Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ασύρματη ανίχνευση πεζών από τη GM

Ελλάδα 16:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ασύρματη ανίχνευση πεζών από τη GM

ΝΕΑ

Ασύρματη ανίχνευση πεζών από τη GM

ΝΕΑ

Τα συστήματα ανίχνευσης πεζών είναι η νέα τάση στην τεχνολογία που αναπτύσσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες και η General Motors καταθέτει τη δική της πρόταση. Οι ερευνητές της αμερικάνικης εταιρείας αναπτύσσουν ένα ασύρματο σύστημα που θα ανιχνεύει τους πεζούς και τους ποδηλάτες πριν γίνουν αντιληπτοί από τον οδηγό, σε δρόμους με κυκλοφοριακή συμφόρηση ή με χαμηλή ορατότητα.

Advertisement
Advertisement

Η τεχνολογία βασίζεται στο Wi-Fi Direct, που επιτρέπει σε συσκευές όπως τα smartphone να επικοινωνούν μεταξύ τους απευθείας, χωρίς δηλαδή το σήμα να περνά πρώτα από πύργο κινητής τηλεφωνίας. Παρακάμπτοντας δηλαδή το «ενδιάμεσο στάδιο», οι συσκευές επικοινωνούν σε περίπου ένα δευτερόλεπτο, έναντι 7-8 δευτερολέπτων για τα συμβατικά ασύρματα δίκτυα. Εκτιμάται ότι η μέγιστη απόσταση για την επικοινωνία δύο συσκευών με Wi-Fi Direct φθάνει τα 200 m.

Στη GM έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Wi-Fi Direct μπορεί να συνεργαστεί με άλλα συστήματα των σύγχρονων αυτοκινήτων, όπως ανίχνευση οχημάτων με αισθητήρες ή ειδοποίηση του οδηγού για επερχόμενο κίνδυνο. Έτσι, θα μπορεί να ανιχνεύσει και τους πεζούς ή τους ποδηλάτες που θα κρατούν smartphone με Wi-Fi Direct. Στα σχέδια είναι και η ανάπτυξη application για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων με δυνατότητα Wi-Fi Direct σύνδεσης, ώστε να γίνονται ορατοί από τα οχήματα που θα έχουν την ανάλογη τεχνολογία.

Η ασύρματη ανίχνευση πεζών είναι μέρος του προγράμματος της GM για την επικοινωνία του αυτοκινήτου με το δρόμο (V2I) ή με άλλα οχήματα (V2V) για την έγκαιρη προειδοποίηση περί επερχόμενου κινδύνου, όπως είναι η ύπαρξη ακινητοποιημένου οχήματος ή ολισθηρού οδοστρώματος. Η General Motors σχεδιάζει να ενσωματώσει το σύστημα αυτόματης ανίχνευσης πεζών και ποδηλατών αρχικά στις αμερικανικές της μάρκες (Chevrolet, Cadillac, Buick, GMC), αργότερα όμως θα το δούμε και στην Ευρώπη μέσω της Opel.

Advertisement
Advertisement