Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τη Skoda Octavia

Ελλάδα 5:21
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τη Skoda Octavia

ΝΕΑ

10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τη Skoda Octavia

ΝΕΑ

Η Octavia είναι το πιο καλοπουλημένο μοντέλο στην ιστορία στη Skoda, και παράλληλα αυτή που στήριξε τη μάρκα στη σύγχρονη ιστορία της. Παρακάτω μπορείτε να δείτε 10 αξιοσημείωτα στοιχεία της.

Advertisement
Advertisement

Έχοντας πωλήσει πάνω από 7.000.000 μονάδες από την πρώτη γενιά της το 1959, η Skoda Octavia δεν είναι μόνο το πρώτο σε πωλήσεις μοντέλο για τη μάρκα, αλλά και γενικότερα ένα από τα best-seller μεσαία σεντάν στην Ευρώπη.

Η Octavia, μπαίνει φέτος στην 4η γενιά της και με αφορμή αυτό σας παρουσιάζουμε 10 σημεία τα οποία έχουν ξεχωρίσει στην ιστορία της.

  1. Τι σημαίνει το όνομά της

Advertisement
Advertisement

H Skoda επέλεξε το όνομα «Octavia» για την πρώτη γενιά του μοντέλου το 1959, θέλοντας να δείξει ότι ήταν το όγδοο μοντέλο της που είχε την επαναστατική για την εποχή ανεξάρτητη ανάρτηση της μάρκας. Το «Octavia» στα λατινικά σημαίνει «η 8η». Η αναβίωση του ονόματος έγινε το 1996 για να συνοδέψει το νέο μεσαίο σεντάν της Skoda.

  1. Σε πόσες χώρες πωλείται σήμερα

Αυτή τη στιγμή η Octavia πωλείται σε 46 διαφορετικές χώρες. Η Skoda την παράγει σε 5 διαφορετικά εργοστάσια (σε Τσεχία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα).

  1. Πόσα χιλιόμετρα καλύπτουν παρκαρισμένες όλες οι Octavia που έχουν πωληθεί

Εάν παρκάρουμε στη σειρά (προφυλακτήρα με προφυλακτήρα) τις Octavia που έχουν πωληθεί από το 1959 μέχρι και σήμερα, τότε θα καλυφθεί μια απόσταση 32.200 χιλιομέτρων ή ίση με αυτή από τα κεντρικά της Skoda στη Μλάντα Μπόλεσλαβ της Τσεχίας μέχρι το Σίδνεϊ και πίσω.

  1. Πόσα χρόνια είναι το πρώτο σε πωλήσεις μοντέλο στην Τσεχία
Advertisement

Η Octavia είναι το πρώτο σε πωλήσεις μοντέλο της Skoda από το 1996 που λανσαρίστηκε η 2η γενιά της (η πρώτη έμεινε στην παραγωγή από το 1959 μέχρι και το 1971) και μέχρι και το 2019. Έχει επίσης πάρει την πρώτη θέση των πωλήσεων σε 7 άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελβετία, η Αυστρία και η Πολωνία.

  1. Που αγοράζουν σήμερα τις περισσότερες Octavia
Advertisement

Το 2019 πωλήθηκαν συνολικά 364.000 νέες Skoda Octavia και Octavia Combi (σχεδόν όσες είχε πουλήσει η πρώτη γενιά στην 12ετία παραγωγής της). Η μεγαλύτερη αγορά για την Octavia το 2019 ήταν αυτή της Κίνας (78.200 αυτοκίνητα) και ακολούθησε η αγορά της Γερμανίας (55.200 πωλήσεις).

  1. Το ρεκόρ ταχύτητας της Octavia

Κι όμως, η Octavia μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει κάνει και ρεκόρ ταχύτητας, αφού το 2011 μια Skoda Octavia με 2λιτρο TSI κινητήρα προετοιμασμένη από τον Βρετανό εισαγωγέα της Skoda, κατάφερε να φθάσει σε ταχύτητα 365 km/h στο Bonneville των Η.Π.Α., θέτοντας νέο ρεκόρ για μοντέλα παραγωγής με μοτέρ έως και 2 λίτρα.

  1. Πόσες Octavia έχουν πουληθεί στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια
Advertisement

Στη χώρα μας η Skoda Octavia έχει καταφέρει σε όλες τις γενιές της να αναδειχθεί ως ένα από τα πρώτα σε πωλήσεις μεσαία σεντάν της αγοράς. Από το 1996 μέχρι και σήμερα έχουν πωληθεί στην Ελλάδα 47.500 καινούργιες Octavia.

  1. Πόσα χιλιόμετρα καλωδίωσης είναι τοποθετημένα μέσα σε κάθε νέα Octavia

Η Skoda λανσάρει φέτος τη νέα, 4η γενιά της Octavia και περηφανεύεται ότι αυτή είναι η πιο τεχνολογικά προηγμένη από κάθε άλλη. Συνολικά, όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου απαιτούν καλώδια μήκους 4 με 5 χιλιομέτρων, τα οποία έχουν τοποθετηθεί προσεκτικά μέσα σε κάθε νέα Octavia.

  1. Ποια είναι η ισχυρότερη Skoda Octavia στην ιστορία

Η νέα Skoda Octavia RS iV δεν είναι μόνο η πρώτη plug-in Octavia στην ιστορία, αλλά και η ισχυρότερη από κάθε άλλη. Η ονομαστική της ισχύς είναι 245 ίπποι και για το 0-100 km/h απαιτεί 7,3 sec. Η τελική της ταχύτητα αγγίζει τα 225 km/h.

  1. Πόσα διαφορετικά συστήματα κίνησης έχει η νέα Octavia

Για πρώτη φορά στην ιστορία η νέα Skoda Octavia θα είναι διαθέσιμη με 6 διαφορετικά συστήματα κίνησης. Ειδικότερα, θα υπάρχουν εκδόσεις βενζίνης, diesel, βενζίνης με «ήπιο» υβριδικό σύστημα, plug-in υβριδική και με φυσικό αέριο. Η ισχύς ξεκινά από τους 110 ίππους (1.0 TSI) και φθάνει στους 245 ίππους στην έκδοση RS.