Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

8ο Bodensee Klassik: Ιστορικά ονόματα της Opel στην γραμμή εκκίνησης

Ελλάδα 15:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

8ο Bodensee Klassik: Ιστορικά ονόματα της Opel στην γραμμή εκκίνησης

ΝΕΑ

8ο Bodensee Klassik: Ιστορικά ονόματα της Opel στην γραμμή εκκίνησης

ΝΕΑ

Η Opel βγάζει στο δρόμο τα ιστορικά της οχήματα για το Bodensee Klassik επισημαίνοντας την προσήλωσή της στους αγώνες ράλλυ εδώ και πενήντα χρόνια.

Advertisement
Advertisement

 

 

Advertisement
Advertisement

Πολύ γνωστά rally cars του Opel Motorsport θα πάρουν εκκίνηση στο 8ο  Bodensee Klassik. Από την  δεκαετία ’70 (το «Kulläng» Kadett και το Opel Commodore GS/E) από την δεκαετία ’80 (το θρυλικό Ascona 400 και το Corsa Cup). Τα αυτοκίνητα οδηγούν διάσημοι προσκεκλημένοι της εταιρίας όπως ο τηλεοπτικός αστέρας Florian Bartholomäi και ο άσσος των αγώνων Jockel Winkelhock.

Το Bodensee Klassik 2019 ξεκινά στις 2 Μαΐου, στις 5 μ.μ. στην πόλη Friedrichshafen. Την Παρασκευή (σκέλος 1, Bregenz-Reutte-Bregenz) και το Σάββατο (σκέλος 2, Bregenz-Ravensburg-Bregenz), εκεί 180 κλασικά αυτοκίνητα σε άριστη κατάσταση θα διανύσουν συνολικά 530 χλμ. περνώντας από τις περιοχές Vorarlberg, Tirol, Allgäu και Upper Swabia.

Φέτος το «παρών» δίνουν θρυλικά ονόματα της Opel από τους αγώνες ράλλυ. Το Ascona B 400 – το μοντέλο που οδήγησαν οι Walter Röhrl και Christian Geistdörfer, όταν έγιναν Παγκόσμιοι Πρωταθλητές το 1982 – πλαισιώνεται από κλασικά αυτοκίνητα όπως τα «Kulläng» Kadett και Irmscher Commodore.

Advertisement

Τα cockpit επανδρώνονται από διάσημα ονόματα: Ο πρεσβευτής μάρκας Opel και νικητής του Le Mans, Jockel Winkelhock, θα οδηγήσει ένα Kadett C GT/E, ο ηθοποιός Florian Bartholomäi αντίστοιχα ένα 1983 Corsa A Cup, και ο Αντιπρόεδρος Επικοινωνιών της Opel, Harald Hamprecht θα καθίσει στο τιμόνι ενός Commodore B GS/E 190 hp.

Advertisement

Συμμετέχουν τα εξής κλασικά αυτοκίνητα Opel: Opel Kadett B «Kulläng» (106hp), του 1971, Opel Commodore B GS/E (190hp), του 1972, Opel Kadett C GT/E (160hp), του 1978, Opel Ascona B 400 (240hp), του 1981, Opel Corsa A Cup (83hp), του 1983, Opel Kadett E GSi (115hp), του 1985.

Επιπλέον, ένα αγωνιστικό Opel του 1903, μία έκδοση αυτοκινήτου τουρισμού μεγάλων αποστάσεων του Manta A και ένα 210hp Opel Insignia Grand Sport 4×4 θα εκτίθενται μπροστά από το συνεδριακό κέντρο Bregenz Festspielhaus. Το αποκλειστικό μοντέλο της τρέχουσας ναυαρχίδας της Opel είναι βαμμένο στο κίτρινο αγωνιστικό χρώμα των θρυλικών μοντέλων από το Rüsselsheim.

«Το Bodensee Klassik είναι πάντα ένα σημαντικό γεγονός για την Opel – πόσο μάλλον εφέτος που γιορτάζουμε 120 χρόνια στην παραγωγή αυτοκινήτων. Το Μάιο του 1899, ξεκίνησε η πλούσια παράδοση  της Opel στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Με το Opel Patentmotorwagen ‘System Lutzmann’, το πρώτο Opel συμμετείχε σε αγώνα ράλλυ αυτοκινήτων» δήλωσε ο Hamprecht.

