Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

15 χρόνια Renault-Nissan: 1+1 κάνει… 3

Ελλάδα 1:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

15 χρόνια Renault-Nissan: 1+1 κάνει… 3

ΝΕΑ

15 χρόνια Renault-Nissan: 1+1 κάνει… 3

ΝΕΑ

Ως μία «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη εφαρμογής» χαρακτηρίζεται από ανθρώπους της αυτοκίνησης η στρατηγική συνεργασία της Renault με τη Nissan. Πέρασαν ακριβώς 15 χρόνια από την ημέρα (27 Μαρτίου 1999) που υπεγράφη στο Τόκιο η συμφωνία συναιτερισμού των δύο κατασκευαστών από τη Γαλλία και την Ιαπωνία, από τους τότε επικεφαλής τους, Louis Schweitzer και Yoshikazu Hanawa (φωτογραφία κάτω).

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ (twitter.com/bitsi74)

Η Nissan βρισκόταν τότε στα πρόθυρα χρεοκωπίας και η Renault επένδυσε σχεδόν 5 δισ. ευρώ, αποκτώντας το 36,8% των μετοχών της ιαπωνικής εταιρείας. Σήμερα κατέχει το 43,4% της Nissan, η οποία από την πλευρά της κατέχει μερίδιο 15% στη Renault. Από μόλις 4,8 εκατ. πωλήσεις το 1999, η Renault-Nissan Alliance έφθασε τα 8,3 εκατ. το 2013.

Advertisement
Advertisement

«Η Renault και η Nissan διεύρυναν την παγκόσμια παρουσία τους και δημιούργησαν οικονομίες κλίμακας, πολύ μεγαλύτερες από όσο θα μπορούσαν να καταφέρουν αν ήταν μόνες τους», σχολίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Carlos Ghosn.

Στο άκρως ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ που ακολουθεί καταγράφονται οι απόψεις ειδικών για το πώς η συνεργασία έγινε τόσο πετυχημένη και οι δύο μάρκες διατήρησαν το χαρακτήρα τους.