Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Bentley του Ανδρέα Εμπειρίκου

Ελλάδα 21:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Bentley του Ανδρέα Εμπειρίκου

ΝΕΑ

Η Bentley του Ανδρέα Εμπειρίκου

ΝΕΑ

Η μοναδική και πανάκριβη Bentley 4¼ Litre Embiricos θα εκτίθεται μέχρι το Σεπτέμβριο στην έδρα της βρετανικής εταιρείας, στην πόλη Κρου της Αγγλίας. Πήρε το όνομά της από τον εφοπλιστή Ανδρέα Εμπειρίκο, γιο του Μαρή Εμπειρίκου. Ο Εμπειρίκος ζούσε στο Παρίσι και τη δεκαετία του ’30 συμμετείχε σε αγώνες αυτοκινήτου.

Advertisement
Advertisement

Εκείνα τα χρόνια η Bentley ανήκε στη Rolls-Royce και το εργοστάσιό της βρισκόταν στο Ντέρμπι. Ο Εμπειρίκος απευθύνθηκε το 1938 στη γαλλική εταιρεία κατασκευής αμαξωμάτων, Pourtout Carrossier, ζητώντας μία αεροδυναμική Bentley 4¼ Litre, ικανή να πιάνει μεγάλες ταχύτητες τόσο ταξιδεύοντας όσο και στους αγώνες. Για να διατηρηθεί το βάρος σε λογικά επίπεδα, χρησιμοποιήθηκε ντουραλουμίνιο, ένα ελαφρύ κράμα αλουμινίου. Παράλληλα η ισχύς του κινητήρα αυξήθηκε στα 142 PS.

Η Bentley Embiricos πραγματοποίησε δοκιμές και άγγιξε σε τελική ταχύτητα τα 185 km/h, αποκτώντας παράλληλα άδεια κυκλοφορίας σε δημόσιο δίκτυο. Το 1939 ο Ανδρέας Εμπειρίκος πούλησε τη Bentley στο Βρετανό οδηγό αγώνων Soltan Hay, ο οποίος συμμετείχε τρεις φορές με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο στις 24 Ώρες του Λε Μαν, κατακτώντας την 6η θέση το 1949. Τα τελευταία χρόνια η… ελληνική Bentley εκτίθεται σε ιδιωτικό μουσείο στην Καλιφόρνια.[nggallery id=306]