Advertisement

Το 1966, η Opel παρουσίασε την έκδοση ράλλυ του Kadett. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές τις δεκαετίας του 1970, το Kadett B ήταν το δημοφιλέστερο αυτοκίνητο των αγώνων ράλλυ. Η Opel Motorsport έκανε ντεμπούτο ως εργοστασιακή ομάδα στο «Monte» το 1969 – πριν από 50 χρόνια. Ένα Kadett B 1900 κέρδισε στο Group 1.

Το 1973, το νεαρό ταλέντο της εποχής, Walter Röhrl, έλαβε μέρος στο Monte Carlo Rally για πρώτη φορά με ένα Irmscher Commodore B GS/E. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, με συνοδηγό τον Jochen Berger, ο Röhrl κατέκτησε τον τίτλου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Rally με ένα Ascona A.

Το 1975 κέρδισαν τον πρώτο τους αγώνα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Ράλλυ Ακρόπολις με το ίδιο αυτοκίνητο. Το 1979, οι Jochi Kleint και Gunter Wanger έγιναν Ευρωπαίοι Πρωταθλητές Ράλλυ. Το αυτοκίνητό τους ήταν ένα Ascona B με 186 ίππους, πάνω στο οποίο εξελίχθηκε το Ascona 400.

Το 1982, ο Walter Röhrl κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με συνοδηγό τον Christian Geistdörfer στο cockpit ενός Opel Ascona B 400. Από το 2015, η Opel Motorsport έχει  κερδίσει στο Junior European Rally Championship τέσσερις φορές με το ADAM R2 190hp. Φέτος, η ADAC Opel Rallye Junior Team θα επιδιώξει να κατακτήσει τον πέμπτο συνεχόμενο τίτλο στο FIA ERC3 Junior Championship. Το πιο παλιό Opel που συμμετέχει στο Bodensee Klassik είναι το Kadett B 1900 Rallye του 1971, πρώην εταιρικό αυτοκίνητο του Σουηδού, εργοστασιακού οδηγού της Opel, Anders Kulläng. Στην έκδοση  “Sprint” 106hp, το Kadett ήταν ιδανικό για ερασιτεχνικούς αγώνες.

Το Commodore B GS/E του 1972 ήταν τελείως διαφορετικό: επειδή το top model της σειράς Commodore δεν είχε πάρει ακόμα έγκριση τύπου την εποχή του Monte Carlo Rally, οι Walter Röhrl και Jochen Berger αγωνίστηκαν σε ειδικό group αυτοκινήτων τουρισμού. Το Kadett C GT/E (160hp) του 1978, το πιο επιτυχημένο αυτοκίνητο ράλλυ του Group 1 της εποχής του, οδηγείται από έναν πραγματικό επαγγελματία, αστέρι των αυτοκινήτων τουρισμού και πρεσβευτή της Opel, Jockel Winkelhock.

Όμως πέρα από τη συμμετοχή επαγγελματιών οδηγών, πρέπει να προωθούνται και τα νεαρά ταλέντα. Ήδη πριν από 40 χρόνια, η Opel δημιούργησε το Kadett Cup για ερασιτέχνες οδηγούς. Μετά τα Kadett C και D, το 1983 ήρθε το Corsa A 83hp στα πλαίσια  του προγράμματος ONS Opel Junior Cup για ράλλυ και πίστες. Μεγαλύτερο και ισχυρότερο: το Opel Kadett E GSi. Ο Sepp Haider και ο συνοδηγός του Ferdi Hinterleitner κέρδισαν το Γερμανικό Πρωτάθλημα Ράλλυ το 1989 με το Group A Kadett.

Η Opel προωθεί αυτή τη στιγμή νεαρούς οδηγούς στο ADAC Rallye Cup, το οποίο διοργανώνεται με την έκδοση 140hp Cup του ADAM. Εκτός από το ελκυστικό χρηματικό έπαθλο, ο νικητής έχει τη δελεαστική προοπτική να εξασφαλίσει ένα ADAM R2 με πακέτο ανταλλακτικών για την επόμενη σεζόν. Η Opel προσφέρει επίσης στους συμμετέχοντες στο Cup επιτόπου τεχνική και διαχειριστική υποστήριξη, καθώς και ένα πακέτο εκκίνησης για τους νεοεισαχθέντες στο θεσμό.

Εν όψει της σεζόν του 2021, η Opel θα εξελίξει ένα νέο R2 μοντέλο βασισμένο στο προσεχές Corsa, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί τόσο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα όσο και σε διεθνείς  αγώνες ιδιωτών. Ο κατασκευαστής έχει μακρά παράδοση και παραμένει πλήρως προσηλωμένος στο μηχανοκίνητο αθλητισμό για το μέλλον.