Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Θα φτιάξουν δικά τους πυρηνοκίνητα υποβρύχια οι Τούρκοι;

Ελλάδα 10:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Θα φτιάξουν δικά τους πυρηνοκίνητα υποβρύχια οι Τούρκοι;

MIRROR

Θα φτιάξουν δικά τους πυρηνοκίνητα υποβρύχια οι Τούρκοι;

MIRROR

Δημοσιεύματα από την γειτονική χώρα αναφέρουν ότι σχεδιάζουν να αποκτήσουν υποβρύχια τα οποία θα κινούνται με πυρηνική ενέργεια.

Advertisement
Advertisement

Η Τουρκία προχωρά με γοργούς ρυθμούς την ανάπτυξη του ναυτικού της, όχι μόνο με μεγάλα σκάφη και τα ιδιαίτερα επικίνδυνα μη επανδρωμένα drones, αλλά και με νέα υποβρύχια.

Σε δημοσιεύματα έγκυρης ιστοσελίδας της χώρας, υπάρχει για πρώτη φορά αναφορά σε πυρηνοκίνητα υποβρύχια, κάτι που θα άλλαζε δραματικά τις δυνατότητες του τουρκικού ναυτικού στο Αιγαίο και όχι μόνο.

Τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια έγιναν σύμβολο της στρατιωτικής ισχύος κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου που ξεκίνησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Advertisement
Advertisement

Η πρακτικά ατελείωτη πρόωση που παρέχει η πυρηνική ενέργεια και οι πύραυλοι cruise μεγάλου βεληνεκούς έχουν καταστήσει τα υποβρύχια το πιο αποτελεσματικό στρατηγικό όπλο των τελευταίων εβδομήντα ετών και έναν σημαντικό παράγοντα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στον καθορισμό των πολιτικών ασφαλείας.

Σήμερα, υπάρχουν έξι χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία και Γαλλία) που διαθέτουν υποβρύχια με πυρηνική ενέργεια.

Το ενδιαφέρον των Τούρκων επικεντρώνεται στην Γαλλία, η οποία διαθέτει σήμερα οκτώ συνολικά τέτοια υποβρύχια.

Advertisement

Μετά την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού Akkuyu, η Τουρκία θα πάρει τη θέση της μεταξύ των χωρών που χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια.

Στη συνέχεια, προβλέπεται ότι οι γνώσεις και η εμπειρία σχετικά με την πυρηνική ενέργεια θα διοχετευθούν σε όλους τους τομείς, τόσο τους πολιτικούς όσο και τους στρατιωτικούς, και η ενέργεια αυτή θα ενσωματωθεί σε νέους τομείς ανάπτυξης ικανοτήτων.

Advertisement

Επιπλέον, η εισαγωγή της πυρηνικής τεχνολογίας στην Τουρκία αποτελεί ορόσημο για το σχεδιαζόμενο εθνικό πρόγραμμα πυρηνικών υποβρυχίων μεσοπρόθεσμα.

Όπως αναφέρεται οι Τούρκοι σχεδιάζουν ένα εθνικό υποβρύχιο με πυρηνική προώθηση και υποβρύχια εκτοξευόμενα βλήματα ATMACA και GEZGİN

Η μετάβαση στα πυρηνοκίνητα υποβρύχια θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε κρίσιμες εξελίξεις το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Advertisement

Με όπλα εγχώριας κατασκευής, όπως η τορπίλη AKYA και η υποβρύχια εκτοξευόμενη ATMACA θα ενισχύσουν την ισχύ των υποβρυχίω, ενώ με την απόκτηση της ικανότητας πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς GEZGİN τα πυρηνικά υποβρύχια της Τουρκίας θα γίνουν ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα στον κόσμο.

Προς το παρόν οι Τούρκοι βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης αυτής της τεχνολογίας. Έχουν όμως υψηλές προσδοκίες και παίρνοντας ως παράδειγμα τα Γαλλικά υποβρύχια κλάσης Barracuda (το κόστος του καθενός ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ!) πιστεύουν ότι δεν είναι μακριά η ώρα που θα αποκτήσουν και τα δικά τους.