Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έφτασε τα 3 εκ. μίλια με Volvo P1800!

Ελλάδα 14:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έφτασε τα 3 εκ. μίλια με Volvo P1800!

ΝΕΑ

Έφτασε τα 3 εκ. μίλια με Volvo P1800!

ΝΕΑ

Πριν από μερικούς μήνες σας είχαμε παρουσιάσει την ιστορία του Ιρβ Γκόρντον και της 47ετούς συνύπαρξης του με ένα Volvo P1800. ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (twitter.com/SeitanF1)

Advertisement
Advertisement

Ένας… «γάμος» οδηγού και αυτοκινήτου που πριν μερικά 24ωρα σφραγίστηκε με την κοινή πορεία της τάξης των 3 εκατομμυρίων μιλίων!

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα τοπική ώρα, σε έναν επαρχιακό δρόμο στο Άνκορατζ της Αλάσκα, ο Αμερικανός πέτυχε το μεγάλο στόχο: το οδόμετρο του ιστορικού πια αυτοκινήτου, εμφάνισε τον μαγικό αριθμό 3.000.000! Ένα νούμερο που αντιστοιχεί ούτε λίγο ούτε πολύ σε 4.828.000 χιλιόμετρα ή πιο παραστατικά, στην περιφέρεια της Γης 120 φορές!

Με το επίτευγμά του αυτό, ο Γκόρντον κατέκτησε επάξια μία θέση στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες ως ο οδηγός που έχει διανύσει τα περισσότερα χιλιόμετρα στον κόσμο με ένα και μόνο αυτοκίνητο, χωρίς να είναι επαγγελματίας! Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια έχει αποκτήσει τον άτυπο τίτλο ενός πρεσβευτή για τη Volvo, συμμετέχοντας σε εταιρικές εκδηλώσεις και εκθέσεις αυτοκινήτου σε όλο τον κόσμο. Όχι άδικα, αφού στα χέρια του, το P1800 πέρα από την προφανή ασφάλεια και ευχαρίστηση που έχει προσφέρει στον οδηγό του, έχει αποδείξει παροιμιώδη αξιοπιστία.

Advertisement
Advertisement

«Μην στέκεστε σε μένα, εγώ οδηγούσα ένα αυτοκίνητο που το ερωτεύτηκα από την πρώτη στιγμή και το χαιρόμουν πάντα είτε πήγαινα στη δουλειά μου είτε ένα μεγάλο ταξίδι. Το Volvo P1800 είναι αυτό που αξίζει όλη τη δημοσιότητα, που μου χάρισε σχεδόν μισό αιώνα συναρπαστικής οδήγησης και ελευθερίας και που δεν με πρόδωσε ούτε μία φορά. Η στιγμή που ο μαγικός αριθμός εμφανίστηκε στο κοντέρ ήταν μοναδική! Ομολογώ ότι το είχαμε σχεδιάσει έτσι που μερικά μίλια πριν την επίτευξη του στόχου είχα μπει στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο του Άνκορατζ, πανέμορφη διαδρομή αλλά και μια ατέλειωτη ευθεία, γιατί δεν ήθελα να πάρω τα μάτια μου από το οδόμετρο, να μην χάσω τη στιγμή», δήλωσε περιχαρής ο ρέκορντμαν.

Ο Ιρβ Γκόρντον, συνταξιούχος δάσκαλος από την πολιτεία της Νέας Υόρκης, αγόρασε το Volvo του μία Παρασκευή του 1966. Ξεκίνησε να το οδηγεί και του άρεσε τόσο πολύ που δεν σταμάτησε όλο το Σαββατοκύριακο! Τη Δευτέρα το πρωί εμφανίστηκε στην αντιπροσωπεία και βλέποντας την απορία στο πρόσωπο των υπαλλήλων, τους ενημέρωσε ότι είχε ήδη έρθει η στιγμή για τον προληπτικό έλεγχο των πρώτων 1.500 μιλίων (περίπου 2.400 χλμ.) και την αλλαγή λαδιών, κάτι που ήταν κοινή πρακτική την εποχή εκείνη για κάθε καινούριο αυτοκίνητο!
[nggallery id=2997]
Μέσα σε 10 χρόνια είχε διανύσει μισό εκατομμύριο μίλια! Είκοσι χρόνια μετά την αγορά του P1800, γιόρτασε το ένα εκατομμύριο μίλια οδηγώντας το στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης. Για τον εορτασμό των δύο εκατομμυρίων μιλίων, ο Ιρβ επέλεξε ένα ακόμα σημείο αναφοράς της αμερικανικής μητρόπολης, τη διάσημη πλατεία Τάιμς Σκουέαρ. Για την επίτευξη του ορόσημου των τριών εκατομμυρίων μιλίων η Volvo Αμερικής προγραμμάτισε για τον πιστό της πελάτη κάτι ιδιαίτερο: ένα ταξίδι στην Αλάσκα, τη μοναδική πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών που δεν είχε επισκεφτεί ο Ιρβ Γκόρντον οδηγώντας!

Έχει υπολογιστεί ότι ο Αμερικανός έχει περάσει συνολικά πάνω από 12 χρόνια της ζωής του οδηγώντας το Volvo του. Από το 1966 που αγόρασε το P1800 έχει αλλάξει τα ελαστικά του περίπου 120 φορές, έχει κάνει σχεδόν 750 αλλαγές λαδιών στο αυτοκίνητο ενώ έχει χρειαστεί περίπου 9.000 ντεπόζιτα βενζίνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αυτοκίνητο δεν παρουσίασε ποτέ κάποιο πρόβλημα.

Advertisement

Από τη μεριά του, ο Ιρβ Γκόρντον όλα αυτά τα χρόνια δεν παρέλειψε ούτε ένα από τα προγραμματισμένα service του αυτοκινήτου, τα οποία έκανε πάντα σε επίσημα, εξουσιοδοτημένα συνεργεία της Volvo. Ο ίδιος αναφέρει γελώντας ότι τις πρώτες δεκαετίες του αυτοκινήτου πάντα ο ίδιος νεαρός μηχανικός φρόντιζε το αυτοκίνητό του, ώσπου κάποια στιγμή τα χρόνια πέρασαν και ο μηχανικός… συνταξιοδοτήθηκε.

Το Volvo P1800 παρουσιάστηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου των Βρυξελλών το 1960. Έγινε αμέσως διάσημο καθώς το οδήγησε με απαράμιλλο στυλ ο Βρετανός ηθοποιός Ρότζερ Μουρ, που ενσάρκωνε τον Σάιμον Τέμπλαρ στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Ο Άγιος».

Advertisement

Μέχρι το τέλος της παραγωγής του P1800, το 1973, είχαν κατασκευαστεί περίπου 46.000 αυτοκίνητα. Όσα από αυτά κυκλοφορούν ακόμα στους δρόμους, έχουν πολύ υψηλή συλλεκτική αξία.

 

Advertisement