιότητα.

Η ζωή στην πόλη είναι εφικτή χωρίς αυτοκίνητο και επειδή ο δήμος προσφέρει στους άξονες που οδηγούν στο κέντρο 15.000 θέσεις στάθμευσης, από τις οποίες τουλάχιστον οι μισές είναι δωρεάν. Επιπλέον στο ίδιο το κέντρο υπάρχουν 1.000 θέσεις, στις οποίες το πάρκινγκ είναι δωρεάν τα πρώτα 15 λεπτά.

Ενθουσιασμένη η δήμαρχος Παρισιού

Advertisement

Ακόμα και οι καταστηματάρχες που αρχικά διαμαρτύρονταν για τα σχέδια του δημάρχου να διώξει τα αυτοκίνητα από το κέντρο επειδή φοβούνταν μείωση του τζίρου είναι σήμερα περισσότερο από ικανοποιημένοι. Ένας από αυτούς ο Μιγέλ Λάγκο παραδέχεται ότι στην αρχή ήταν επιφυλακτικός. Σήμερα όμως λέει ότι το σημαντικότερο είναι να περνά πολύς κόσμος με τα πόδια από τη βιτρίνα του καταστήματός του. Ας σημειωθεί ότι σε ελάχιστες ισπανικές πόλεις κατασκευάστηκαν στις παρυφές της πόλης τόσο λίγα μεγάλα εμπορικά κέντρα όσο στην Ποντεβέντρα.

Πολλοί δήμαρχοι άλλων πόλεων ισχυρίζονται, σύμφωνα με τη DW, ότι σε μια πόλη 83.000 κατοίκων όπως η Ποντεβέντρα δεν είναι και μεγάλη τέχνη να απαγορεύσεις την κυκλοφορία των οχημάτων. Δεν αποκλείεται μάλιστα να θεωρούν ότι η εφαρμογή του μοντέλου αυτού δεν είναι εφικτή σε μεγάλες πόλεις. Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό έχει ωστόσο διαφορετική γνώμη. Στο Forum Smart City στην γαλλική πρωτεύουσα ενθουσιάστηκε από τις εμπειρίες του δημάρχου Φερνάντεθ Λόρες και χαρακτήρισε την Ποντεβέντρα «πόλη πρότυπο». Η Αν Ινταλγκό, η οποία προτίθεται μέχρι το 2030 να απαγορεύσει την κυκλοφορία μηχανοκίνητων στο ιστορικό κέντρο του Παρισιού, υποσχέθηκε να επισκεφθεί το συντομότερο την πόλη της Γαλικίας για να σχηματίσει επί τόπου άποψη για όσα εφαρμόζονται εκεί με επιτυχία.

Advertisement