Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

5 concepts αναπηρικών αμαξιδίων από την Toyota (+vid)

Ελλάδα 14:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

5 concepts αναπηρικών αμαξιδίων από την Toyota (+vid)

ΝΕΑ

5 concepts αναπηρικών αμαξιδίων από την Toyota (+vid)

ΝΕΑ

Το Ίδρυμα Κινητικότητας της Toyota έχει παρουσιάσει πέντε έξυπνα concepts που αφορούν στην Κινητικότητα Unlimited Challenge και παρουσιάστηκαν στην έκθεση τεχνολογίας CES που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες δικαιούνται ίσες ευκαιρίες με όλους στις μετακινήσεις τους.

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ

Σχεδιασμένο για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων με παράλυση των κάτω άκρων, η πρόκληση αναθέτει σε μηχανικούς και σχεδιαστές τη δημιουργία συσκευών που θα βοηθούσαν τους ανθρώπους με θέματα κινητικότητας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Toyota αναζητούσε συσκευές κινητικότητας οι οποίες “ενσωματώνονται απρόσκοπτα στη ζωή και το περιβάλλον των χρηστών, ενώ είναι άνετες και εύχρηστες, επιτρέποντας μεγαλύτερη ανεξαρτησία και αυξημένη συμμετοχή στην καθημερινή ζωή”.

Το πρώτο από αυτά ονομάζεται Evowalk και δημιουργήθηκε από τις συσκευές Evolution που βασίζονται στις Η.Π.Α. Η Toyota λέει ότι η συσκευή είναι ένα “μη παρεμβατικό μανίκι” το οποίο περνάει γύρω από το πόδι ενός χρήστη και χρησιμοποιεί αισθητήρες για να παρακολουθεί όταν οι άνθρωποι περπατούν. Όταν η συσκευή αναγνωρίζει πως ένα άτομο περπατάει, το Evowalk θα τονώσει τους μυς σε μια προσπάθεια βελτίωσης της κινητικότητας. Το άλλο είναι το Quix που προέρχεται από την IHMC & Myolyn. Η Toyota δεν έλεγε πολλά για τη συσκευή, αλλά είναι ένα τροφοδοτούμενο αμαξίδιο το οποίο επιτρέπει “γρήγορη, σταθερή και ευκίνητη κινητικότητα”.

Advertisement
Advertisement

Ενώ η Italdesign είναι γνωστή για το σχεδιασμό αυτοκινήτων όπως το Nissan GT-R 50, η εταιρεία εισήγαγε επίσης μια συσκευή που ονομάζεται Moby. Είναι μια τροχοφόρα πλατφόρμα που μπορεί να φιλοξενήσει μια χειροκίνητη αναπηρική καρέκλα. Δεδομένου ότι η πλατφόρμα τροφοδοτείται, μετατρέπει πραγματικά μια χειροκίνητη αναπηρική καρέκλα σε μια ηλεκτροκινούμενη. Οι πλατφόρμες προβλέπεται να τοποθετηθούν σε δημόσιες τοποθεσίες χρησιμοποιώντας εφαρμογή για smartphone. Η ιδέα είναι κάπως παρόμοια με την ενοικίαση ηλεκτρικών σκούτερ.

Μιλώντας για αναπηρικές καρέκλες, η αναπηρική καρέκλα Phoenix Ai Ultralight είναι μια φουτουριστική πρόταση. Όπως υποδηλώνει και το όνομα, η αναπηρική πολυθρόνα από ανθρακονήματα είναι ελαφριά και έξυπνη καθώς προσαρμόζει συνεχώς το κέντρο βάρους της ώστε να ταιριάζει με το τι κάνει ο χρήστης. Η Phoenix Instinct αναφέρει ότι αυτό θα βοηθήσει στην εξάλειψη των δυσάρεστων και επώδυνων κραδασμών.

Επόμενο είναι το Qolo, το οποίο αναπτύχθηκε από μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Tsukuba στην Ιαπωνία. Χρεωμένο ως σκελετός σε τροχούς, το Qolo επιτρέπει στους χρήστες να κάθονται ή να σταθούν. Όλοι οι φιναλίστ θα λάβουν 436.002 ευρώ προκειμένου να αναπτύξουν περαιτέρω το concept τους. Ο νικητής θα ανακοινωθεί το 2020 και θα λάβει ως βραβείο ποσό ύψους 872.065 ευρώ.

Advertisement

Toyota-ces-2019-tsiro-640