Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

110 χρόνια από την ίδρυση της Rolls-Royce

Ελλάδα 9:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

110 χρόνια από την ίδρυση της Rolls-Royce

ΝΕΑ

110 χρόνια από την ίδρυση της Rolls-Royce

ΝΕΑ

Το ημερολόγιο έδειχνε 4 Μαϊου του 1904 όταν ο Charles Rolls ταξίδεψε στο Μάντσεστερ για να συναντηθεί με τον Henry Royce στο ξενοδοχείο Midland. Το αποτέλεσμα της επαφής των δύο ανδρών ήταν η δημιουργία της μάρκας που έχει γίνει συνώνυμο της πολυτέλειας μέχρι σήμερα: της Rolls-Royce.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ (twitter.com/bitsi74)

Ως θυγατρική πλέον (από το 1998 συγκεκριμένα) του Ομίλου BMW, η Rolls-Royce Motor Cars γιορτάζει τη συμπλήρωση 110 ετών από εκείνη την ιστορική συνάντηση με εκδηλώσεις, τόσο στο ξενοδοχείο Midland όσο και στην πίστα του Γκούντγουντ, δίπλα στην έδρα και το εργοστάσιο της εταιρείας. Στα δύο σημεία εκτίθενται ιστορικά μοντέλα της Rolls-Royce αλλά και σύγχρονα, όπως η Wraith, η Phantom και η Ghost.

Οι δύο άνδρες προέρχονταν από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα. Η οικογένεια του Charles Stewart Rolls ήταν αριστοκρατική και ο ίδιος ήταν πετυχημένος επιχειρηματίας και μηχανολόγος. Ήταν λάτρης της ταχύτητας, λαμβάνοντας μέρος σε αγώνες μοτοσικλετών και αυτοκινήτων, ενώ πραγματοποιούσε και πτήσεις, αρχικά με αερόστατα και στη συνέχεια με αεροπλάνα. Είχε ιδρύσει την C.S. Rolls and Co., η οποία εισήγαγε και πωλούσε αυτοκίνητα.

Advertisement
Advertisement

Η καταγωγή του Henry Royce ήταν σαφώς πιο ταπεινή. Σε οικογένεια με 5 παιδιά, βοηθούσε οικονομικά τους γονείς του πουλώντας εφημερίδες ή παραδίδοντας τηλεγραφήματα. Χάρη σε έναν θείο του όμως, κατάφερε να μαθητεύσει σε σχολή σιδηροδρόμων δίπλα σε κορυφαίους μηχανικούς. Αφού εργάστηκε σε εταιρείες ηλεκτρισμού στο Λονδίνο, ίδρυσε τη δική του επιχείρηση στο Μάντσεστερ. Στις αρχές του 20ου αιώνα σχεδίασε και κατασκεύασε το «Royce», ένα όχημα με ισχύ 10 PS. Η πρώτη διαδρομή του αυτοκινήτου ήταν από το εργοστάσιο στο Μάντσεστερ στο σπίτι του στο Κνάτσφορντ, την 1η Απριλίου 1904.

Ο Rolls εντυπωσιάστηκε από το όχημα του Royce και συμφώνησε να διαθέσει όλα τα αυτοκίνητα που θα μπορούσε να κατασκευάσει ο νέος πλέον συνεργάτης του. «Συνάντησα τον κορυφαίο μηχανολόγο σε όλο τον κόσμο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν τα αυτοκίνητα να ονομάζονται πλέον Rolls-Royce. Έτσι δημιουργήθηκε η εταιρεία που προμήθευε με αυτοκίνητα αυτοκράτορες, βασιλιάδες και πάμπλουτους σε όλο τον πλανήτη.